Virtsankarkailu - sen eri muodot ja niiden tunnistaminen

nainen märissä housuissa - virtsankarkailu

Virtsankarkailu eli inkontinenssi on monenlaisten elämänvaiheiden ja kehon muutosten seurausta. Virtsankarkailua voikin ilmetä lapsilla, nuorilla, urheilijoilla, raskaana olevilla, synnyttäneillä, esivaihdevuosi-ikäisillä sekä vaihdevuosia elävillä naisilla. Miehetkään eivät aina säästy virtsankarkailulta elämänsä aikana.


Virtsankarkailua voi ilmetä eri tavoinja tilanteissa, riippuen karkailun eli inkontinenssin muodosta ja sen taustalla olevista syistä. Tämän blogin tarkoituksena on auttaa sinua tunnistamaan virtsankarkailun eri muodot ja antaa vinkkejä siihen, miten voit selvittää, minkä tyyppisestä virtsankarkailusta kärsit. Lisäksi käsittelemme tehokkaita ratkaisuja, jotka auttavat hallitsemaan ja lievittämään vaivaa.

Ponnistusvirtsankarkailu eli ponnistusinkontinenssi

Oireet ja tunnistaminen:

Ponnistusvirtsankarkailu on yleisin inkontinenssin muodoista, ja se ilmenee, kun fyysinen ponnistus, kuten yskiminen, nauraminen tai raskas nostaminen aiheuttaa virtsan karkaamisen. Käytännössä vatsaontelon paine ylittää tällöin virtsaputken sulkupaineen, mikä on syynä virtsan karkaamiseen. Karkaavan virtsan määrä on muutamasta tipasta noin ruokalusikalliseen. Jos huomaat virtsankarkailua tällaisissa tilanteissa, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on ponnistusinkontinenssi.


Tunnistamisen ratkaisut:

Pidä virtsankarkailupäiväkirjaa. Kirjaa ylös tilanteet, joissa huomaat virtsan karkaavan. Tämä auttaa sinua havaitsemaan kaavan ja arvioimaan, kuinka usein ja millaisissa tilanteissa karkailua tapahtuu. Voit laittaa myös ylös, missä vaiheessa esimerkiksi harjoittelua karkailua alkaa esiintyä. Joskus ponnistusvirtsankarkailua saattaa esiintyä vasta, kun lihakset väsyvät riittävästi.


Hoitoratkaisut:

Ponnistustyyppisessä virtsankarkailussa on kyse vatsaontelon paineensäätelyn haasteista. Aina pelkkä lantionpohjan vahvistaminen ei siis siitä harjoitteeksi. Sinun olisi hyvä keskittää huomio muun muassa seuraaviin asioihin:


  • Ethän vedä napaa jatkuvasti sisäänpäin ja pidä lantionpohjaa koko ajan jännityksessä?

  • Ethän jännitä lantionpohjaasi tietoisesti harjoittelun aikana, vaan annat hengityksen virrata vapaasti, jolloin myös lantionpohja toimii spontaanisti ja tehokkaasti?

  • Olethan muistanut myös rentouttaa lantionpohjaasi, sillä kireä lantionpohja voi aiheuttaa samanlaisia oireita, kuin heikko lantionpohja?

  • Olethan vahvistanut lantionpohjaasi toiminnallisesti, et pelkästään supistusharjoituksilla?

Nainen pitele alavatsaansa, housut kastuneet haaroista - virtsankarkailu

Pakkovirtsankarkailu eli pakkoinkontinenssi

Oireet ja tunnistaminen:

Pakkovirtsankarkailu ilmenee äkillisenä ja pakonomaisena virtsaamistarpeena, jonka seurauksena virtsa karkaa ennen kuin ehdit vessaan. Tyypillisesti tällaiset tarpeet syntyvät ilman ennakkovaroitusta, ja virtsaamistiheys saattaa kasvaa. Karkaavan virtsan määrä on tällöin suurempi, kuin ponnistustyyppisessä karkailussa ja käytännössä rakko voi tyhjentyä tilanteessa jopa kokonaan.


Tunnistamisen ratkaisut:

Kiinnitä huomiota virtsaamisen tiheyteen. Jos käyt jatkuvasti vessassa tai tunnet äkillisiä virtsaamistarpeita ilman, että virtsarakko on täynnä, tämä voi olla merkki pakkovirtsankarkailusta.


Virtsanpidätyspäiväkirja on myös tässä tapauksessa hyödyllinen työkalu. Voit kirjata ylös, milloin ja millaisissa tilanteissa äkillisiä virtsaamistarpeita ilmenee.


Pakkotyyppisen karkailun taustalla voi olla monia syitä. Sinun kannattaa pois sulkea ensimmäisenä mahdolliset tulehdukset ja infektiot. Mikäli varsinaista lääketieteellistä syytä vaivalle ei löydy, kannattaa kääntyä toiminnallisiin hoitokeinoihin.


Hoitoratkaisut:

  • Oletko jatkuvasti kiireinen ja stressaantunut? Kiire ja stressi häiriinnyttävät hermoston toimintaa, mikä voi olla oireen takana. Sinun kannattaa kiinnittää huomiota säännölliseen hermoston rauhoittamiseen.

  • Jännitätkö jatkuvasti lantionpohjaasi? Mikäli lantionpohja on koko ajan jännityksessä esimerkiksi lenkkeilyn aikana, voi oire ilmaantua kotiovella. Keskity siis lihasten rentouttamiseen tällöin.

  • Käytkö wc:ssä yli 10x vuorokauden aikana? Virtsarakko on lihas ja liian tiheä virtsaamistiheys häiriinnyttää rakon toimintaa, jolloin se saattaa tyhjentyä äkillisesti, vaikkea hätä olisikaan kovin suuri. Sinun kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettet käy varmuuden vuoksi pissalla, vaan mielellään noin 3h välein. Normaali virtsaamismäärä on 7-10 kertaa vuorokaudessa. 

nainen ojentaa lantionpohjaa

Sekamuotoinen virtsankarkailu

Oireet ja tunnistaminen:

Sekamuotoinen virtsankarkailu tarkoittaa tilannetta, jossa sekä ponnistus- että pakkovirtsankarkailun oireet esiintyvät yhdessä. Tämä tarkoittaa, että voit kokea sekä fyysiseen rasitukseen liittyvää virtsankarkailua että äkillisiä virtsaamistarpeita.


Tunnistamisen ratkaisut:

Havainnoi, esiintyvätkö molemmat oiretyypit samanaikaisesti. Jos huomaat virtsan karkaavan sekä rasituksen että äkillisten virtsaamistarpeiden yhteydessä, kärsit todennäköisesti sekamuotoisesta virtsankarkailusta.

Käytä edellä mainittuja tunnistusmenetelmiä molempien oireiden kirjaamiseen ja analysointiin.


Hoitoratkaisut:

Sekamuotoisen virtsankarkailun hoito yhdistää molempien edellä mainittujen inkontinenssityyppien hoitokeinot.

Ylivuotovirtsankarkailu

Oireet ja tunnistaminen:

Ylivuotovirtsankarkailu tarkoittaa tilannetta, jossa virtsarakko ei tunnista täyttymistään tai ei syystä tai toisesta tyhjene kunnolla. Tällöin virtsaa ikään kuin “vuotaa yli” usein huomaamattakin. Taustalla voi olla sairauksia, joiden vuoksi rakon toiminta on häiriintynyt tai esimerkiksi liian pitkät virtsaamisvälit.


Tunnistamisen ratkaisut:

Jos huomaat, että virtsa valuu pienissä erissä jatkuvasti, vaikka et tuntisi virtsaamisen tarvetta, kyseessä voi olla ylivuotovirtsankarkailu.


Virtsarakon täydentymisen tunteen puuttuminen on toinen merkki. Saatat tuntea, että rakko on täynnä, mutta virtsan määrä ei vastaa tuntemusta.


Sinun kannattaa pitää kirjaa virtsaamistiheydestä vuorokauden aikana. Kirjaa myös ylös havainnot, kun virtsaa on karannut housuun vaikket ole sitä tuntenut.


Hoitoratkaisut:

Ylivuotovirtsankarkailun hoidossa voi olla tarpeen hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle ja esimerkiksi lantionpohjafysioterapiaan tarkemman diagnoosin saamiseksi. Hoito voi sisältää elämäntapamuutoksia, kuten nesteen nauttimisen hallintaa ja lantionpohjan lihas- ja hermotusharjoituksia ja vaikeammissa tapauksissa saatetaan tarvita myös lääketieteellistä apua. Usein hoidoksi riittää virtsaamiskäyttäytymisen muutokset. 

Kolme henkilöä jalat ristissä vessa hädässä - virtsankarkailu

Tunnistaminen on ensimmäinen askel vaivasta eroon pääsyyn

Virtsankarkailun muodot vaihtelevat, ja niiden tunnistaminen voi olla haastavaa ilman oikeanlaista tietoa. 


Tunnistamalla tyypin voit aloittaa oikeanlaisen hoidon ja saada tarvittavaa apua. Lantionpohjan lihasten käyttö; monipuolinen vahvistaminen ja rentouttaminen on tärkeä osa kaikkien virtsankarkailumuotojen hoitoa. Harjoitteiden lisäksi elintavat, lääkitykset, keskivartalon paineensäätely ja hermoston toiminta ovat oleellisessa osassa oireiden hoitoa. Olipa kyseessä ponnistus-, pakko-, sekamuotoinen tai ylivuotoinkontinessi, oikeilla toimenpiteillä on mahdollista parantaa virtsanpidätyskykyä ja elämänlaatua merkittävästi.



Toimivat lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihakset ovat hyväkuntoiset ja vahvat, kun niiden kyky aktivoitua ja rentoutua on mahdollisimman hyvä ja kudos on elastinen, sekä joustava. Tällöin lantionpohjan lihakset kykenevät tuottamaan tarvittavan tuen lantion alaosaan. Lantionpohjan lihakset kannattelevat ja tukevat tärkeitä lantion alueen elimiä, kuten virtsarakkoa, kohtua, ja peräsuolta. Lantionpohjan lihaksia tarvitaan näiden elimien kannattelun lisäksi päivittäin mm. virtsan, sekä ulosteen pidätyksen säätelyyn ja toimiviin seksuaalitoimintoihin. 


Tärkeää on ymmärtää, että lantionpohja ei ole oma erillinen yksikkönsä, vaan yhteydessä kaikkiin kehon osiin. Lantionpohjasta lähtöisin oleva oireilu voi esiintyä aivan jossain muualla.


Mikäli kaipaat apuja lantionpohjasi vahvistamiseen, tutustu Äitiysliikunta-Akatemian Pelvic Health Mastery -ohjelmaan tästä >>


Kuvassa fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Blogiartikkelin kirjoittaja:


Sofia Lahtinen

Sofia on lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaalineuvoja, äitiysliikuntavalmentaja ja personal trainer. Hänellä on myös psykofyysisen fysioterapian asiantuntemusta, mikä tarkoittaa, että hän huomioi asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäen kehon ja mielen näkökulmat.

Sofian laaja-alainen osaaminen ja henkilökohtainen lähestymistapa tekevät hänestä arvostetun asiantuntijan, joka tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidensa tarpeisiin ja tukee heitä kohti parempaa elämänlaatua.

Naisten terveyden edelläkävijä - tietoa, tukea ja treeniä elämän eri vaiheissa - Äitiysliikunta-Akatemia

Äitiysliikunta-Akatemian takana on moniammatillinen ja kokenut tiimi, joka on omistautunut edistämään naisten hyvinvointia.


Tiimimme koostuu asiantuntevista terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisista, joilla on vuosien kokemus ja monipuolinen koulutustausta.


Liity joukkoomme ja tule opiskelemaan Äitiysliikunta-Akatemiaan! Meidän kanssamme voit kehittää osaamistasi ja tehdä merkittävää työtä naisten hyvinvoinnin eteen.


Kuvassa Äitiysliikunta-Akatemian tiimi

LIITY AKATEMIAN POSTITUSLISTALLE

0 kommenttia

Jätä viesti