Pilates raskausaikana – Turvallinen liikuntamuoto odottaville äideille

Pilates raskausaikana – Turvallinen liikuntamuoto odottaville äideille

Raskaus on uusi ja ihmeellinen elämänvaihe ja on selvää, että moni siihen liittyvä asia jännittää.

Usein liikunta raskausaikana on asia, joka herättää paljon kysymyksiä. Yleisimpiä kysymyksiä on, miten voin liikkua raskauden eri vaiheissa? Voiko keskivartaloa vahvistaa raskausaikana?

Pilates raskausaikana – Turvallinen liikuntamuoto odottaville äideille

Raskauspilates on liikuntamuoto, jota voi harrastaa läpi raskauden. Jokaiselle raskauden kolmannekselle voidaan suunnitella siihen sopivat pilatesharjoitteet. 

Pilates tunnetaan lajina, jonka avulla vahvistetaan erityisesti keskivartalon syviä lihaksia eli myös tämän vuoksi pilates sopii loistavasti raskausajan lajiksi.

Raskaus muuttaa kehon asentoa ja selkärangan kaaret korostuvat. Äidin paino nousee sikiön kasvaessa ja äidin keho kannattelee nyt myös vauvaa. Äidin painopiste siirtyy enemmän eteenpäin ja kasvava kohtu tuo lantionpohjaan mekaanista rasitusta. Raskausaikana on siis hyvin tärkeää pitää huolta omasta fyysisestä jaksamisesta.

Pilatesharjoittelu vahvistaa kehoa lempeästi ja auttaa kannattelemaan vauvaa läpi raskauden. Tiedetään myös liikunnan positiiviset vaikutukset mielen hyvinvoinnille.

 

Miksi juuri pilates sopii niin hyvin raskausaikaan?

Pilates antaa lähes rajattomat mahdollisuudet muokata harjoittelua, joten raskauden jokaiselle kolmannekselle löytyy sopivat pilatesharjoitteet. Raskauden alussa pilatesta voidaan harjoitella entiseen tapaan, mutta raskauden edetessä liikkeitä kannattaa muokata. Raskauden edetessä moni odottajaa kokee uusia tuntemuksia kehossaan. Monelle selinmakuuasennot eivät tunnu enää hyvältä, joten silloin liikkeiden alkuasentoja muokataan. Myös selän alueen kuormitus kasvaa raskauden lopulla ja monia odottajia saattaa vaivata alaselän väsymys, närästys, peräpukamat tai paineen tunne lantionpohjassa. Pilateksen lempeät liikkeet ja rauhallinen tahti tuo monille helpotusta näihin oireisiin ja auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä.

Raskauspilateksen hyödyt:

  • Vahvistaa lempeästi keskivartalon syvää tukea
  • Parantaa ryhtiä ja oman asennon hallintaa
  • Auttaa ylläpitämään tasapainoa
  • Lisää liikkuvuutta selkärangalle
  • Vahvistaa ja rentouttaa lantionpohjaa
  • Vahvistaa selän alueen lihaksia
  • Auttaa luomaan yhteyden kohtuvauvaan

🔎 Pilates harjoittelu vahvistaa koko kehoa. Yhteys keskivartaloon säilyy, kontakti lantionpohjaan on helpompi pitää läpi raskauden, ryhti -ja kehon kannattelu helpottuu ja harjoittelu tekee koko kehosta vahvan ja joustavan.

Pilateksen aikana tehdään aina paljon myös hengitysharjoittelua, sekä tehostetaan rangan liikkuvuutta. Tämä on erityisen tärkeää, sillä tärkeimmän hengityslihaksen eli pallean tila liikkua vähenee vauvan kasvaessa. Hengitysharjoittelu toimii myös loistavana synnytykseen valmistavana harjoitteluna.

Raskausajan pilates ryhmät ovat suosittuja ympäri Suomen. Äidit nauttivat siitä, että pääsevät yhdessä jakamaan raskausaikaa muiden odottajien kanssa ja oppimaan kehostaan uutta.

Äitiysliikunta-Akatemian ja APPI:n yhteiskoulutuksena järjestettävä Äitiyspilates ohjaajakoulutus on suunnattu liikunta- ja terveysalan ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan pilateksella.

Neliosaisen koulutuskokonaisuuden päätteeksi saat kansainvälisen Pilates- ja Äitiyspilatesohjaaja -sertifikaatin.

Tutustu koulutukseen täältä >>

 

Blogiartikkelin kirjoittaja Aino Silvast lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutti

Aino on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus raskaana olevien ja synnyttäneiden äitien valmentamisesta ja kuntouttamisesta. 

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua