Kasviproteiinien hyödyt aktiiviliikkujalle: Suorituskykyä, terveyttä ja tekoja ympäristön hyväksi

Kasviproteiinien hyödyt aktiiviliikkujalle

Riittävä proteiinin saanti on tärkeää kaikille ja erityisen tärkeää se on aktiiviliikkujille, jotta palautuminen ja kehittyminen on mahdollista. Proteiinit ovat kehomme rakennuspalikoita ja proteiinit koostuvat aminohapoista.  Aminohappoja tarvitaan solujen uusiutumiseen, kudosten rakentamiseen ja moniin muihin kehon tärkeisiin toimintoihin. Ihmiskeho tarvitsee kahtakymmentä eri aminohappoa, joista yhdeksää tulee saada ravitsemuksen mukana, sillä elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse.

Perinteisesti eri proteiinin lähteitä jaotellaan sen mukaan miten paljon ne sisältävät välttämättömiä aminohappoja. Liha- ja maitotuotteet sisältävät paljon välttämättömiä aminohappoja ja kasvikunnan tuotteissa välttämättömien aminohappojen pitoisuudet ovat alhaisemmat ja niissä on enemmän vaihtelua. Kasvikunnan tuotteista voi kuitenkin kuka tahansa saada riittävästi proteiinia ja kaikki välttämättömät aminohapot, kun yhdistelee eri proteiinin lähteitä. Yksinkertainen esimerkikki on se, kun yhdistät viljoja (täysjyväviljat, kaura, kvinoa) ja palkokasveja (härkäpapu, kikherne, herne, soija) päivittäisisessä ruokavaliossasi ja täydennät proteiininsaantiasi vielä pähkinöillä tai siemenillä, niin on kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti turvattu. Yhdistelemällä siis erilaisia proteiininlähteitä varmistat, että saat kaikki välttämättömät aminohapot ja pääset samalla nauttimaan kasviksien muista lukemattomista hyödyistä.

 

Saako aktiiviliikkuja tarpeeksi proteiinia kasvikunnan tuotteista?

Proteiinin saanti ja eri lähteet ovat olleet valokeilassa jo vuosia. Jo vuonna 2017 tehdyn Finnravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten proteiinin saanti oli riittävää. Aktiiviliikkuja tarvitsee proteiinia noin 1.4-2.0 g/kg/vrk ja nykyisen “proteiinibuumin” myötä on monella proteiinin saanti ylikorostunut ruokavaliossa. Kun haluat tuoda ruokavalioosi enemmän kasviproteiineja, varmistat riittävän proteiinin saannin noudattamalla muutamaa yksinkertaista nyrkkisääntöä: nauti proteiinia päivän kaikilla ateroilla, vaihtele proteiinin lähteitä ja varaudu syömään määrällisesti hieman enemmän kuin aiemmin. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio sisältää vähemmän energiaa kuin runsaasti eläinperäisiä tuotteita sisältävä ruokavalio. Saatat siis joutua syömään hieman enemmän kuin tavallisesti turvataksesi riittävän proteiinin saannin.

Markkinoille on tullut myös monia kasviperäisiä proteiinilisiä. Esimerkiksi herneestä, riisistä ja hampusta tehdään jo proteiinilisiä. Nyt myös ensimmäiset härkäpavusta valmistetut proteiinilisät ovat tulleet aktiiviliikkujien saataville.

 

3 syytä suosia kasviproteiineja:

1) Lisää kuitua ja suojaravintoaineita

Kasvikunnan tuotteet sisältävät luonnostaan paljon kuitua ja suojaravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita, fytokemikaaleja ja antioksidantteja. Runsas kuidun saanti pienentää monien syöpien riskiä ja parantaa veren kolesteroli- ja sokeriarvoja. Ravintokuitu myös pitää pitkään kylläisenä. Kaikkein eniten kuidusta on hyötyä suolistossa. Hyödylliset suolistobakteerit saavat ravintonsa kuidusta ja edistävät elimistön hyvinvointia ja vastustuskykyä.

 

2. Kolesteroli ja sydänterveys:

Yksi keskeisimmistä kasviproteiinien eduista on se, että ne eivät sisällä lainkaan kolesterolia, toisin kuin liha- ja maitotuotteet. Länsi-maissa sydän- ja verisuonisairaudet, kuten sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti ovat räjähtäneet käsiin ja yhä nuoremmilla todetaan sairauksia, joita on perinteisesti pidetty iäkkäämpien ihmisten kansansairauksina. Keskeisin tekijä sydän- ja verisuonisairauksien takana on runsas kolesterolin saanti. Kolesterolia on vain eläinperäisessä ruoassa. Kolesteroliton ruokavalio on keskeinen tekijä sydänterveydelle, ja kasvipohjaisten proteiinien suosiminen auttaa ylläpitämään terveellisiä kolesterolitasoja.

 

3. Pienempi ympäristökuorma:

Jokainen meistä tietää, että omaa ympäristökuormaa pitäisi pyrkiä vähentämään. Yksi erinomainen keino on vaihtaa eläinperäiset tuotteet kasviproteiiniin, sillä kasviproteiinit ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Kasvipohjaisten proteiinien tuottaminen aiheuttaa huomattavasti vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä, vedenkulutusta ja maa-alueiden käyttöä verrattuna eläinperäisiin proteiineihin. Näin voit tehdä osasi ympäristön hyväksi.

Kasviproteiinit tarjoavat loistavan vaihtoehdon aktiiviliikkujille. Ne ovat monipuolisia, terveellisiä ja ympäristöystävällisiä. Lisäämällä monipuolisesti erilaisia kasvipohjaisia proteiininlähteitä ruokavalioon voit varmistaa proteiinin saannin ja samalla edistää omaa terveyttäsi.

 

Uusi proteiinilisä on nyt aktiiviliikkujien saatavilla:

Super Proteins on uusi suomalainen yritys, joka tuottaa kasvipohjaisia proteiinituotteita. Heidän ensimmäinen tuotteensa on Suomen ainoa härkäpapuproteiinista valmistettu proteiinilisä kaikille, jotka tykkäävät nauttia proteiinilisää päivittäin tai silloin tällöin.

Verkkokauppa on nyt avattu ja toimitukset alkavat ensi viikolla. Äitiysliikunta-Akatemian verkoston seuraajat saavat -10% alennuksen Super Proteinsin tuotteista koodilla: AKATEMIA10

Lue lisää osoitteessa: superproteins.co

Kaikki Super Proteinsin tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenottimia ja ne eivät sisällä lainkaan keinotekoisia makeutusaineita.

  

Jerry Hietaniemi 

 

Superprotein

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua