LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 1: Kerro kerro kuvastin - Lantionpohjan tunnistaminen peilin avulla

Lantionpohjan tunnistaminen peilin avulla

Lantionpohjan hyvinvointiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Tämän 4 osaisen Lantionpohjan hyvinvointi -sarjan tavoitteena on nostaa esiin se, miten lantionpohjan hyvinvointi voi vaikuttaa niin naisten, miesten kuin nuortenkin elämän eri osa-alueisiin. 


Lantionpohja – tuo huomaamaton mutta äärimmäisen tärkeä lihasryhmä kehossamme. Sen terveys ja toiminta vaikuttavat moniin elämän osa-alueisiin, kuten fyysiseen suorituskykyyn, seksuaaliterveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Tässä artikkelissa keskitymme lantionpohjan tunnistamiseen.


LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI - TUNNISTA JA HARJOITTELE OIKEIN

Lantionpohja, sen toiminta tai toimimattomuus vaikuttaa äärettömän monella eri elämän osa-alueella. Useat asiat, kuten fyysinen aktiivisuus, inaktiivisuus, hengitys, eri asennot, raskaus ja synnytys, mielen hyvinvointi, stressi, ikääntyminen, ravitsemus tai uni voivat vaikuttaa joko suoraan tai välillisesti lantionpohjan toimintaan.

Edellä oleva lista kuvastaa jo, kuinka tärkeästä lihasryhmästä todella on kyse ja kuinka useat eri asiat vaikuttaa lantionpohjaan… joten Lantionpohja ON TODELLA TÄRKEÄ!


miksi tunnistaminen on tärkeää?

Ensinnäkin, miksi lantionpohjan tunnistaminen on tärkeää? Lantionpohjan lihakset eivät ole näkyvissä ulospäin, mikä tekee niiden tunnistamisesta ja harjoittamisesta haastavaa monille. Mutta näiden lihasten toiminnalla on suuri merkitys kehomme tukirakenteille ja sisäelinten toiminnalle. Ne auttavat ylläpitämään virtsarakon ja suoliston hallintaa sekä tukevat selkärankaa ja lantiota monissa päivittäisissä toiminnoissa, kuten yskimisessä ja nauramisessa.

Toimii lantion elinten tukena ja kannattelee mm. virtsarakkoa, virtsaputkea, peräsuolta, kohtia ja munasarjoja

Tekee yhteistyötä muiden lihasten kanssa ja osallistuu asennon hallintaan, sekä lantion ja alaselän tukeen.

On mukana tilanteissa, joissa vatsaontelon paine kohoaa, kuten ponnistelut, yskiminen, aivastus, nauraminen

Vaikuttaa seksuaaliseen nautintoon

Lantionpohjan anatomia ja toiminta

Ennen kuin voimme tunnistaa lantionpohjan lihakset, on hyödyllistä ymmärtää niiden anatomiaa ja toimintaa. Nämä lihakset ovat yksi kehon haasteellisimmista lihasryhmistä harjoittaa, koska ne ovat piilossa luisen lantion sisällä. Lantionpohja on luisen lantiorenkaan sisällä oleva lihasten ja lihaskalvojen muodostama kokonaisuus, joka on monessa kerroksessa ja toimii yhteistyössä muiden lihasten, sekä hengityksen kanssa.


Lantionpohja koostuu siis useista kerroksista lihaksia ja sidekudoksia, jotka muodostavat ikään kuin "lihaksikkaan lattian" lantion alueelle. Nämä lihakset toimivat yhdessä muiden keskivartalon lihasten kanssa tukirakenteena ja osallistuvat erilaisiin liikkeisiin ja toimintoihin.


Lantionpohjan kunto ei näy ulospäin, mutta lantionpohjalihasten toimintahäiriö voi näkyä erilaisina ongelmina kuten virtsan- ilman- ulosteenkarkailuna, laskeumina tai lantion alueen kipuina.

Merkitys eri elämäntilanteissa

Lantionpohjan terveys ja toiminta vaihtelevat elämäntilanteiden mukaan ja vaikuttavat merkittävästi ihmisen kokonaishyvinvointiin. Erityisesti naisilla raskaus, synnytys ja ikääntyminen voivat asettaa haasteita lantionpohjan kunnolle. Raskauden aikana lantionpohja kokee valtavan paineen, kun kohtu ja muut lantion elimet kasvavat, mikä voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja jopa vaurioita synnytyksen jälkeen. Siksi raskaana oleville naisille ja synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasten vahvistaminen ja oikeanlainen toiminta ovat erityisen tärkeitä virtsankarkailun ja muiden komplikaatioiden ehkäisemiseksi.


Ikääntyminen puolestaan voi heikentää lantionpohjan lihaksia ja aiheuttaa lisääntynyttä virtsankarkailua sekä muita ongelmia, kuten lantionpohjan laskeumia. Tämä johtuu osittain hormonaalisista muutoksista, lihasten heikentymisestä ja sidekudoksen menettämisestä. Säännöllinen lantionpohjan harjoittelu ja oikeaoppinen toiminta voivat kuitenkin auttaa ylläpitämään lihasten voimaa ja joustavuutta myös vanhemmalla iällä.


Myös miehillä lantionpohjan terveys on tärkeä, vaikka he eivät koe samoja fyysisiä muutoksia kuin naiset raskauden ja synnytyksen aikana. Lantionpohjan lihasten vahvistaminen voi auttaa miehiä ylläpitämään virtsarakon hallintaa ja seksuaalista terveyttä sekä ehkäisemään eturauhasen ongelmia.


Kaiken kaikkiaan lantionpohjan terveys on olennainen osa ihmisen hyvinvointia läpi elämän eri vaiheiden. Huolehtimalla lantionpohjan lihasten vahvistamisesta ja oikeaoppisesta toiminnasta voimme edistää parempaa elämänlaatua ja vähentää monia lantionpohjan liittyviä ongelmia ja komplikaatioita.

Aloita Voimaa lantionpohjaan-ohjelma!


 Fysioterapeuttien suunnittelema ohjelma aikuisille naisille. Tunnista ja treenaa lantionpohjan lihaksia oikein. Sen myötä saavutat vahvemman, toimivamman ja oireettomamman lantionpohjan.


Lue lisää >>

Nainen harjoittelee lantionpohjalihaksia, makaa kyljellään lattialla.

Harjoittelu aloitetaan lantionpohjan lihasten tunnistamisella


Jotta lantionpohjalihaksia voi alkaa harjoittaa, pitää lantionpohjalihakset ensin löytää. Lantionpohjalihasten ympärillä on paljon isoja lihasryhmiä, jotka jännittyvät helposti mukana, kun lantionpohjan lihaksia aktivoidaan. 


Lantionpohjan eriytynyt harjoittelu tarkoittaa sitä, että lantionpohja pystytään aktivoimaan tahdonalaisesti myös yksinään, ilman muiden lihasten mukaantuloa. Tyypillisiä lantionpohjan mukana aktivoituvia lihaksia on pakaralihakset ja vatsalihakset. Treeni voi mennä ns. pakaroille. Siksi lantionpohjalihasten harjoittelu aloitetaan aina erilaisilla lantionpohjan tunnistamisharjoituksilla.


Tunnistamiseen on paljon erilaisia tapoja:


✔ Mielikuvat

✔ Kosketus

✔ Peili


Lantionpohjan fysioterapeutit, lääkärit ja terveydenhoitajat voivat testata lantionpohjan toimintaa sormin tekemällä sisätutkimuksen, ultraäänilaitteella tai emg -mittauksella, mutta edellä mainitut asiat ovat kätevä apu itsetutkiskeluun.


Peiliä voit hyödyntää esimerkiksi lantionpohjan supistuksen ja rentouden tunnistamisessa.

Nainen katsoo lantionpohjan lihaksia peilin avulla.

Peilin hyödyntäminen harjoittelussa

Peilin käyttö on erinomainen tapa havainnollistaa ja arvioida lantionpohjan lihasten toimintaa. Sekä miehet että naiset voivat hyödyntää peiliä harjoittelussa eri tavoin. Esimerkiksi asettumalla kyykkyyn tai selinmakuulle sängylle peilin edessä, voit tarkkailla lantionpohjan lihasten supistumista ja rentoutumista eri tilanteissa. Naisille suositellaan kiinnittämään huomiota peräaukon, emättimen suun ja virtsaputken suun liikkeisiin, kun taas miehet voivat seurata kiveksien ja peniksen reaktioita.


Naiset voivat kokeilla seuraavaa:

Asetu kyykkyyn tai selinmakuulle sängylle, nappaa käsipeili käteen ja kurkista.


  • Supistuuko peräaukko, emättimen suu ja kohoaako virtsaputken suu kevyesti ylöspäin kun supistat lantionpohjaasi?
  • Rentoutuuko lantionpohja kun rentoutat lihakset?
  • Yskäise. Tunnetko painetta ulospäin?

Miehet voivat kokeilla seuraavaa: 

Mene ison peilin eteen niin, että näet itsestäsi vähintään puoli vartaloa.


  • Mene peilin eteen, jännitä lantionpohjalihaksia ja katso kohoaako kivekset ja penis ylöspäin?
  • Laskeutuuko kivekset, kun rentoutat lantionpohjaa?
  • Yskäise. Nouseeko rakenteen ylöspäin?

Mielikuvat, kosketus ja peilin käyttö ovat hyviä tapoja tunnistaa lantionpohjan lihakset. Voit myös kokeilla erilaisia hengitysharjoituksia ja rentoutuksen tekniikoita, jotka auttavat sinua keskittymään lantionpohjan alueeseen ja tuntemaan sen liikkeet paremmin.


Lantionpohjan tunnistamisharjoitus


Seuraavalla videolla näet Äitiysliikunta-Akatemian Merja Kyhyräisen ohjaaman lantionpohjalihasten tunnistamisharjoituksen. Merja on terveydenhoitaja, lantionpohjan hyvinvointineuvoja, joka on erikoistunut seksuaaliterveyteen.

Yhteenveto

Lantionpohjan tunnistaminen ja harjoittaminen ovat tärkeitä osia kehonhuoltoa ja hyvinvointia. Peilin käyttö on hyödyllinen työkalu näiden lihasten harjoittelussa, sillä se auttaa sinua näkemään ja ymmärtämään paremmin lihasten liikkeet ja toiminnan.


Muista ottaa aikaa ja kärsivällisyyttä lantionpohjan harjoitteluun, ja kuuntele kehoasi sen reagoidessa erilaisiin liikkeisiin ja ärsykkeisiin.


Tämä oli ensimmäinen osa lantionpohjan hyvinvoinnista käsittelevästä blogisarjasta. Seuraavissa osissa käsittelemme tarkemmin erilaisia harjoituksia ja tekniikoita lantionpohjan vahvistamiseen ja ylläpitämiseen. Pysy kuulolla!

Kouluttaudu Toiminnallinen lantionpohja ja kehittävät harjoitusmenetelmät -koulutuksessa ja opi lisää lantionpohjan toiminnasta!

Toiminnallinen lantionpohja & kehittävät harjoittelumenetelmät-koulutus on tarkoitettu terveys-, liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisille, kuten liikunnanohjaajille ja -neuvojille, fysioterapeuteille, personal trainereille, ryhmäliikuntaohjaajille, terveydenhoitajille ja lääkäreille sekä kaikille naisten kanssa työskenteleville ammattilaisille.


Lue lisää >>


0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua