Virtsankarkailu - tyhjennätkö rakon oikein?
Syitä virtsankarkailun taustalla
Virtsankarkailua pidetään perinteisesti heikkojen lantionpohjalihasten seurauksena. Näin suoraviivainen asia ei kuitenkaan ole. Jos sinua kiinnostaa lukea virtsankarkailun syistä lisää, niin tutustu blogiimme Miten päästä eroon virtsankarkailusta - apuna lantionpohjan lihasten harjoittelu >>
Yksi tekijä virtsankarkailun taustalla voi olla rakon tyhjenemisen haasteet. Mikäli virtsarakko ei tyhjene kunnolla, voi jäännösvirtsaa lirahtaa housuun wc-käynnin jälkeen. Tällöin karkailuun ei vaadita suurempia ponnisteluita, vaan lirahdus voi tapahtua, kun vedät housuja jalkaan.
Tässä blogissa kerromme vinkkejä rakon oikea oppiseen tyhjentämiseen, joka voi osaltaa estää virtsankarkailua.
Miksi rakko ei tyhjene kunnolla?
Rakon tyhjenemisen haasteiden taustalla voi olla monia tekijöitä. Joskus syyt liittyvät rakenteellisiin muutoksiin, kuten gynekologisiin laskeumiin, kasvaimeen, eturauhasen liikakasvuun miehillä tai hermotuksen haasteisiin selkäkivun seurauksena.
Haastavissa tapauksissa virtsan tulo voi estyä kokonaan, jolloin on kyse virtsaummesta. Virtsaumpi on tärkeä hoitaa päivystyksellisesti eli mikäli huomaat, ettei pissa kulje, on tärkeä hakeutua avun piiriin mahdollisimman pian.
Heikon tyhjenemisen ja virtsankarkailun taustalla voi olla myös toiminnallisia syitä, kuten ylivenyttynyt rakko, huonot wc-asennot, kiire sekä lantionpohjan jännittyneisyys. Näihin syihin voimme onneksi itse vaikuttaa ja edistää rakon tyhjenemistä.
Rakon tyhjenemistä voi itse edistää monin keinoin. Tässä muutamia hyviä vinkkejä, joita kannattaa kokeilla:
Tyhjennä rakko riittävän usein päivän aikana
Ylivenyttynyt rakko tyhjenee huonosti, sillä virtsaamisen tarvetta ei välttämättä huomaa, kun rakko on aivan täynnä ja venynyt. Suositeltava virtsaamismäärä vuorokaudessa on 7-10x. Mikäli huomaat käyväsi pissalla vain 3-4 kertaa päivässä, kannattaa muutama kerta lisätä päivään.
Käy wc:ssä rauhassa
Jätä kiire vessan oven ulkopuolelle. Kiireessä sympaattinen hermosto on vallalla ja tällöin suolen ja rakon toiminnot eivät ole parhaimmillaan. Jätä puhelin pois ja istu pöntölle rauhassa. Hengitä muutaman kerran rauhassa ja anna rakon tyhjentyä täysin ennen kuin nouset pöntöltä.
Avusta rakon tyhjenemistä asentojen vaihdolla
Etenkin jos sinulla on gynekologista laskeumaa, voi virtsarakko olla hieman väärässä asennossa, jolloin virtsaa jää herkemmin rakkoon. Kun olet mielestäsi saanut rakon tyhjäksi, kokeile vielä keinuttaa lantiota muutamia kertoa puolelta toiselle tai käy seisomassa ja istu uudelleen. Näin saat liikutettua rakkoa eri asentoon ja saat loputkin virtsat ulos.
Korota jalkoja pöntöllä istuessa
Kun polvet ovat lonkkia korkeammalla, lantionpohja rentoutuu paremmin ja sekä rakko että suoli tyhjenevät tehokkaasti. Ota siis käyttöösi vessaan koroke jalkojen alle tai voit käyttää myös wc-paperi rullia jalkapohjiesi alla.
Älä ponnistele
Turha ponnistelu ja pinnistely rasittaa ja kuormittaa lantionpohjaa. Anna rakon tyhjentyä omaan tahtiin.
Hoida lantion alueen kireyttä
Kireät lantionpohjalihakset voivat estää rakon täydellisen tyhjenemisen. Opettele rentouttamaan lantionpohjalihakset hengittelemällä alas lantionpohjaan saakka. Sinun kannattaa myös panostaa pakaroiden, reiden lähentäjien sekä lonkankoukistajien liikkuvuusharhjoituksiin, sillä ne ovat yhteydessä lantionpohjalihaksiin.
Juo riittävästi vettä
Veden juonti ylläpitää limakalvojen hyvää kuntoa, laimentaa virtsaa ja huolehtii rakon säännöllisestä toiminnasta. Jos huomaat vessassa käynnillä virtsan olevan väkevää ja pahan hajuista, kannattaa veden juontia lisätä.
Äitiysliikunta-Akatemian, lantionpohjan fysioterapeuttien laatima ohjelma, joka ottaa huomioon kaikki toimivan ja hyvinvoivan lantionpohjaan tarvittavat treenit.
Erinomainen ohjelma tukemaan virtsankarkailun itsehoitoa.
Lopuksi
Anatomisesti naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä ja siksi naisilla virtsankarkailuvaivat ovat miehiä yleisempiä, vaikka kaikilla sukupuolilla vaivaa voi esiintyä. Sekä virtsankarkailu että virtsaamisvaivat ovat yleisiä, mutta niihin voi vaikuttaa tehokkaasti omilla valinnoilla ja arjen tavoilla.
Kun huolehdist siis wc-asennosta, lantionpohjalihaksista sekä virtsaamistottumuksista, voit tehostaa rakon tyhjenemistä ja ennaltaehkäistä myös huonosta tyhjenemisestä aiheutuvaa virtsankarkailua.
Jos ongelmat jatkuvat tai pahenevat, käänny lääkärin tai fysioterapeutin puoleen – apua on aina saatavilla.
Tilaa ilmainen lantionpohja opas
Tilaa uutiskirje
APUA ÄITIYSLIIKUNTAVALMENTAJAN VASTAANOTOLTA
Äitiysliikuntavalmentajan vastaanotolta saat apuja useisiin raskausajan ja naisten terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Lisää luettavaa Äitiysliikunta-akatemian blogeista
0 kommenttia