Hyperemeesi raskausaikana - tunnista vakava pahoinvointi

Raskaana oleva nainen pahoinvoivana, pitelee päätään ja vatsaansa väsyneenä - kärsii hyperemeesi oireista

Tämä blogikirjoitus kertoo hyperemeesistä, raskauden ajan vakavasta pahoinvoinnista, mikä on tärkeä osata tunnistaa ja ohjata äiti välittömästi oikeanlaisen hoidon piiriin. Suomessa arvioilta 700 naista kärsii vuosittain hyperemeesistä. Taudin tarkkaa syntyvyyttä ei tiedetä, mutta näyttöä on siitä, että se periytyisi geneettisesti suvussa.

Hyperemesis gravidarum (HG) on tila, jossa raskauden aikainen pahoinvointi ja oksentelu johtaa jopa vakaviin jälkiseuraamuksiin, mikäli äiti ei saa riittävää hoitoa. Tästä syystä jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen sekä läheisen on hyvä tietää ja tunnistaa vakavan raskauspahoinvoinnin oireisto, jotta äiti ei jäisi vaille hoitoa. Valitettavasti useat vakavasta pahoinvoinnista kärsineet äidit kokevat tulleet vähätellyksi oireineen terveydenhuollossa.


Mikä hyperemeesi?

Hyperemeesi eli hyperemesis gravidarum tarkoittaa siis raskauden aikaista vakavaa pahoinvointia, joka useissa tapauksissa vaatii sairaalahoitoa. 

Normaaliin raskauspahoinvointiin kuuluu huonoa oloa, ällötystä ja ajoittaista oksentelua, mutta hyperemeesissä äiti kärsii tavallista voimakkaammasta pahoinvoinnista sekä usein oksentelusta, jota voi olla kymmeniä kertoja päivässä. 


Hyperemeesissä pahoinvointi alkaa useimmiten raskausviikoilla 4-6 ja valtaosalla kestää raskausviikolle 21 saakka. 


Osalla vakava pahoinvointi jatkuu läpi koko raskauden. Rajuimmillaan pahoinvointi on raskausviikoilla 6-15 ja erityisesti raskausviikoilla 9-13 johtuen raskausajan hormonaalisista muutoksista. 

Kuvassa raskaana oleva nainen istuu sängyllä ja näyttää pahoinvoivalta

Hyperemeesin tyypilliset oireet


  • Runsas, arkea vaikeuttava pahoinvointi
  • Runsas oksentelu (jopa kymmeniä kertoja päivässä)

Miten hyperemeesi vaikuttaa odottavaan äitiin?

Hyperemeesi vaikuttaa monin tavoin odottavaan äitiin niin fyysisellää kuin henkiselläkin tasolla.

Vaikutukset


  • Ravintoaineiden puutostilat

  • Aliravitsemustila

  • Ruokatorven haavaumat

  • Mahahaavat

  • Raju painonlasku

  • Elimistön kuivuminen

  • Ketoaineet virtsassa

  • Vaikeus selvityä arjesta / töistä

  • Sappinesteen ja veren oksentaminen




Raskaana oleva tekee 9Months Strenght -treeniä käsipaino kädessä

Lisäksi äiti kokee usein seuraavia:


  • Närästys

  • Päänsärky

  • Huimaus ja pyörtyminen

  • Huulien kuivuminen

  • Virtsaamis- ja ulostamistarpeen väheneminen

  • Ummetus

  • Käsien ja jalkojen puutuminen

  • Käsien ja jalkojen kylmyys

  • Masennus, ahdistuneisuus

  • Toiveet raskauden keskeytymisestä

  • Kivut eripuolilla kehoa

  • Ihon kimmoisuuden väheneminen

Miten hyperemeesi eroaa normaalista raskauspahoinvoinnista

Normaali raskauspahoinvointi ja hyperemeesi eroavat toisistaan monin tavoin. Kun normaalista raskauspahoinvoinnista kärsivä äiti voi syödä ja juoda usein päivän aikana jotain niin, että ne pysyvät sisällä, hyperemeesistä kärsivällä äidillä on usein ravintoainepuutoksia sekä kehon kuivumista johtuen jatkuvasta, jopa kymmeniä kertoja toistuvasta oksentelusta päivän aikana. 


Usein normaalissa raskaudessa painonlaskua ei juuri tule, kun hyperemeesi äideillä painonlasku voi olla jopa 5% luokkaa. Myös arkiset askareet sekä työnteko voivat olla mahdottomia hyperemeesistä kärsivälle äidille ja osa joutuu olemaan koko raskauden ajan sairaslomalla, kun normaalista raskauspahoinvoinnista kärsivä äiti voi usein arkea tauottamalla helpottaa oloa ja selvitä niin töistä, kuin arkiaskareistakin.

Vahingoittaako hyperemeesi sikiötä?

Tutkimuksissa on todettu, että ravinnon puutteessa kehittyvä sikiö voi kasvaa ja kehittyä hitaammin, voi saada kroonisia sairauksia myöhemmin elämässä ja sikiöllä on suurentunut riski syntyä ennenaikaisesti.


Hoitamattomana tila voi johtaa voimakkaaseen painonlaskuun, aliravitsemukseen, kehon kuivumiseen sekä elektrolyyttiepätasapainoon, minkä vuoksi hypermeesiin on tärkeä saada hoitoa heti sairastumisen alkuvaiheessa.


Kyseessä on siis vakava sairaus, mikä vaatii usein jo heti alkuvaiheessa sairaalahoitoa ja varhaista kehon nesteytystä sekä suonensisäistä ravitsemusta. 


Hoitamattomana tila voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin. Useat hyperemeesistä kärsivät äidit viettävät useita sairaalajaksoja raskauden aikana. Tärkeä hoitomuoto on lääkitys, joka määrätään äidin tilanteen mukaan aina yksilöllisesti.

kuvassa raskaana oleva pitää kädessään sikiön ultaäänikuvaa vatsansa kohdalla

Konkreettiset vinkit pahoinvoinnin helpottamiseksi raskausaikana

Hyperemeesiin ei välttämättä tehoa juuri mikään omahoitokeino. Voit kokeilla seuraavia, mutta sairaalahoidon tarvetta on tärkeä arvioida koko raskauden ajan.


Sopiva ruokarytmi

Pienet ja usein nautitut välipalat voivat auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja vähentämään pahoinvointia. Yritä syödä jotain pientä aina, kun pystyt. Joillekin voi toimia vaalea leipä, hedelmä tai smoothie jo ennen kuin nouset sängystä. Päivällä kylmät ateriat toimivat usein hyvin, mutta osa kokee keittojen olevan helppoa syötävää.


Valitse nesteet viisaasti

Jos tavallinen vesi ei pysy sisällä, kokeile maustettua vettä, kevyttä teetä, jäähileitä tai jääpaloja. Pienet jääpalat ovat myös hyvä tapa saada nestettä hitaasti, jos juominen tuntuu mahdottomalta. Myös urheilujuomat voivat joillekin tarjota helpotusta, sillä ne sisältävät elektrolyyttejä ja auttavat kuivumisen estämisessä.


Hajuaisti ja ympäristö kuntoon

Hyperemeesissä hajuaisti herkistyy äärimmilleen. Yritä välttää voimakkaita hajuja. Käytä tuoksuttomia tuotteita ja ilmaise toiveesi rohkeasti läheisillesi, jotta voit välttää pahimmat hajut. Raikas ilma ja säännöllinen tuulettaminen voivat myös helpottaa oloa.


Lääkkeet ja vitamiinit apuna

Raskaana oleville on olemassa turvallisia lääkkeitä, joita voi kokeilla pahoinvoinnin hallitsemiseksi. Keskustele lääkärisi kanssa lääkitysvaihtoehdoista ja varmista, että käytät raskausajan vitamiineja, sillä hyperemeesi vaikuttaa ravinteiden saantiin.


Henkinen hyvinvointi – ole lempeä itsellesi. Hyperemeesi vaikuttaa myös henkisesti äidin jaksamiseen ja saattaa aiheuttaa traumaoireita, mikäli tila on todella hankala ja pitkittynyt raskauden aikana. 


Hyperemeesistä kärsivä äiti on usein avun tarpeessa ja siksi koko perheen ja läheisten on tärkeä tutustua sairauteen ja sen vaikutuksiin. 


Asiasta kannattaa myös jutella neuvolassa sekä hakea voimavarojen mukaan apua joko raskauden aikana tai viimeistään synnytyksen jälkeen henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi. 


Tuki ja yhteisöllisyys

Keskustelu muiden hyperemeesiä kokevien kanssa voi auttaa käsittelemään tunteita ja saada aikaan tunteen siitä, että et ole yksin. Verkossa on useita tukiryhmiä ja yhteisöjä, joissa voi jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea. Hyperemeesi ry on taho, joka jakaa tietoa asiasta.

Lopuksi

Hyperemeesi on vakava raskausajan sairaus, mikä on tärkeä tunnistaa ja ohjata äiti oikenalaisen avun piiriin mahdollisimman pian. Hyperemeesi voi aiheuttaa äidille ahdistuneisuutta, masentuneisuutta sekä post-traumaattisen stressihäiriön oireita jälkikäteenkin, joten avun tarve on olemassa myös synnytyksen jälkeen kun varsinaiset hyperemeesi oireet häviävät. 


Useat hyperemeesistä kärsineet äidit ovat kokeneet, että heidän tilannettaan on vähätelty terveydenhuollossa ja siksi meillä kaikilla olisi tärkeää olla tietoa tunnistaa tämä tila ja rohkaista ja ohjata äiti hoitoon ajoissa.

Fysioterapeutti Sofia Lahtinen kädessään lantionpohjalihasten anatominen malli

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Sofia on lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaalineuvoja, äitiysliikuntavalmentaja ja personal trainer. Hänellä on myös psykofyysisen fysioterapian asiantuntemusta, mikä tarkoittaa, että hän huomioi asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäen kehon ja mielen näkökulmat. Sofian laaja-alainen osaaminen ja henkilökohtainen lähestymistapa tekevät hänestä arvostetun asiantuntijan, joka tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidensa tarpeisiin ja tukee heitä kohti parempaa elämänlaatua.

Lisää luettavaa Äitiysliikunta-akatemian blogeista

APUA ÄITIYSLIIKUNTAVALMENTAJAN VASTAANOTOLTA


Äitiysliikuntavalmentajan vastaanotolta saat apuja useisiin raskausajan kysymyksiin liittyvissä asioissa! 


Kuvassa Äitiysliikuntavalmentajan vastaanotto. Äitiysliikuntavalmentaja hymyilee iloisesti.

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua