Emättimen laskeuma - syyt, oireet ja kuntoutus
Emättimen laskeuma käsittää emättimen eri osien pullistumisen ja laskeutumisen alaspäin joko yhdessä tai erikseen muodostaen lantionpohjan gynekologisen laskeuman. Lantionpohjalihasten päällä lepäävät virtsarakko, kohtu ja peräsuoli sekä niiden yläpuolella muu suolisto.
Gynekologinen laskeuma tarkoittaa käytännössä sitä, että virtsarakkoa, kohtua ja peräsuolta kannattelevat tukirakenteet, emättimen seinämien tukikudokset sekä lantionpohjan sidekudos pettävät ja antavat periksi, jolloin elimet pääsevät työntymään emättimen seinämää vasten ja laskeutumaan alaspäin.
Gynekologista laskeumaa esiintyy joka viidennellä naisella ja riski laskeumiin kasvaa iän myötä. Raskaudet, alatiesynnytys, ylipaino, raskas fyysinen työ, krooninen yskä, pitkään jatkunut ummetus sekä perinnöllinen alttius lisäävät gynekologisen laskeuman riskiä.
Miten emättimen laskeuma syntyy?
Emättimen seinämä koostuu neljästä sidekudoksesta ja lihaksesta koostuvasta kerroksesta, ja sen tukirakenteet voidaan jakaa kolmeen tasoon.
Tason I tuki koostuu ristiluun ja kohdun välisistä tukirakenteista sekä kohdun ja lantion luiden välisistä rakenteista, jotka tukevat emättimen huippua ylhäällä lantiossa.
Taso II käsittää keskiosan, jossa emätintä tukeva lihaskalvorakenne tukee emättimen keskiosaa sekä peräsuolen kohottajalihasta.
Taso III käsittää emättimen alkuosan, joka saa tuen välilihalta ja lantionpohjalihaksilta.
Emättimen laskeuman syntyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten raskaus, alatiesynnytys ja ylipaino. Kyse ei siis ole heikoista lantionpohjalihaksista, vaan lantionpohjaan kohdistuvasta kuormituksesta, minkä seurauksena sisäelimiä kannattelevat ja emätintä tukevat tukirakenteet heikkenevät.
Raskaus suurentaa laskeman riskiä kaksinkertaisesti synnyttämättömiin verrattuna, ja jokaisen seuraavan raskauden aiheuttama lisäriski on noin 10 - 20 %.
Alatiesynnytyksessä peräsuolen kohottajalihaksiston vauriot, häpyhermon vauriot sekä pitkä ponnistusaika altistavat laskeumalle.
Gynekologisen laskeuman riskitekijöitä ovat myös monet elintapoihin liittyvät tekijät, kuten krooninen yskä, jatkuva ummetus sekä raskasta ponnistelua sisältävä työ ja siksi myös elintapoihin ja työhön liittyviin tekijöihin on tärkeä kiinnittää huomiota laskeuman hoidossa.
Emättimen laskeuma oireet
Gynekologisen laskeuman oireisiin vaikuttaa se, mistä laskeumasta on kyse ja minkä asteinen laskeuma on. Emättimen laskeumat voidaan jakaa erityyppisiin laskeumiin:
Emättimen etuseinämän laskeuma – kystosele
Emättimen etuseinämän laskeumassa virtsarakkoa kannattelevat tukirakenteet ovat antaneet periksi, jolloin virtsarakko kallistuu kohdun etuseinämää kohti ja voi tuntua emättimessä pullistumana sen yläosissa. Emättimen etuseinän laskeuma aiheuttaa usein virtsaamisongelmia, kuten rakon tyhjenemisen ongelmaa tai heikon virtsasuihkun. Myös virtsankarkailu on tyypillistä emättimen etuseinän laskeumassa.
Kohdun laskeuma – uterosele
Kohdun laskeumassa kohtua kannattelevat tukirakenteet ovat antaneet periksi, jolloin kohtu pääsee laskeutumaan alapäin synnytyskanavassa. Kohdun laskeutuessa alaspäin voi tuntua paineentunnetta lantionpohjassa, kuin tamponi olisi tippumassa pois. Kohtu voi hankaloittaa tällöin myös rakon ja suolen tyhjenemistä sekä aiheuttaa erilaisia kipuja, kuten yhdyntä- ja alavatsan kipuja.
Emättimen takaseinämän laskeuma – rektosele
Emättimen takaseinän laskeumassa peräsuoli on päässyt pullistumaan emättimen takaseinämää vasten ja samalla se usein tekee niin sanotun ”ulostepussin”, mihin ulostetta saattaa jäädä jumiin. Rektoselen voi tuntea emättimen takaseinämän pullistumisena ja mikäli ulostetta on päässyt kertymään suoleen, voi pullistuma tuntua kovalta.
Emättimen takaseinän laskeuman oireita ovat usein suolen tyhjenemisen ongelmat, jolloin ulosteen ulostuloa voi joutua avustamaan välilihalta tai emättimen takaseinää painamalla. Myös virtsan-, kaasun- ja ulosteenkarkailu on tyypillistä sekä erilaiset alaselkäkivut.
Emättimen laskeuman oireet vaihtelevat siis laskeuman sijainnin sekä vaikeusasteen mukaan. Gynekologi voi arvioida luotettavasti laskeuman asteen. Laskeuman aste ei kuitenkaan aina suoraan korreloi sen vaikeusasteeseen, jolloin joskus lieväasteinen laskeuma voi aihuttaa verrattaen suurempia oireita, kuin suurempiasteinen laskeuma ja siksi hoito pitää räätälöidä aina yksilökeskeisesti.
Emättimen laskeuman hoito
Mikäli gynekologinen laskeuma on niin sanottu satunnaislöydös, eikä siihen liity oireita, ei tarvitse huolestua. Laskeuman kanssa voi usein elää aivan täysin normaalia elämää, olipa kyse liikunnasta, seksuaalitoiminnoista tai arjesta.
Mikäli laskeuma aiheuttaa oireita, kuten paineentunnetta, virtsaamisen tai ulostamisen ongelmia, alavatsan ja -selän kipuja tai yhdyntäkipuja, kannattaa oireisiin hakea apua ammattilaiselta, kuten omalta terveyskeskuslääkäriltä, gynekologilta tai lantionpohjan fysioterapeutilta.
Emättimen laskeumien hoidossa keskitytään muun muassa seuraaviin asioihin
Keskikehon paineensäätely
Se, miten käytät kehoasi, on merkityksellistä laskeuman oireiden esiintymiseen. Jatkuva vatsan sisäänvetäminen lisää usein painetta lantionpohjalle, joten siitä kannattaa opetella pois. Lantionpohjafysioterapiassa keskitytään paineensäätelyn haasteiden ratkaisemiseen.
Ummetus
Ummetuksen hoito on tärkeässä osassa laskeumien hoitoa. Pitkät ponnistelut pöntöllä ja kova uloste haastavat lantionpohjan rakenteita ja suolen säännöllinen tyhjentäminen sekä ulosteen pitäminen pehmeänä ovat ensiarvoisen tärkeitä keinoja.
Limakalvot
Erityisesti synnytyksen jälkeen sekä vaihdevuosi-iässä limakalvot haurastuvat ja kuivuvat. Limakalvoista kannattaa pitää hyvä huoli intiimialueelle sopivilla tuotteilla tai estrogeenipohjaisilla tuotteilla laskeuman aiheuttaman paineen ja hiertymisen tunteen vähentämiseksi.
Lantionpohjan lihasten harjoittelu Lantionpohjan säännöllisellä harjoittelulla ylläpidämme vahvaa pohjaa, mikä kannattelee elimiä päällänsä. Monipuolinen harjoittelu sisältää niin rentouttavia kuin vahvistavia harjoitteita ja harjoittelussa on hyvä huomioida lantion ja keskikehon seutu isona kokonaisuutena.
Monipuolinen liikunta
Juoksu tai voimaharjoittelu laskeuman kanssa saattaa hirvittää. Liikunta vahvistaa kuitenkin aina lantionpohjaa, joten älä epäröi pitää itseäsi liikkeellä. Mikäli lantionpohjan käyttäminen liikunnan aikana mietityttää, kannattaa kääntyä lantionpohjafysioterapeutin puoleen, josta saat tarkat ohjeet, kuinka käyttää kehoasi liikunnan aikana.
Leikkaushoito
Joskus emättimen laskeuma vaatii kirurgista hoitoa, jolloin leikkauksella pyritään palauttamaan emättimen ja lantion elinten normaali anatomia.
Mikäli emättimen laskeuma oireilee ja aiheuttaa esimerkiksi paineentunnetta liikunnan aikana, voidaan oireiden hoitoon käyttää laskeumarenkaita ja -kuutoita, joilla tuetaan emättimen rakenteita. Osa tykkää käyttää myös kuukuppia tukena esimerkiksi juoksun aikana.
Uudet tekniikat laskeuman hoidossa - Hypopressive
Hypopressive – alipainehengitystekniikkaa käytetään yhtenä tehokkaana keinona emättimen laskeuman hoidossa sekä oireiden lievittämisessä.
Hypopressive-tekniikka on lähtöisin joogamaailmasta ja se koostuu hengitystekniikoista ja erityisistä kehon asennoista, joiden tarkoituksena on vähentää sisäelinten luomaa painetta lantion ja vatsan alueella. Hypopressive-hengitystekniikassa käytetään hengityksen pidätystä ja valesisäänhengitystä, joka aiheuttaa ainutlaatuisen imukuppi-efektin lantion ja vatsan alueella. Tämän seurauksena lantionpohjan elimet kohoavat hetkeksi ylöspäin.
”Kärsin toisen asteen laskeumasta, mikä aiheutti minulle ikävää paineentunnetta lantionpohjaan sekä rasituksen aikaista virtsankarkailua, mikä häiritsi minua kovasti. Treenasin hypopressiveä noin vuoden verran säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa 20 minuuttia kerrallaan. Vuoden päästä harjoittelun aloittamisesta gynekologini totesi, ettei enää diagnoisi minulla laskeumaa. Olen päässyt myös oireista eroon ja olo on mahtava!”
Mikäli sinua kiinnostaa tutustua tähän ainutlaatuiseen tekniikkaan, tutustu Äitiysliikunta-akatemian Hypopressive – ohjelmaan >>
Lisää luettavaa Äitiysliikunta-akatemian blogeista
APUA ÄITIYSLIIKUNTAVALMENTAJAN VASTAANOTOLTA
Äitiysliikuntavalmentajan vastaanotolta saat apuja useisiin raskausajan ja naisten terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
0 kommenttia