Vulvodynia - Mikä se on?

Vulvodynia - Mikä se on?

Yhdyntä sattuu, emättimen alue on kuin tulessa.. gynekologiset tutkimukset aiheuttavat kipua, eikä tamponin pitäminen onnistu..

Tiedätkö sinä, mikä on vulvodynia?

Vulvodynia on häpyalueen, ulkosynnyttimien tai ulkoisten sukupuolielinten monipuolinen ja usein kroonistuva kiputila, jolle ei välttämättä löydy selvää selittävää tekijää. Taustalla voi olla pitkäaikainen ehkäisypillerien käyttö, emättimen hiiva- tai bakteeritulehdukset tai esimerkiksi jokin lääkeaineallergiaan liittyvä reaktio. Vulvodynian syntyyn arvellaan vaikuttavan myös muita tulehduksellisia, hormonaalisia, hermostollisia ja psykologisia tekijöitä, jolloin sen hoidon pitäisi olla myös laaja-alaista. 

Vulvodynia voi oireilla monin eri tavoin. Yleisesti oirekuvaan liittyy lantionpohjan lihasten jännittyneisyyttä, yhdyntäkipuja, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta sekä vaikeutta käyttää tamponia. Osalla vulvodynia-asiakkaista vuldoyniaan liittyy vaginismia eli emätinkramppeja, jotka estävät pahimmillaan yhdynnän kokonaan. 

Vulvodynia jaetaan karkeasti kahteen eri alatyyppiin. Vestibuliittisyndroomassa oireyhtymä aiheuttaa enemmän paikallista kosketusarkuutta esimerkiksi emättimen reunoilla, kun taas dysesteettisessä vulvodyniassa oirekuva on haastavampi hermokipu emättimen, välilihan, peräaukon ja koko lantionpohjan alueella.

Vulvodynian hoito

Tyypillisesti gynekologiset sisätutkimukset ovat kivuliaita vulvodynia-asiakkaille, minkä vuoksi oireiden takia hoitoon hakeutuminen voi olla vaikeaa ja pelkkä ajatuskin hirvittää. Lääkärit toteavat taudin vanutikkutestillä, jolloin vulvodynialle tyypillisiä kipupisteitä voidaan löytää emättimen aukolta ja sisäpuolelta ilman perinteistä sisätutkimustakin. 

Vulvodynian oirekuvan ollessa laaja, on tärkeää löytää apua vaivan hoitamiseen asiaan perehtyneeltä asiantuntijalta. Lantionpohjaosaaminen sekä psykofyysinen lähestymistapa ovat tehokkaita keinoja vulvodynia-asiakkaan hoidossa. Oireiden vähentämiseksi ja hoitamiseksi keskiössä ovat usein erilaiset lantionpohjan ja koko lantion seutua rentouttavat harjoitteet. Näiden lisäksi emättimen alueen käsittelyt ja kipupisteiden epäherkistämisharjoitteet ovat hoidon keskiössä. Limakalvoista huolehtiminen on myös tärkeä tapa hoitaa vulvodynian oireita.

Oireet ovat usein kestäneet vuosia ja vaikuttaneet laajasti asiakkaan elämän eri osa-alueisiin, jolloin vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi parisuhteessa, seksuaalisuudessa sekä hyvin kokonaisvaltaisesti asiakkaan hyvinvoinnissa ja jaksamisessa.

Joskus vulvodynia voi mennä ajan kanssa ohi itsestään, mutta apua kannattaa kuitenkin hakea ajoissa, sillä oireilu vaikuttaa niin moneen eri elämän osa-alueeseen ja saattaa olla kipeä paikka esimerkiksi parisuhteen ja itsetunnon kannalta.  

Tärkeää tietää

Vulvodynia on alidiagnosoitu oireyhtymä, josta arvellaan kärsivän yli 200 000 naista Suomessa. Hoitamattomana oireyhtymä aiheuttaa elämänlaadun ja seksuaaliterveyden laskua kun vulvodynia on esimerkiksi yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18-40 -vuotiailla naisilla.

 

Blogiartikkelin kirjoittaja Sofia Lahtinen lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutti

Sofia on naisten fysioterapiaan ja valmentamiseen erikoistunut fysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta. 

Kiinnostaisiko sinua tutustua omaan lantionpohjaasi lisää?

Tutustu Toiminnallinen lantionpohja ja kehittävät harjoitusmenetelmät -koulutukseemme ja saat vahvemman lantionpohjan! 

 

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua