Vatsalihasten erkauma: riskitekijät, oireet ja parhaat vinkit palautumiseen

fysioterapeutti palpoi asiakkaan vatsaa vatsalihasten erkauma -tukimuksessa

Vatsalihasten erkauma (diastasis recti abdominis) on yleinen keskivartalon toimintahäiriö.


Erkauma syntyy vatsaontelon tilavuuden suurenemisen seurauksena, jolloin taustalla on usein raskaus tai ylipaino. Vatsalihasten erkaumaa onkin useilla synnyttäneillä naisilla, mutta sitä voi esiintyä kaiken sukupuolisilla henkilöillä.


Vatsalihasten erkauma voi olla täysin oireeton tai aiheuttaa vain lievää toiminnan häiriötä kehossa. 


Joskus vatsalihasten erkauma voi kuitenkin aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten vatsan ulkonevan muodon, lantion ja keskivartalon alueen hallinnan heikkoutta, selkäongelmia sekä vatsan keskilinjan pullistumista harjanteeksi keskivartaloliikkeiden aikana. 


Vatsalihasten erkauma voi osalla palautua spontaanisti itsekseen, osa korjataan kirurgisesti ja valtaosa saadaan kuntoutettua oikeanlaisella harjoittelulla. 


Tässä blogikirjoituksessa tulemme avaamaan tarkemmin vatsalihasten erkauman riskitekijöitä, vatsalihasten erkauman aiheuttamia oireita ja annamme parhaat vinkit erkauman palautumisen tukemiseen.

Mikä on vatsalihasten erkauma?

Vatsalihasten erkauma tarkoittaa tilaa, jossa suoran vatsalihaksen oikea ja vasen puoli on siirtynyt keskilinjasta vartalon sivuille päin ja niiden välissä kulkeva valkoinen jännesauma, linea alba, on venyttynyt ja usein haurastunut.


Kyseessä on siis normaali fysiologinen ilmiö, mikä syntyy vatsaontelon tilavuuden lisääntyessä. Erkauman yleisyyttä ei tarkalleen tiedetä, mutta arvoidaan, että jopa yli puolella väestöstä olisi erkaumaa eli aika yleisestä vaivasta on kyse. 


Raskauden kolmannella kolmanneksella raskausviikolla 38 100%:lla odottajista on vatsalihakset erkaantuneet. Synnytyksen jälkeen, 5-7 viikkoa synnytyksestä, erkaumaa arvoidaan olevan jopa 40%:lla naisista. Yhtenäistä käsitystä erkauman esiintyvyydestä ei kuitenkaan ole. 

Kuva 1A Normaalisti vatsalihakset sijatsevat vierekkäin ja linea alba on kapea. 


Kuva 1B Vatsalihasten erkaumassa linea alba on venyttynyt ja vatsalihasten reunat ovat siirtyneet keskilinjasta poispäin.


Havainnekuva vatsalihasten erkaumasta

Vatsalihasten erkauman riskitekijät

Suorien vatsalihasten erkaumaa aiheuttaa siis vatsaontelon tilavuuden suureneminen esimerkiksi raskauden tai ylipainon vuoksi.

Käytännössä vatsassa sijaitseva lihaskalvo venyy siihen kohdistuvan paineen vuoksi.


Raskauden ja ylipainon lisäksi myös ikä, voimaharjoittelu, kudostyyppi ja raskas nostelu raskauden aikana ovat riskitekijöitä erkaumalle. Erkauman riskitekijöiden tutkiminen on hankalaa, sillä tutkimusasetelma voi olla jopa epäeettinen esimerkiksi raskauden aikana. 


Nykytiedon valossa tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi synnytystavalla, vauvan painolla tai yliliikkuvuussyndroomalla ei ole yhteyttä erkauman syntymisen kanssa. 


Lisää tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvitaan, sillä tutkimuksia on vähän ja tutkimusasetelmat pieniä.

Raskaus ja vatsalihasten erkauma

Raskausaikana kasvava kohtu venyttää vatsalihasten ja vatsakalvon rakenteita. 


Tämä on normaali ilmiö ja näin kuuluukin tapahtua. 

Raskaana oleva nainen pitelee vatsaansa

Vatsalihasten erkaantumista ei siis voi ehkäistä syntyvän raskauden aikana. Useat raskaana olevat saattavatkin huomata viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella harjannetta vatsalihasten keskilinjassa.


Raskausaikana on hyvä kiinnittää huomiota keskikehon ja ryhdin hyvään kannatteluun. Ryhdikyyttä kannattaa hakea pidentämällä niskaa ja ikään kuin kasvamalla pituutta ylöspäin. 


Kannattaa myös huomioida, että lantio pysyisi linjassa muiden rakenteiden kanssa, sillä ryhdin muutokset saattavat tuottaa ylimääräistä painetta keskikehoon. 


Raskausaikana on kuitenkin turvallista treenata keskivartalolihaksia ja se kannattaakin tehdä sovelletusti. 


Esimerkiksi seisten tehtävät keskivartaloharjoitteet ovat parempi vaihtoehto perinteisille vatsarutistuksille tai lankutuksille.


Useat peräkkäiset raskaudet lisäävät erkauman riskijä, sillä keskivartalon kudosrakenteet eivät pääse tällöin palautumaan raskauksien välissä.


Myös vatsan koolla voi olla merkitystä erkauman syntyyn, sillä mitä suurempi vatsa on, sitä enemmän kudoksiin luonnollisesti tulee venytystä.

Vatsalihasten erkauma synnytyksen jälkeen

Vatsalihaksia ja koko keskivartaloa on tärkeä vahvistaa synnytyksen jälkeen, jolloin myös erkaumalla on mahdollisuus palautua. 


Mikäli jännesauma on venynyt ja hauras vielä 3kk synnytyksen jälkeen, voi kyseessä olla vatsalihasten erkaantuma. Kaikista tärkeintä erkauman palautumiselle on vahvistaa kaikkia keskivartalon lihaskerroksia, sillä vatsakalvo koostuu niistä kaikista.


Myös levolla ja ravitsemuksella on tärkeä rooli kudosten palautumisen ja uudismuodostumisen näkökulmasta. Vatsalihasten vahvistaminen kannattaa aloittaa syvien lihasten harjoitteilla, josta on hyvä edetä kohti kuormittavampia harjoitteita. 


Vatsalihasten erkauman palautumiseen synnytyksen jälkeen vaikuttaa myös hormonit. Niin kauan kuin äiti imettää, on kudoksissa pehmeyttä ja periksiantavuutta. Voikin olla, että keskivartalon palautuminen tapahtuu, kun imetys tai maidon pumppaaminen loppuu. 

Ikä ja vatsalihasten erkauma

Iän myötä kudokset heikkenevät ja menettävät elastisuuttaan. Tällöin voi olla, että vatsalihasten keskilinjaan alkaa muodostua harjannetta tai kohoumaa esimerkiksi sängystä ylösnousun aikana. 


Mikäli löydös on oireeton, ei sille välttämättä tarvitse tehdä mitään. Kohouma on hyvä erottaa kuitenkin tyrästä, sillä nyt kyse on ainoastaan vatsakalvon venyttymisestä vatsaontelon paineen noustessa.


Kudosten heikkenemistä vastaan voi taistella pitämällä huolta monipuolisesta ja riittävästä energiansaannista sekä treenaamalla voimaharjoittelua. 


Koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa keskivartaloa ja samalla erkaumaa. Eli vaikka erkaumasta olisi kärsinyt vuosi kymmeniä, kannattaa vaivaan hakea apua osaavalta ammattilaiselta.

Ylipaino ja vatsalihasten erkauma

Vatsaonteloon kertyvä rasva, niin sanottu viskreaalirasva, rasvamaksa tai ilmaa täynnä oleva suoli voivat joskus aiheuttaa kipuja ja tukalaa oloa etenkin ylävatsalle ja samalla ne painattavat kohoumaa ylävatsalihasten ja jännesauman alueelle. 


Tässä tapauksessa siis viskeraalinen rasva on suurempi ongelma, kuin ylipaino itsessään tai ihonalaiskudokseen kertynyt rasva. Tällöin yksi tärkeimmistä vatsalihasten erkauman hoitoon liittyvistä seikoista on viskeraalisen rasvan väheneminen sekä lihavuuden hoito elintapojen kautta.


Keskivartaloa kannattaa ehdottomasti tällöinkin vahvistaa, mutta erkauma ei välttämättä palaudu koko matkaltaan ennen kuin viskeraalisen rasvan määrä on vähentynyt eikä vatsaontelosta tule niin suurta painetta linea albaa kohden.


Kirurgisia toimenpiteitä, kuten vatsanpeitteiden kiristystä, ei suositella tapauksissa, joissa viskeraalisen rasvan määrä on koholla, sillä se saattaisi pahentaa jopa tukalaa oloa vatsalla.


Mikäli painonpudotuksen ja viskeraaliarasvan vähenemisen myötä oiretta edelleen on ja jännesaumassa on haurautta, voidaan leikkaushoitoa harkita.

Voimaharjoittelu ja vatsalihasten erkauma

Voimaharjoittelu lisää riskiä vatsalihasten erkauman synnylle ja tämä on keskivartalolihavuuden ja ylipainon lisäksi yksi merkittävimmistä riskitekijöistä, esimerkiksi miehillä esiintyvän vatsalihasten erkauman taustalla.


Voimaharjoittelu ei itsessään ole vaarallista, mutta raskaat nostot ja perusliikkeet ilman riittävää tukea taas ovat

Nainen tekemässä ohjatusti maastavetoja kuntosalilla

Raskaassa voimaharjoittelussa käytössä voi olla painonnostovyö, jolla tuetaan vatsaontelon paineen luomista ja tuetaan samalla muun muassa selkää nostojen aikana. 


Vyön käytön ideana ja suunnata hengitystä vyötä vasten samalla nostaen vatsaontelon painetta liikettä varten. Arvoidaan, että tämä on yksi linea albaa kuormittava tekijä voimaharjoittelussa. 


Ilman vyön käyttöäkin keskivartalon tuen hallinnassa voi olla puutteita, jolloin vatsa lähtee virheellisesti pullistumaan liikkeiden aikana ulospäin, kun hyvässä keskivartalon tuessa vatsa litistyy. Tällöin keskivartaloon voi kohdistua painetta pitkän aikaan ja altistaa erkauman synnylle. 

Vatsalihasten erkauman oireet

Vatsalihasten erkauma voi oireilla monin tavoin. Yleisin oire on on kosmeettinen haitta, jolloin vatsa voi olla pinkeä tai vatsalihasten keskilinjassa voi näkyä kuoppamaisuutta tai harjannetta. 


Tyypillisesti huomio voi kiinnittyä siihen, ettei vatsa ole enää niin litteä kuin ennen ja osa kuvailee oloaan “kuin edelleen olisi raskaana”. 


Vatsakalvon rakenteet venyvät kokonaisuudessaan raskauden ja ylipainon myötä eli aina vatsan pömpötyksessä ei ole kyse erkaumasta, vaan kokonaisuudessaan vatsan alueen rakenteiden venymisestä.


Useilla vatsalihasten erkaumasta kärsivillä on myös muita oireita, kuten selkäkipuja, lantionpohjan toimintahäiriöitä tai ryhdin kannattelemisen haasteita. Osassa tutkimuksia yhteys vatsalihasten erkauman ja alaselkäkivun välillä on pystytty osoittamaan, kun taas kaikissa ei. Eli emme voi täysin suoraan sanoa, että erkauma itsessään aiheuttaisi näitä oireita.


Tässä tyypillisiä oireita, joita erkauma-asiakkaat tyypillisesti kuvailevat. Oireiden taustalla voi olla erkauman lisäksi esimerkiksi liikuntatottumusten muutokset, vähäinen liikunta tai työergonomian muutokset.

  • Selän kiputilat

  • Vaikeus kannatella ryhtiä

  • Keskivartalon voimattomuus

  • Virtsankarkailu

  • Gynekologinen laskeuma

  • Vatsan pömpötys

  • Harjanne tai kuoppa vatsalihasten keskilinjassa

Kuva: Vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa harjannetta tai kuoppamaista rakennetta vatsalihasten keskilinjassa.

havainnekuva vatsalihasten erkaumasta

Mistä tietää, että on vatsalihasten erkauma?

Monet pohtivat, mistä tietää, että on vatsalihasten erkauma. Erkauman tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti kuntoutumista. Voit tehdä itse yksinkertaisen testin, joka auttaa sinua arvioimaan tilanteen.

Testi vatsalihasten erkauman arviointiin

1. Makaa selälläsi lattialla, jalat koukussa.


2. Nosta pää ja hartiat hieman irti lattiasta, jolloin vatsalihakset jännittyvät.


3. Aseta sormesi vatsalihasten väliin navan ylä- ja alapuolelle.


Jos tunnet leveän, pehmeän tilan vatsalihasten välissä, sinulla saattaa olla erkauma. 


Joskus vatsalihasten väliin voi syntyä “kuilu”, johon sormet uppoavat selvästi. Keskilinjaan voi nousta myös selkeä kohouma pään noston aikana.

Testi on suuntaa-antava eikä kerro koko totuutta erkaumasta.

Voit kokeilla testin uudelleen jännittämällä keskivartalolihaksia ja erityisesti syviä vatsalihaksia. Mikäli jännesauma napakoituu ja pysyy tiiviinä, voi tilanne olla varsin normaali.


Mikäli et saa jännesaumaa napakoitettua, voi jännesaumassa olla haurautta tai aktivoitumisen haasteita. Jos et ole varma löydöksistä ja asia mietityttää sinua, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen vastaanotolla erkaumaa tutkitaan monipuolisesti eri alkuasennoissa. 

Voiko erkauman kuntouttaa?

Erkauman kuntoutus on täysin mahdollista, ja useimmissa tapauksissa se voidaan hoitaa ilman leikkausta.Kuntoutuksessa keskeisessä osassa on monipuolinen harjoittelu, mikä keskittyy erityisesti keskivartalolihasten vahvistamiseen. 


Liikkeelle voi lähteä syviä lihaksia vahvistavasta harjoittelusta kohti perinteisiä keskivartaloharjoitteita. Kuntoutuksessa tärkeä rooli on myös tarvittaessa viskeraalisen rasvan määrän vähentäminen elintapamuutosten kautta sekä vatsaontelon paineensäätely voimaharjoittelussa. 

Usein vatsalihasten erkauman palautuminen tapahtuu monen mekanismin kautta. Siihen voi vaikuttaa monipuolinen liikunta, jossa kehoa ja keskivartaloa käytetään monipuolisesti ja vatsalihakset saavat kaipaamaansa vahvistusta koko vatsakalvon alueelle. 


Kuntoutumiseen voi vaikuttaa myös ergonomia ja ryhtiin liittyvät asiat, kun keskikehoa keskittyy kannattelemaan paremmin. 


Myös hengitystyylillä on merkitystä kuntoutumiseen jo senkin takia, että hyvä ja laadukas hengitys aktivoi paremmin lantionpohjan lihaksia, mitkä ovat vahvassa yhteydessä syvän poikittaisen vatsalihaksen kanssa. 


Kun ruokavalio on monipuolinen ja riittävä ja unta tulee tarpeeseen nähden riittävästi, on kuntoutumisen mahdollisuudet hyvät. 


Äitiysliikuntavalmentaja ohjaa vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa

Erkauman leikkaushoito: milloin se on tarpeen?

Vaikka suurin osa vatsalihasten erkaumista voidaan hoitaa konservatiivisesti, leikkaus voi olla tarpeen, jos erkauma on vaikea tai aiheuttaa merkittäviä toiminnallisia ongelmia. Leikkaushoitoon päädytään yleensä vasta silloin, kun muut hoitomuodot eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia.


Erkaumaleikkauksessa voidaan korjata joko linea alban ja vatsakalvon seutua tai poistaa lisäksi ylimääräisiä vatsanpeitteitä alavatsalta. Leikkausarvet voivat olla pieniä tähystysapia tai laajoja, koko alavatsan mittaisia arpia. Leikkaustyylejä on erilaisia riippuen vatsalihasten erkauman suuruudesta sekä linea alban kunnosta. 

Vatsalihasten erkauman leikkaus voi parantaa elämänlaatua huomattavasti, mutta on hyvä muistaa, ettei se palauta keskivartalon toiminnallisuutta automaattisesti. 


Usein leikkauksen jälkeen tehdään hyvin samanlaisia harjoitteita, kun konservatiivisessa kuntoutuksessa, mutta leikkauksen jälkeen kuntoutukseen oleellisena osana kuuluu lisäksi arpikäsittelyt arven alueelle.

Vatsalihasten erkauman kuntoutus - parhaat vinkit

1. Käytä kehoasi monipuolisesti.

Vaikka sinulla olisi vatsalihasten erkauma, sinun ei ole syytä välttää käyttämästä keskikehoasi, päinvastoin! Vatsalihasten erkauman palautumiselle on tärkeää aktivoida keskivartalolihaksia


Tee siis normaalisti kotihommia ja liiku mielesi mukaan vatsalihasten erkaumasta huolimatta, mikäli sinulle ei tule näiden aikana voimakkaita oireita, kuten kipuja. Vatsalihasten erkauma ei estä myöskään esimerkiksi juoksemasta.


2. Aloita keskivartalon vahvistaminen syvien tukilihasten harjoitteilla.

Hae kontakti lantionpohjan ja keskivartalon syvien tukilihasten välille. Yhdistä hengitys liikkeisiin ja lähde aktivoimaan keskikehoasi. Tunnet jo muutaman treenin jälkeen, kuinka sinulla on parempi tuki vatsalla ja alaselällä.


3. Vältä kiristäviä vaatteita.

Kiristävät vaatteet aiheuttavat paineensäätelyn ongelmia keskikehossa. Suosi joustavia vaatteita, joiden kanssa voit suunnata hengitystäsi alemmas kohti alavatsaa ja -selkää. Vältä myöskin vatsan jatkuvaa sisään vetämistä.


4. Syö kuituja ja huolehdi suolen toiminnoista. 

Turvotus voi pahentaa vatsan pömpötystä ja hankaloittaa keskikehon kannattelua. Syö riittävästi marjoja, kasviksia, hedelmiä sekä täysjyvätuotteita ja juo vettä. Huolehdi siitä, että suoli tyhjenee säännöllisesti.


5. Opettele hengittämään voimatreenien aikana.

Kokeile tehdä liikkeen raskain työvaihe uloshengityksellä, jolloin saat hyvän tuen keskivartalon syvistä lihaksista. Sisäänhengitys palauttaa liikkeen.


6. Vältä kovia piilorasvoja, alkoholia sekä liiallista sokerin- ja energiansaantia ruokavaliossa.

Nämä kaikki kerryttävät sisäelinten ympärille rasvaa, mikä on suuri vatsalihasten erkauman riskitekijä. Ruokavalion lisäksi huomio kannattaa kiinnittää sykevaihteluita sisältävään liikuntaan, jolla tutkimusten mukaan on hyvä vaste vähentämään viskeraalisen rasvan määrää.

Lopuksi

Vatsalihasten erkauma on yleinen, mutta usein vähätelty ongelma, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.


On tärkeää tunnistaa erkauma ja aloittaa kuntoutus mahdollisimman pian elämänlaadun parantamiseksi mikäli erkauma aiheuttaa oireita. 


Useimmissa tapauksissa erkauma voidaan hoitaa ilman leikkausta, mutta vaikeissa tapauksissa ammattilaisen apu voi olla tarpeen. Muista, että jokaisen keho on erilainen, jolloin kuntoutuskin on yksilöllistä. 

Fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Sofia on lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaalineuvoja, äitiysfysioterapeutti, äitiysliikuntavalmentaja ja personal trainer.


Hänellä on myös psykofyysisen fysioterapian asiantuntemusta, mikä tarkoittaa, että hän huomioi asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäen kehon ja mielen näkökulmat. 


Sofian laaja-alainen osaaminen ja henkilökohtainen lähestymistapa tekevät hänestä arvostetun asiantuntijan, joka tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidensa tarpeisiin ja tukee heitä kohti parempaa elämänlaatua.

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua