LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 4: Lantionpohja ja seksuaalinen nautinto -onko niillä yhteyttä?

LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 4: Lantionpohja ja seksuaalinen nautinto -onko niillä yhteyttä?

Lantionpohjan hyvinvointiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Tämän 4 osaisen Lantionpohjan hyvinvointi -sarjan tavoitteena on nostaa esiin se, miten lantionpohjan hyvinvointi voi vaikuttaa niin naisten, miesten kuin nuortenkin elämän eri osa-alueisiin.

Lantionpohjan hyvinvointi -sarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi asioita, jotka voivat vaikuttaa lantionpohjan toimintaan, lantionpohjan tehtävät ja kuinka voit opetella tunnistamaan lantionpohjalihakset. Toisessa osassa käsittelimme lantionpohjan toimintahäiriöitä ja niiden ennaltaehkäisyä. Kolmas osa johdatti meidät kohti lantionpohjalihasten harjoittelun saloja. Tässä osiossa pohdimme, voiko lantionpohjan harjoittamisella olla yhteys seksuaalisen nautinnon kokemiseen? 

Lantionpohja ja seksuaalinen nautinto - onko niillä yhteyttä?

Seksuaalisuus on osa meitä jokaista ja seksuaalinen hyvinvointi parantaa elämänlaatuamme. Asiaa ei siis missään nimessä kannata vähätellä tai sivuuttaa. Noin joka kolmas nainen ja joka seitsemäs mies kärsii jossain elämänsä vaiheessa lantionpohjan toimintahäiriöstä ja usein toimintahäiriöillä on yhteys seksuaalisen nautinnon kokemiseen. Moni voi kokea oireista häpeää ja se voi olla este avun hakemiselle. Tämän vuoksi on tärkeää kannustaa ihmisiä kohti avoimempaa ilmapiiriä ja jakaa tietoa aiheesta.

Paljastamme tässä vaiheessa, että sinä todellakin voit itse vaikuttaa lantionpohjan hyvinvoinnin kautta myös seksuaalisen nautinnon vahvistamiseen. Eikä sinulla suinkaan tarvitse olla mitään toimintahäiriötä tai heikentävää tekijää. Kuka tahansa voi parantaa nautinnon kokemista lantionpohjan hyvinvoinnin avulla.

Lantionpohjan rooli seksuaalisessa nautinnossa

Sukuelimet sijaitsevat lantionpohjassa. Lantionpohjalihaksilla on tärkeä rooli, erityisesti sukuelinten verenkierrolle. Kiihottuessa verekkyys parantuu ja tuntoherkkyys paranee. Naisilla emätin kostuu helpommin. Joskus on myös ajateltu, että orgasmi syntyisi helpommin, kun lantionpohjalihakset ovat hyväkuntoiset. 

  • Tiesitkö muuten, että klitoris ja penis ovat aika paljon samanlaisia. Kummassakin on paljon tuntohermopäätteitä (noin 8000), kumpikin kiihottuessa jäykistyy tai paisuu ja kummallakin on terska. 

Lantionpohjalihasten harjoittelu ei missään nimessä ole pelkkää supistelua ja jännitystä. Aivan yhtä tärkeää kuin lihasvoiman vahvistaminen, on myös kyky rentouttaa ja lisätä joustavuutta. Lantionpohjalihasten kireys on asia, mikä koskettaa ikään katsomatta yhtä lailla niin miehiä kuin naisia. 

Kireä lantionpohja voi aiheuttaa tuntoherkkyyttä sekä kipua ja tämä voi vaikuttaa seksuaalisen nautinnon kokemiseen. Usein oireileva lantionpohja onkin liian kireä eikä heikko lihasvoimaltaan. 

Lantionpohjan harjoitukset osana seksuaalista hyvinvointia

Lantionpohjan harjoitusten avulla voi oppia enemmän omasta vartalostaan ja sukuelimistään sekä tulla tietoisemmaksi itsestään. Tietoisuus ja arvostus itseä kohtaan myös voimistaa nautinnon kokemista. Ei pidä unohtaa, että tärkein elin seksuaalisen nautinnon kannalta on aivot. Säännöllisiä lantionpohjalihasten harjoitteita tehneet naiset ovat kertoneet itsevarmuutensa ja itsetuntemuksensa lisääntyneen, kun he ovat panostaneet omaan hyvinvointiinsa.

Lantionpohjalihasten harjoittelu nähdään monesti koskettavan vain naisia ja liittyvän synnytyksen jälkeiseen aikaan tai ikääntymiseen. On totta, että edellä mainitut elämäntilanteet  tuovat omat haasteensa lantionpohjalihasten hyvinvoinnille, mutta harjoitteleminen on tärkeää  kaikille sukupuoleen tai ikään katsomatta.

  • Muitakin lihasryhmiä harjoitetaan ja huolletaan, miksi lantionpohja olisi poikkeus? 

Lantionpohjalihasten harjoittelulla saadaan paitsi ennaltaehkäistyä, myös hoidettua joitakin lantionpohjan toimintahäiriöitä ja seksuaalihäiriöitä. On siis tärkeää, että ammattilaiset, jotka ovat työssään tekemisissä näiden asioiden kanssa, osaavat ohjata lantionpohjalihasten oikeaoppisia harjoitteita. On myös tärkeää tietää, minne asiakas voidaan ohjata, jotta hän saisi parhaan mahdollisen avun ja tuen.

Lantionpohjan hyvinvointineuvoja on liikunta- ja terveysalan ammattilainen, joka edistää lantionpohjan hyvinvointia ja  terveyttä omassa toimintaympäristössään. Hän osaa ohjata ja opastaa, sekä tiedostaa moniammatillisen palveluketjun merkityksen osana lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitoa.  

LISÄÄ TIETOA LANTIONPOHJASTA? 

KOULUTTAUDU LANTIONPOHJAN HYVINVOINTINEUVOJAKSI >>

Lantionpohjalihasten rentoutusharjoitteet

Seuraavilla videoilla näet lantionpohjaa huoltavia rentoutus- ja venyttelyharjoituksia. Huoltavia harjoitteita kannattaa tehdä useampana päivänä viikossa.  

Tavoitteena on lisätä tietoutta lantionpohjalihasten harjoittelusta ja aktivoida harjoittamaan tätä tärkeää lihasryhmää.

Tehty yhteistyössä Treenikavereiden ja Lunetten kanssa. 

Lantionpohjan takaosan venytys

Asettaudu konttausasentoon päkiöiden varaan. Nouse A-asentoon sisäänhengityksellä, jossa peppu on ylhäällä ja pää tulee käsien väliin. Uloshengityksellä palaa alkuasentoon. 

Lantionpohjan rentoutus

Käy istumaan lattialle leveään haaraan ja pieneen takanojaan. Kierrä vuorojaloin polvi keskelle, mahdollisimman lähelle lattiaa. Toinen jalka aukeaa samalla sivulle. Hengitä rauhallisesti koko harjoituksen ajan.  

 

Tarvitsetko vahvistusta lantionpohjalle?

Lisää lantionpohjalihasharjoitteita Voimaa lantionpohjaan -ohjelmassa >>

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua