"Pissattaa mutta pissa ei tule" - helpotusta tilanteeseen ja tunnista virtsaumpi

Henkilö istuu wc-pöntöllä pissalla  ja pitää kädessään wc-paperirulla

Onko sinulla koskaan ollut tilannetta, jossa tunnet voimakasta tarvetta virtsata, mutta pissa ei tule ulos?


Tämä voi olla merkki virtsaummesta eli virtsaamisvaikeudesta, joka on tila, jossa virtsaaminen on hankalaa tai täysin estynyttä. Virtsaumpi on tärkeää tunnistaa, sillä mikäli kyseessä todella on virtsaumpi, on hoitoon hakeuduttava 6-8h sisällä. 


Tässä blogissa käymme läpi, mikä virtsaumpi on, mitkä ovat sen yleiset syyt ja miten sitä voi hoitaa. Lisäksi saat vinkkejä siihen, mitä tehdä tilanteessa jos pissa ei tule.


Mikä on virtsaumpi?

Virtsaumpi tarkoittaa tilannetta, jossa virtsaa kertyy rakkoon, mutta sitä ei saa pissattua ulos yrityksistä huolimatta. Akuuttissa tilanteessa rakko ei saada tyhjennettyä olleenkaan ja kroonisessa tilassa taas rakon tyhjeneminen on jatkuvasti hankalaa.

Virtsaumpi voi olla todella kivulias ja epämukava vaiva ja se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, jos sitä ei hoideta ja siksi jokaisen olisikin hyvä tunnistaa virstaumpi muista rakon tyhjenemisen haasteista. Virtsaumpi on kymmenen kertaa yleisempi vaiva miehillä kuin naisilla. 

Henkilö istuu wc-pöntöllä pissalla ja pitelee kaksin käsin vatsaansa

Yleisimmät syyt virtsaumpiin

Virtsaputken tukos

Virtsakivet, kasvaimet tai muut esteet virtsateissä voivat johtaa siihen, että virtsa ei pääse virtaamaan vapaasti. Myös virtsaputken tulehdus tai vammat voivat aiheuttaa tukoksen.


Hermostoperäinen virtsaumpi

Hermostoperäisessä virtsaummessa taustalla on usein selkäyttimen vaurioituminen joko vamman, välilevyn pullistuman tai hermoston sairauden vuoksi. Tällöin vaiva voi olla krooninen ja voi johtaa virtsarakon ylitäyttymiseen, jolloin syntyy herkästi ylivuotoinkontinenssiä. Lue lisää ylivuotoinkontenssistä täältä >>


Lääkkeiden ja alkoholin sivuvaikutukset

Tietyt lääkkeet, kuten antihistamiinit, psyykelääkkeet ja astmalääkkeet, voivat aiheuttaa virtsaumpia sivuvaikutuksena. Alkoholi voi myös lamaannuttaa virtsarakon toimintaa.


Neurologiset ongelmat

Hermostoon liittyvät sairaudet, kuten Parkinsonin tauti, MS-tauti tai selkäytimen vammat, voivat vaikuttaa virtsarakon hallintaan ja estää virtsan normaalin kulun.


Stressi, kuormitus ja jännittäminen

Pitkään jatkunut stressi on hermostollinen tila, jossa hermosto on usein ylivirittyneessä tilassa. Tällöin rakon toiminnot voivat häiriintyä ja virtsan tulo vaikeutua joko kroonisesti tai akuutisti.


Ummetus 

Pitkään jatkunut ja hankala ummetus voi estää virtsantulon. Tällöin peräsuoleen pakkautunut ulostemassa painaa käytännössä virtsarakkoa ja virtsaputkea niin, ettei virtsaaminen onnistu. 


Eturauhasen liikakasvu (miehillä)

Erityisesti vanhemmilla miehillä suurentunut eturauhanen voi painaa virtsaputkea ja estää virtsan normaalin kulun. Tämä voi aiheuttaa virtsaumpia.

Mitä tehdä, jos pissa ei tule?

Jos tunnet tarvetta virtsata, mutta virtsaa ei tule, tässä on listattuna asioita, joita voit kokeilla ennen kuin hakeudut lääkärin hoitoon.

1. Yritä rentoutua wc:ssä

Etenkin jos taustalla on pitkään jatkunutta kuormitusta ja stressiä, kannattaa tämä kohta lukea huolellisesti. Usein virtsaaminen voi olla siis vaikeaa, jos olet hermostunut tai jännittynyt.


Kokeile pöntöllä istuessasi hengittää syvään kohti alavatsaa ja lantionpohjaa. Voit korottaa jalat korokkeelle, jotta saat rennomman asennon istua. Kokeile myös kallistella ylävartaloasi eteen ja taaksepäin, sillä liike voi helpottaa rakon tyhjenemistä. Varaa myös aikaa riittävästi rakon tyhjentämiselle eli heitä hyvästit pikavisiiteille wc:ssä.


2. Käy lämpimässä suihkussa

Lämpö voi auttaa rentouttamaan virtsarakon lihaksia ja helpottamaan virtsaamista. Suihkussa oleminen voi joskus helpottaa virtsan virtaamista.


Voit kokeilla myös pitää lämpötyynyä alavatsalla ja yhdistää tähän rentoutumisen ja syvään hengittämisen.


3. Kuuntele juoksevaa vettä

Joillekin ihmisille juoksevan veden äänen kuunteleminen voi laukaista virtsaamistarpeen. Kokeile laskea vettä hanasta ja katso, auttaako se.


4. Hiero vatsaa

Hellävarainen vatsan hierominen virtsarakon kohdalta voi stimuloida lihaksia ja auttaa virtsan tyhjentymisessä.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Jos rakon tyhjenemisen hankaluus liittyy mielestäsi voimakkaaseen stressiin tai jännittävään tilanteeseen, kannattaa tällöin panostaa stressinhallintakeinoihin sekä esimerkiksi syvän palleahengityksen opetteluun. 


Mikäli et löydä tyhjenemisen hankaluuksille selvää syytä, kannattaa tilannetta lähteä tutkimaan ammattilaisen kanssa, jottei virtsarakko pääse venyttymään turhaan eikä tilanteen kroonistuessa aiheuta virtsankarkailuoireita.


Jos virtsa ei tule lainkaan ja tunnet kipua tai voimakasta epämukavuutta, on tärkeää hakeutua nopeasti lääkäriin tai päivystykseen. Virtsaumpi voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten munuaisten toiminnan heikkenemiseen, jos sitä ei hoideta ajoissa.

Virstaamisongelmien taustalla voi olla lantionpohjan lihasten ongelmat - niihin löydät heti apua Pelvic Health Mastery -ohjelmasta" - Sofia Lahtinen

Virtsaummen hoito

Virtsaummen hoito riippuu siitä, mikä sen aiheuttaa. Yleisiä hoitomenetelmiä ovat


Rentouden opettelu

Olipa vaivan takana ylijännittynyt lantionpohja tai hermostollinen ylikuormitustila, on ehdottoman tärkeää opetella rentouttamaan lantion ja lantionpohjan aluetta esimerkiksi liikkeen ja hengityksen avulla.


Rentoutta lantionpohjaan tuo Äitiysliikunta-akatemian lantionpohjan fysioterapeuttien suunnittelema Relax&Enjoy -rentouta lantionpohjasi ohjelma. Lue lisää täältä >>


Katetrointi

Virtsan poistamiseksi virtsarakosta saatetaan käyttää katetria, joka työnnetään virtsaputken kautta virtsarakkoon. Katetrointi voidaan tehdä kertaluontoisesti ja joskus pitkään jatkunut virtsaumpi voi vaatia myös kestokatetrointia mikäli virtsarakon toiminta on heikentynyt.


 Lääkitys

Jos umpi johtuu eturauhasen liikakasvusta lääkäri voi määrätä lääkkeitä, jotka auttavat virtsaamisen helpottamisessa.


Kirurginen toimenpide

Joissain tapauksissa, kuten jos tukos on aiheutunut kivistä tai kasvaimista, tarvitaan leikkausta virtsateiden avaamiseksi.

Lopuksi

Virtsaumpi voi olla erittäin epämukava ja jopa vaarallinen tila, mutta onneksi siihen on olemassa erilaisia hoitokeinoja. Jos kärsit virtsaamisvaikeuksista tai tunnet, että virtsarakko ei tyhjene kunnolla, älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Oikea-aikainen hoito voi estää komplikaatioiden syntymisen ja parantaa elämänlaatuasi merkittävästi.

Katso webinaari lantionpohjan fysioterapeutin neuvot:


Näin harjoittelet, tunnistat ongelmat ja parannat lantionpohjalihasten kuntoa 


Fysioterapeutti Sofia Lahtinen pitää kädessään lantionpohjan anatomista mallia.
Fysioterapeutti Sofia Lahtinen kädessään lantionpohjalihasten anatominen malli

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Sofia on lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaalineuvoja, äitiysliikuntavalmentaja ja personal trainer. Hänellä on myös psykofyysisen fysioterapian asiantuntemusta, mikä tarkoittaa, että hän huomioi asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäen kehon ja mielen näkökulmat. Sofian laaja-alainen osaaminen ja henkilökohtainen lähestymistapa tekevät hänestä arvostetun asiantuntijan, joka tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidensa tarpeisiin ja tukee heitä kohti parempaa elämänlaatua.

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua