Virtsankarkailu - oireet, syyt ja kuntoutus

Virtsankarkailu eli inkontinenssi tarkoittaa virtsan tahatonta karkailua, mikä aiheuttaa usein sekä sosiaalista että hygieenistä vaivaa. Virtsaa voi karata erilaisissa tilanteissa ja virtsankarkailua onkin olemassa eri muotoja.

Virtsankarkailua voi esiintyä eri-ikäisillä ja sille altistavat muun muassa raskaus ja synnytys, lantionpohjan lihasten heikkous ja ylijännitys, ikääntyminen, vaihdevuodet sekä suolen toiminnan ongelmat. Virtsankarkailun taustalla voi olla myös paineensäätelyn ongelmat keskikehossa.

Kuvassa kolme naista joilla jalat ristissä ja he pitävät käsiään jalkovälissä sekä yrittävät estää virtsankarkailua.
Mistä virtsankarkailu voi johtua?

Virtsankarkailun syyt

✓ Paineensäätelyn ongelmat keskikehossa
✓ Ylipaino
✓ Ummetus
✓ Gynekologiset laskeumat
✓ Lantionpohjalihasten heikkous
✓ Lantionpohjalihasten ylikireys ja jännitys
✓ Raskaus ja synnytys
✓ Vaihdevuodet
✓ Ikääntyminen

blogi-kuvat-sisalto-1500x1000-min_18143d4a-03d5-47df-9516-24f266768aa1.jpg

Virtsankarkailun eri muodot

Virtsankarkailun muotoja on olemassa useita. Tyypillisin karkailun muoto on ponnistusvirtsankarkailu. Tällöin virtsaa pääsee karkaamaan tilanteissa, joissa vatsaontelon paine nousee äkillisesti ja ylittää virtsaputken sulkupaineen. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi aivastelu, yskiminen, nauraminen, hyppiminen, huutaminen sekä oksentaminen. Ponnistusvirtsankarkailussa karkaavan virtsan määrä on usein pieni, muutamasta tipasta ruokalusikalliseen. Ponnistusmuotoisen virtsankarkailun hoidossa on tärkeä selvittää syyt oireen taustalla.

Muita virtsankarkailun muotoja ovat pakkovirtsankarkailu eli pakkoinkontinenssi sekä ylivuotoinkontinenssi. Pakkomuotoisessa virtsankarkailussa tulee äkillinen tarve päästä wc:n. Tarve tulee yleensä kotiovella tai lenkillä juuri kodin lähellä. Pakkoinkontinessi oiretta voi esiintyä myös jännittävissä tilanteissa.

Ylivuotoinkontinenssissä virtsaa karkaa rakon ollessa liian täynnä. Syynä voi olla virtsarakon hermotuksen ongelmat tai niin sanottu “seurapiiri rakko”, jolloin virtsaamisvälit venyvät turhan pitkiksi.

Sekamuotoisessa inkontinenssissä voi olla sekoitusta useista eri virtsankarkailun muodoista.

Virtsankarkailua - kenellä?

Virtsankarkailua voi esiintyä kaiken ikäisillä. Riski karkailulle kasvaa ikääntymisen myötä, mutta oireita voi olla jo nuorenakin. Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen oire on varsin tavallinen, mutta monilla oiretta voi alkaa esiintyä vaihdevuosi-iässä sekä sen jälkeen limakalvojen kuivumisen ja kudosten heikentymisen myötä.

Äitiysliikunta-Akatemian kouluttaja opastaa asiakkaalle lantionpohjalihasten aktivointia.

Virtsankarkailun hoito

Koska virtsankarkailulle altistavat monet tekijät, voidaan sen hoitoa lähestyä monelta eri kantilta.

Yksi tärkeä asia on pitää huolta lantionpohjalihasten kunnosta. Hyvä ja toimiva lantionpohja kannattelee sisäelimiä, kuten virtsarakkoa, kohtua ja peräsuolta, ne huolehtivat pidätyskyvystä sekä ovat osa hyvää ryhtiä ja keskikehon syvää tukea.

Lantionpohja kaipaa sekä vahvistavaa että rentouttavaa harjoittelua. Ennen kuin voit harjoittaa lantionpohjan lihaksia, on hyvä tunnistaa oikeat lihakset.

img-1714907774090_e61d57f2-cd06-4324-89f9-1bac5e1a17d9.jpg
Lantionpohjan lihakset -tunnistaminen

Tunnista lantionpohjan lihakset


1️⃣ Aseta 1-2 puhdasta sormea emättimen sisälle tai pinnallisesti välilihalle.

2️⃣ Supista peräaukko, emätin ja virtsaputkensuu sisään ja ylöspäin

Sinun kuuluisi tuntea sormissa puristus ja imu ylöspäin. Mikäli sormet työntyvät emättimestä poispäin, menee supistus todennäköisesti väärään suuntaan. Välilihalta kokeillessa sinun kuuluisi tuntea liikettä ylöspäin samalla, kun väliliha lyhenee. Rentoutuessaan väliliha laskeutuu takaisin alas ja pitenee.


Syitä virtsankarkailun taustalla

Virtsankarkailu - opi uutta ja pidä huolta itsestäsi