Inkontinenssi eli virtsankarkailu: Tehokkaat ratkaisut lantionpohjan lihasten vahvistamiseen vuonna 2024
Inkontinenssi eli virtsankarkailu on yleinen ja ikävä vaiva, josta moni ihminen kärsii tahtomattaan elämänsä aikana. Virtsankarkailua esiintyy iästä tai sukupuolesta riippumatta, mutta naisilla vaiva on yleisempää. Vaiva vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun sitä heikentävästi.
Virtsankarkailun taustalla voi olla monia eri tekijöitä, kuten lantionpohjalihasten heikkoutta tai jännittyneisyyttä, keskikehon paineensäätelyn ongelmia sekä erilaisia sairauksia. Myös elintavoilla on suuri merkitys vaivan syntymisessä sekä hoidossa. Useimmiten vaivaa voidaan hoitaa, kun lähestymme asiaa laajemmin kaikkiin näihin eri osa-alueisiin paneutuen.
Tässä blogitekstissä käsittelemme inkontinenssiongelmien syitä ja tarjoamme käytännön ratkaisuja, joilla virtsankarkailua voi saada hallintaan. Pureudumme myös siihen, miten lantionpohjan harjoittelu voi auttaa näiden vaivojen hallinnassa ja ehkäisyssä vuonna 2024. Virtsankarkailuun on siis saatavilla apuja, joten älä turhaan kärsi vaivasta lopun elämääsi!
Tule webinaariin kuulemaan lantionpohjan fysioterapeutin neuvot:
Näin harjoittelet, tunnistat ongelmat ja parannat lantionpohjalihasten kuntoa
Sisältö
Virtsankarkailun eri muodot
Virtsankarkailu eli inkontinessi tarkoittaa siis tilannetta, jossa virtsaa karkaa tahtomatta ja äkillisesti, aiheuttaen niin hygieenistä kuin sosiaalista vaivaa sekä usein myös häpeää kokijassa.
Virtsankarkailu vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään ympäri maailman ja sille altistavat erityisesti synnytykset, ikääntyminen, fyysinen aktiivisuus, ylipaino, vaihdevuodet sekä hormonitoiminnan muutokset. Virtsankarkailun määrä voi vaihdella lievästä tiputtelusta voimakkaampaan virtsankarkailuun, riippuen inkotinenssin muodosta.
Virtsankarkailu voidaankin jakaa eri muotoihin vaivan oirekuvan perusteella. Virtsankarkailun muoto on tärkeä selvittää, sillä se vaikuttaa oleellisesti myös vaivan hoitoon.
Kaikki eivät suinkaan kärsi ponnistusten aikaisesta karkailusta, vaan osalla karkailuun saattaa liittyä äkillinen ja pakottava tarve virtsata, jolloin vaarana on, että virtsarakko tyhjenee kokonaan. Osa taas ei välttämättä tunnista virstaamisen tarvetta, jolloin hoito on hyvin erilaista kuin kahdessa edellisessä tapauksessa.
Ponnistusvirtsankarkailu eli ponnistusinkontinenssi
Virtsankarkailun yleisin muoto on ponnistusvirtsankarkailu eli ponnistusinkontinenssi.
Tällöin karkailua tapahtuu tilanteissa, joissa vatsaontelon paine nousee äkillisesti, kuten aivastellessa, yskiessä, hyppiessä, nauraessa tai oksentaessa. Vatsaontelon paine ylittää tällöin virtsaputken sulkijalihasten sulkupaineen ja virtsaa pääsee karkaamaan.
Ponnistusinkontinenssissä virtsaa karkaa muutamasta tipasta isompiin määriin usein niin, että pikkuhousut kastuvat jonkin verran. Virtsarakko ei kuitenkaan tyhjene kunnolla ja monet pärjäävätkin pienellä pikkuhousunsuojalla.
Ponnistusvirtsankarkailulle altistavat erityisesti raskaus, synnytys, vaihdevuodet ja ylipaino. Myös elintavoilla on suuri merkitys ponnistusinkontinenssin synnyssä, sillä esimerkiksi stressiin ja ravitsemustilaan liittyvä ummetus painattaa virtsarakkoa ja altistaa virtsaa karkaamaan.
Lisäksi tupakointi on merkittävä riskitekijä sen antiestrogeenisistä vaikutuksista johtuen. Tupakointi aiheuttaa usein myös kroonista yskää, mikä altistaa karkailulle.
Pakkovirtsankarkailu eli pakkoinkontinenssi
Toinen karkailun muoto on pakkovirtsankarkailu eli pakkoinkontinenssi. Tällöin virtsaamishätä yllättää äkillisesti ja karkaavan virtsan määrä voi olla ponnistusvirtsankarkailua suurempi.
Usein tilanne saattaa yllättää esimerkiksi kotiin tullessa kotiovella tai vaikkapa hississä juuri, kun olet saapumassa kotiin. Aivan kuin rakko aavistaisi, että kohta pääset wc:h ja siinä hetkessä virtsaa alkaakin jo valumaan housuun, ei kovin kiva juttu!
Pakkovirtsankarkailun hoidossa käytetään rakon koulutusta yhtenä tehokkaana keinona. Lisäksi on tärkeää tarkastella hermoston toimintaa sekä elintapoja, joiden kautta vaiva voidaan saada hyvään hoitotasapainoon.
Mikäli keho käy jatkuvasti kierroksilla, on jännittynyt ja jähmeä, voi vaiva pahentua. Osa pakkoinkontinenssistä kärsivistä asiakkaista turvautuu rakkoa rauhoittavaan lääkitykseen, mutta myös muita hoitokeinoja on olemassa.
Ponnistus- ja pakkomuotoisen inkontinenssin lisäksi on olemassa myös muita virtsankarkailun muotoja, kuten ylivuotoinkotinenssi, jossa rakon täyttymistä ei huomaa ja virtsaa alkaa karata kun rakko on liian täynnä sekä sekamuotoinen inkontinessi, jossa on sekoitus oireita ponnistus- ja pakkotyyppisestä virtsankarkailusta.
Ylivuotoinkontinenssi voi syntyä esimerkiksi synnytyksen yhteydessä, jolloin virtsarakko voi päästä venymään liikaa ja synnytyksen jälkeen virstaamisentarvetta on hankala tunnistaa. Ylivuotoinkontinenssistä voivat kärsiä myös monet selkäsairauksista kärsivät.
Tule webinaariin kuulemaan lantionpohjan fysioterapeutin neuvot:
Näin harjoittelet, tunnistat ongelmat ja parannat lantionpohjalihasten kuntoa
Virtsankarkailun yleisyys ja vaikutukset elämään
Väestöpohjaisissa tutkimuksissa on todettu kohtalaisesta tai merkittävästä pakkoinkontinenssista kärsivän 7,5% naisista ja 2,4% miehistä, kun ponnistusinkontinenssin kohdalla luvut ovat jo 12% naisista ja 0,8% miehistä.
Vaiva on siis varsin tavallinen oire niin naisten kuin miestenkin keskuudessa ja sen yleisyys kasvaa iän myötä. Hankalan vaivasta tekee sen, että se vaikuttaa useaan eri elämän osa-alueeseen negatiivisesti.
Samalla, kun virtsankarkailusta kärsivä ihminen miettii, miten peittäisi mahdollisen karkailun vaippojen, suojien ja vaatteiden avulla, toiset miettivät mihin uskaltavat lähteä reissuun tai ostoksille mikäli wc:t eivät ole lähellä jatkuvasti.
Virtsankarkailu aiheuttaa hyvin usein itsetunnon alenemaa, heikentynyttä itsevarmuutta, seksuaalisuuden haasteita, häpeää sekä eristäytymistä. Näiden lisäksi karkailun vaikutukset ylettyvät esimerkiksi liikuntaharrastuksiin.
Erityisesti ponnistusvirtsankarkailusta kärsivät jättävät usein iskuttavaa ja sykettä nostavaa liikuntaa vähemmälle, koska kokevat niiden pahentavan oireita.
Paha virtsankarkailu
Joskus virtsankarkailu voi olla erittäin hankalaa ja häiritsevää. Kun virtsankarkailu on vakavaa, se voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään ja aiheuttaa sosiaalista ahdistusta.
Vakavemmisa tapauksissa lantionpohjan harjoittelun lisäksi saatetaan tarvia alkuun lääkityksiä ja joskus hoitona voi olla myös kirurgiset toimenpiteet.
Hankala virtsankarkailu voi provosoitua useasta eri tekijästä johtuen, joten joskus hankalaltakin tuntuva oire voi helpottua nopeastikin oikeilla keinoilla.
Esimerkiksi kofeiinijuomien vähentäminen, vatsaontelon paineen säätely sekä suolen tyhjenemisestä huolehtiminen voivat toimia hyvänä ensiapuna vaikeissa oireissa.
Huomaamaton virtsankarkailu
Virtsan karkaaminen voi joskus olla hyvin huomaamatonta. Housut kastuvat pitkin päivää ja on hankala tunnistaa, milloin tämä on tapahtunut. Vaikka määrät ovat usein pieniä, voi huomaamaton karkailu rajoittaa elämää ja heikentää muun muassa itsetuntoa.
Huomaamattoman karkailun taustalta saattaa löytyä esimerkiksi gynekologiseen laskeumaan tai ummetukseen liittyviä kuormitusta, jolloin rakosta tyhjenee virtsaa pieniä määriä esimerkiksi kävelyn tai istumasta seisomaan nousun aikana. Huomaamatonta karkailua voi esiintyä myös yhdynnän aikana.
Virtsankarkailua ei tarvitse koskaan pitää normaalina ja mikäli oire häiritsee tai hallitsee elämääsi, on oikea aika hakea siihen apua.
Tunnista ja löydä tärkein lihasryhmäsi?
Ilman oikean lihasryhmän löytämistä, harjoittelu ei kannata.
Aloita SPOT ON -lantionpohjalihasten tunnistamisharjoitukset >>
Virtsankarkailun syyt ja riskitekijät
Virtsankarkailulle voi olla monia syitä. Hyvin usein ajattelemme vaivan johtuvan heikoista lantionpohjalihaksista ja joskus näin onkin, mutta ei aina. Vaivan taustalla voi olla myös lantionpohjalihasten ylikireys ja -kuormitustila, jolloin oireet voivat olla hyvin samankaltaiset, mutta hoito hyvin erilaista.
Usein virtsankarkailu ei liity edes varsinaisesti lantionpohjalihasten kuntoon, mikäli lantionpohjan alueelle kohdistuu kuormitusta ja rasitusta ikään kuin ylhäältä päin.
Virtsankarkailun hoidossa on oleellista kiinnittää huomio lihasten kunnon lisäksi myös elintapoihin, ylipainoon, liikuntatottumuksiin sekä siihen, miten kehoa kannattelee ja käyttää rasituksen aikana.
Raskaus ja synnytys suurimpia riskitekijöitä
Raskaus ja synnytys ovat suurimpia riskitekijöitä virtsankarkailulle. Raskausaikana kasvava kohtu painaa virtsarakkoa ja hormonitoiminnan muutokset löysyttävät kudoksia tehden niistä heikompia.
Synnytyksessä lantionpohjalihakset venyttyvät moninkertaisesti ja synnytyksessä syntyy usein myös pieniä tai isompia repeämiä lantionpohjan alueelle. Synnytyksen yhteydessä erilaiset lihas-, hermo- ja kudosvauriot ovat siis mahdollisia heikentäen lantionpohjan toimintaa.
Synnytysten yhteydessä voi syntyä myös gynekologisia laskeumia, jolloin virtsarakkoa, kohtua ja peräsuolta kannattelevat tukirakenteet venyttyvät ja joko kaikki tai osa elimistä pääsee laskeutumaan lantiossa alaspäin.
Gynekologinen laskeuma voi syntyä myös ikääntymisen ja siitä johtuvan kudosheikkouden, vaihdevuosien tai liian suuren fyysisen kuormituksen seurauksena.
Gynekologinen laskeuma altistaa yhtälailla virtsankarkailulle, sillä virtsarakkoon kohdistuu normaalista poikkeavaa rasitusta.
Ikääntyminen heikentää kudoksia
Ikääntymisen myötä kaikkialla kudoksissa tapahtuu heikkenemistä ja niin myös lantionpohjassa, mikäli emme pidä huolta lihaskunnosta.
Tästä syystä virtsankarkailu ja gynekologiset laskeumat sekä niihin liittyvät kirurgiset toimenpiteet yleistyvät iän myötä.
Naisilla myös hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa lantionpohjan toimintaan elämänkaaren aikana.
Estrogeeni pitää huolta muun muassa limakalvojen kunnosta ja esivaihdevuosien myötä jo 35-vuoden iässä estrogeenitasoissa voi näkyä muutoksia ja vaikuttaa esimerkiksi limakalvojen kautta lantionpohjan toimintaan.
Huonokuntoiset ja kuivat limakalvot ärsyttävät vitsaputken limakalvojen, minkä myötä riski virtsankarkailulle kasvaa.
Elintapojen yhteys lantionpohjan kuntoon
Elintapojen yhteyttä lantionpohjan kuntoon sekä virtsankarkailuun on myös tutkittu viime vuosina. Ylipainolla, kofeiinin käytöllä, tupakoinnilla sekä ummetuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia lantionpohjan toimintaan ja tästä syystä elintapoja ei voida sivuuttaa vaivan hoidossa.
Ylipaino tuo mekaanista painetta lantionpohjalle, jolloin lantionpohja joutuu tekemään enemmän töitä virtsanpidätyskyvyn eteen. Kun mekaaninen paine on riittävän suuri, se voi ylittää virtsaputken sulkupaineen, jolloin virtsaa karkaa, vaikka lantionpohjalihaksissa olisi hyvä voima. Jo 5-10% painonpudotus voi tuoda merkittäviä tuloksia virtsankarkailun suhteen.
Kofeiinin vaikutusmekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta diureettina ne täyttävät virtsarakkoa tiheämpään sekä useimmat kiihdyttävät hermoston vireystilaa, mikä joillakin vaikuttaa karkailun esiintymiseen. Samoin kuin alkoholi. Useilla karkailu voi liittyä ainoastaan alkoholin käytön yhteydessä tapahtuvaan housujen kastumiseen.
Tupakoinnin antiestrogeeniset vaikutukset ulottuvat hormonitoiminnan kautta limakalvojen kuntoon, eikä sovi unohtaa kroonista yskää, mikä usein tupakoivilla ihmisillä vaivaa. Yhtälailla ylipainon tavoin yskä tuo mekaanista painetta lantionpohjalle, jolloin virtsaputken sulkupaine voi ylittyä.
Ravitsemus ja suolen toimintojen yhteys lantionpohjaan
Viimeisenä, muttei vähäisempänä nostamme ravitsemuksen ja suolen toimintojen yhteyden lantionpohjaan. Tutkimusten mukaan kasvisten, marjojen ja täysjyvätuotteiden käyttö on edelleen liian vähäistä.
Tarvitsemme kuituja suolen toiminnan turvaamiseksi ja mikäli ruokavalio on ravintoaine köyhää, voi kuidun saanti jäädä reilusti alle suositusten.
Kuitu ja riittävä veden juonti huolehtivat siitä, että ulostemassa pysyy pehmeänä ja suoli tyhjenee säännöllisesti. Mikäli suoli ei toimi säännöllisesti, pääsee ulostemassa pakkautumaan peräsuoleen ja painattamaan virtsarakkoa. Tällöin voi olla mahdotonta pidättää virtsaa iskuttavan liikunnan aikana, vaikka lantionpohjassa voimaa olisikin.
Lantionpohja ja virtsankarkailu
Lantionpohjalihakset sijaitsevat alhaalla lantiossa ja ne kannattelevat virtsarakkoa, kohtua, peräsuolta sekä muita sisäelimiä.
Kun lantionpohja on vahva ja joustava, se pystyy tarjoamaan riittävästi tukea virtsarakolle ja virtsaputkelle sekä ennaltaehkäisemään virtsan karkaamista.
Vahva lantionpohja ei tarkoita mahdollisimman kireää ja koko ajan jännityksessä olevaa lantionpohjaa, päinvastoin. Tässä on iso kompastuskivi monelle.
Luet todennäköisesti tätä blogikirjoitusta joko siksi, että sinulla on saattanut joskus olla oireita, saatat kärsiä niistä parhaillaan tai olet vaikkapa ammatillisesti kiinnostunut aiheesta.
Olipa syy mikä tahansa, saatat samaistua ajatukseen, että koko ajan pitää vähän varmuuden vuoksi jännittää lantionpohjaa, jottei vahinkoja pääsisi tapahtumaan. Kun tähän lisätään vatsan jatkuva sisäänvetäminen, on riski virtsankarkaamiselle taattu.
Yksi parhaista ja lantionpohjaa huoltavista harjoitteista on hyvän ja laadukkaan hengitystyylin opettelu. Kun uskallat hengittää alas lantionpohjaan saakka ja rentouttaa lantionpohjalihakset, on niillä mahdollista aktivoitua silloin, kun tukea tarvitset.
Mikäli lantionpohjassa on lihasheikkoutta, hyödyt ehdottomasti vahvistavasta harjoittelusta. Vahvistavissa harjoitteissa oleellinen taito on ensin löytää ja tunnistaa oikeat lihasryhmät.
Tämän jälkeen voit tehdä hitaita ja pitkiä sekä nopeita supistuksia lantionpohjalle ja ottaa lantionpohjaa ja hengitystä aktiivisesti mukaan liikkumiseen.
Jos ongelmanasi on virtsan karkaaminen esimerkiksi vatsarutistuksen aikana, kokeile seuraavalla kerralla puhaltaa ulos ja ottaa pieni tuki alavatsalta ja lantionpohjalta ennen rutistusliikettä. Muista rentouttaa vatsa ja hengittää sisään liikkeen palautusvaiheessa.
Jos taas oireita on enemmän juostessa, voit yhtälailla kokeilla antaa hengityksen kulkea alas alavatsaan ja lantionpohjaan saakka ja päästää heti alkuun lantionpohja rennommaksi. Hae pituutta niskasta, korjaa rintakehää alas ja huomioi, että lantio ja rintakehä pysyy juostessa päällekäin.
Anna hengityksen virrata luonnollisesti koko harjoitteen ajan. Mikäli karkailua taas on aivastusten yhteydessä, kokeile seuraavalla kerralla ottaa lantionpohjasta tukea vasta juuri ennen aivastusta, ei monta sekuntia aiemmin.
Lantionpohjan ylikireydestä johtuvaa karkailua voidaan hoitaa tehokkaimmin lantionpohjaa rentouttavilla harjoitteilla.
Lantiota avaavat asennot toimivat hyvin. Syväkyykky, kontaten taakseperuutus ja jalat kohti kattoa makaaminen rentouttavat lantionpohjaa. Kun ohjaat hengitystä rauhallisesti kohti lantionpohjan rakenteita ja annat lantionpohjan laskeutua alaspäin sisäänhengityksellä ja hieman kohota uloshengityksellä, olet saanut hyvän kontaktin lihaksiin.
Virtsankarkailu hoito
Lantionpohjan lihasten vahvistaminen on yksi tehokkaimmista keinoista hoitaa virtsankarkailua ja inkontinenssia.
Hyvin harjoitellut lantionpohjan lihakset voivat tarjota paremman tuen virtsarakolle ja muille sisäelimille, mikä voi vähentää virtsankarkailua ja inkontinenssia.
On hyvä tietää että hankalaltakin tuntuvaa oiretta voidaan usein hoitaa ja saada oireita lievemmäksi tai katoamaan jopa kokonaan. Tärkeintä on löytää syy karkailulle ensin.
Kannattaakin puhua rohkeasti lääkärille vaivasta. Lantionpohjafysioterapeutit ovat erikoistuneet kaiken tasoisten lantionpohjaoireiden hoitoon, joten kannattaa kääntyä myös kuntoutuksen ammattilaisen puoleen.
Aina harjoittelu ei välttämättä riitä korjaamaan oiretta ja joskus leikkaushoito voi olla tarpeen. Leikkaukset, kuten tukirakenteiden korjaukset, voivat auttaa huomattavasti ja parantaa merkittävästi elämänlaatua. Leikkaukset eivät kuitenkaan poista aina juurisyitä ja siksi omaa tilannetta kannattaa leikkauksesta huolimatta tarkastella kokonaisvaltaisesti.
Virtsankarkailu ja leikkaushoito
Vaikka lantionpohjan lihasten harjoittelu on usein ensisijainen hoitomenetelmä virtsankarkailuun, joissain tapauksissa leikkaus voi olla tarpeen. Virtsankarkailu leikkaus voi auttaa vakavissa tilanteissa, joissa muut hoitomenetelmät eivät ole riittäviä. Paras tulos saavutetaan tällöin leikkauksen ja aktiivisen kuntoutuksen yhdistelmällä.
Leikkaukset, kuten lantionpohjan rekonstruktiot tai tukirakenteiden korjaukset, voivat auttaa tukemaan virtsarakkoa ja korjaamaan lantionpohjan rakenteita. On kuitenkin tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen leikkauspäätöksen tekemistä, jotta voidaan arvioida, mikä hoitomenetelmä on parhaiten sopiva yksilölliseen tilanteeseen.
Yhteenveto
Virtsankarkailu ja inkontinenssi ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. Onneksi vuonna 2024 on saatavilla monia tehokkaita hoitomenetelmiä tämän ikävän vaivan hoitamiseksi. Hoidossa on tärkeää tunnistaa virtsankarkailun perimmäiset syyt.
Lantionpohjan oikeanlaisella lihasharjoittelulla sekä elämäntapojen korjaamisella saavutetaan usein merkittäviä tuloksia vaivan hoidossa. Mikäli aktiiviset keinot eivät riitä, voi gynekologiset leikkaukset olla yksi vaihtoehto.
Jos kärsit virtsankarkailusta eli inkontinenssista, älä epäröi hakea apua. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja luo itsellesi henkilökohtainen hoitosuunnitelma, joka vastaa tarpeitasi. Pienillä askelilla voit parantaa elämänlaatuasi ja löytää helpotusta oireisiin.
Lantionpohjan harjoitteluun sopivia treenejä
0 kommenttia