Juoksu - koska aloittaa synnytyksen jälkeen?

Juoksu - koska aloittaa synnytyksen jälkeen?

Aurinko paistaa ja ihanat kelit houkuttaa laittamaan juoksulenkkarit jalkaan. Ennen kuin alkaa kirmailemaan sen enempää on hyvä kurkistaa lantionpohjan kuulumiset - erityisesti, jos on vastikään synnyttänyt.

Synnytyksestä palautuminen

Synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihakset ovat usein heikot ja alatiesynnytyksessä on tullut myös mahdollisia repeämiä. Fyysinen palautuminen tarvitsee riittävästi aikaa, sekä usein myös ammattilaisen yksilöllistä ohjausta ennen kuin voidaan palata raskaan fyysisen harjoittelun pariin.  

 

Synnytyksen jälkeen nopeasti juoksun aloittavilla yleisiä oireita ovat virtsankarkailu, tuki -ja liikuntaelinkivut, vatsalihasten erkauma ja lantion elinten laskeumat. 

Juoksu on kovatehoinen harjoitus, joka nostaa vatsaontelon painetta ja tuo näin kovaa rasitusta lantionpohjalle. Tämän vuoksi lantionpohjan tulisi olla kunnossa niin voiman kuin supistumisnopeuden osalta ennen juoksun aloittamista. 

Lantionpohjan tehtävä on juoksun aikana kannatella lantion alueen elimiä, sekä huolehtia virtsanpidätyksestä.

Lantionpohjaan kohdistuu venytystä ja painetta raskausaikana sekä synnytyksessä. On todettu, että raskauden aikana lantionpohjan lihaksissa oleva aukko levator hiatus venyy ja alatiesynnytyksen aikana laajeneminen lisääntyy entisestään. Tutkimusten mukaan sen palautuminen kestää n. 12 kk. Myös lantionpohjan lihaksiin kuuluva levator ani -lihas ja sitä ympäröivät kudokset ja hermot palautuvat venytyksestä n. 4-6 kuukautta.

Ammattilaisen rooli raskaana olevan tukena on tärkeä.

Myös sektiosynnytyksen jälkeen muodostunut arpi tarvitsee aikaa parantumiseen. Vatsan alueen faskia on tutkimusten mukaan palauttanut vetolujuuttaan 51-59% 6 viikkoa synnytyksen jälkeen ja 73-93% 6-7 kuukautta synnytyksen jälkeen. Eli myös vatsan kalvorakenteiden palautuminen vie useita kuukausia.

Milloin keho on valmis juoksuun?

Jos on virtsan- tai ulosteenpidätyskyvyssä haasteita, paineen tunnetta tai kipua lantionpohjan, selän tai lantionalueella, niin on hyvä vahvistaa lantionpohjaa ja syviä lihaksia ennen juoksun aloittamista. 

Esimerkiksi, jos juoksee reipasta tahtia, niin kehoon voi kohdistua jopa 2,5 kertainen oman vartalon paino. Se kuinka suuri osa tästä paineesta kohdistuu lantionpohjaan on epäselvää, mutta ajateltuna lantionpohjan sijaintia ja millainen voimapesäke lantion alue kehossa on, niin tällä on valtavan iso merkitys.

Olemme poimineet running-physio.com sivustolla olleita testejä, joista juoksua aloittelevan tulisi selviytyä ilman virtsankarkailua, paineentunnetta tai kipua.Nämä testit ja niiden tarkoitusperää opiskellaan niin Äitiysliikunnan jatkokoulutuksen 1/2 kuin 2/2 -osoissa.

Testejä, jotka tulisi suorittaa “puhtain paperein” ovat mm.:  

 30 min kävelylenkki

 1 min paikalla hölkkä

 10 toistoa/jalka paikallaan hyppely

Lisäksi pidettiin tärkeänä, että juoksun kannalta tärkeiden lihasten lihasvoima ja hallinta ovat riittävällä tasolla ennen juoksuharrastuksen aloittamista. Artikkeli keskittyi synnytyksen jälkeen juoksun aloittamiseen, mutta nämä ovat hyvin sovellettavissa myös muille kuin synnyttäneille naisille.

Ja vaikka ongelmia ei olisikaan, niin juoksulenkkeihin kannattaa ehdottomasti yhdistää lantionpohjalihasten voima- ja supistumisnopeusharjoitukset mukaan! 

Kun lantion alueen lihakset ja lantionpohja ovat kunnossa, niin juoksuunkin saa ihan erilaisen tehon ja voiman.

Opiskele lisää

Opiskele lisää synnyttäneen naisen kehon muutoksista, lantionpohjasta ja mm. juoksuharrastuksen aloittamisen tukemisesta.

 Lue lisää ja tule mukaan koulutuksiin >>

Ilmainen artikkelisarja synnytyksestä palautumisesta liikunta- ja terveysalan ammattilaisille

Tilaa ilmainen artikkelisarja synnytyksestä palautumisesta ja liity samalla viestilistallemme niin saat uusimmat uutiset äitiysliikunnasta ja koulutuksista ensimmäisten joukossa.

Napsauta vielä "Lähetä"-painiketta niin saat tilattua artikkelisarjan. Voit halutessasi poistaa itsesi viestilistalta koska tahansa.

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua