Ruokailu raskauden jälkeen – kolme kovaa kysymystä ammattilaiselle

Ruokailu raskauden jälkeen – kolme kovaa kysymystä ammattilaiselle

Synnytyksen jälkeen tuore äiti palautuu raskaudesta ja synnytyksestä, ja alkaa opetella uutta arkea uuden perheenjäsenen kanssa. Huomio kiinnittyy vauvan tarpeiden täyttämiseen ja vuorovaikutuksen luomiseen. Vauvakuplassa äidin ruokailutottumukset ja ateriarytmi päivittyvät pienokaisen rytmin mukaisiksi. 


Äidin ei tule tyystin unohtaa omia tarpeitaan, sillä raskaudesta ja synnytyksestä toipuva keho vaatii erityistä huolenpitoa – riittävästi energiaa ja reippaasti ravitsevaa ruokaa. Mahdollinen imetys lisää ravinnontarvetta entisestään. Hyvällä raskaudenjälkeisellä ravitsemustilalla on myös suora yhteys äidin mielialaan ja jaksamiseen vauva-arjessa. Äidin hyvinvoinnin heijastevaikutusta lapseen ei tule myöskään unohtaa. 


Myös ammattilaisen tulee muistaa uunituoreen äidin rajalliset voimavarat ohjaustyössään. Massiivisten ruokaremppojen ja jumppakuurien otollisin aika ei ole synnytyksen välittömässä läheisyydessä. Uudessa elämäntilanteessa on tärkeää valaa äitiin malttia ja muistuttaa perushyvien arkivalintojen ja maalaisjärjen merkityksestä. Myös kaikenlaisen hyvää, riittävää syömistä tukevan avun vastaanottamiseen kannattaa äitiä kannustaa – oli se sitten läheisen tarjoamaa kauppa-apua, puolison valmistamaa ruokaa tai piristävä yhdessä syömisen hetki aikuisessa seurassa.

Mikäli asiakkaanasi tai ystävänäsi on tuore äiti…

  • Kysy, miten hän voi ja jaksaa itse. Kuuntele - ja ohjaa eteenpäin, jos huoli herää.

  • Varmista, että hän on muistanut huolehtia myös omista ravitsemuksellisista tarpeistaan – vähintään kolme reilumpaa ateriaa sekä täydentävät välipalat päivittäin.

  • Kannusta häntä kaupassakäyntiin, ruoanvalmistukseen ja ruokailun toteuttamiseen liittyvän avun ja helpotuksen vastaanottamiseen – yhdessä syömisen iloa unohtamatta.

Työkaluja ammattilaisen ohjauspakkiin voit hankkia Äitien ravinto-ohjauksen peruskoulutuksessa. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä. 


Tervetuloa oppimaan uutta työsi tueksi!


Kirjoittaja: Anni Lehtonen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Äitiysliikunta-akatemia

Haluatko oppia lisää äitien ravinnosta synnytyksen jälkeen?

Ilmoittaudu mukaan Äitien ravinto-ohjauksen peruskoulutukseen

 

Äitiysliikuntablogi

Syy siihen, miksi äitiysliikuntavalmennuksilla saa jatkuvan ja tasaisen tulovirran
Myyntikytkintä ei tarvitse aina kääntää täysille uudestaan ja uudestaan, koska se on kuluttavaa, vaan tyytyväiset asiakkaat pystyy pitämään itsellään kuukaudesta,...
Yskä ja lantionpohja
Yskittää ja samalla lirahtaa housuun. Onko tuttua? Ponnistusvirtsankarkailu on yleisin virtsankarkailun tyyppi ja se tarkoittaa sitä, että virtsaa karkaa juuri...
Onko lantionpohjani toimiva ja hyvinvoiva? Mistä tiedän sen?
Mitä tarkoitetaan hyväkuntoisella ja toimivalla lantionpohjalla? Lantionpohjan lihakset ovat hyväkuntoiset ja vahvat, kun niiden kyky aktivoitua ja rentoutua on mahdollisimman...
375€ satsauksella 1800€ lisätulo, lue miten eräs Äitiysliikuntavalmentaja sen teki.
Otsikko on raflaava ja voi kuulostaa huijaukselta. Mekin mietimme, voiko näin kirjoittaa. Raflaavuudesta huolimatta ja mielikuvaa uhmaten, päätimme kirjoittaa mielestämme...
KLITORIKSEN KADOTETTU HISTORIA
Klitoris tunnetaan nykyään jo varsin hyvin, mutta historiassa on ollut käänteitä, jolloin se on poistettu kokonaan anatomian kirjoista. Mielenkiintoista eikö?
Tiedote: Virtsa karkaa jopa joka neljännellä naisella - ongelmaa taklataan moniammatillisella lantonpohjakoulutuksella
Virtsankarkailu heikentää monen elämänlaatua merkittävästi. Norjalaistutkimuksen mukaan jopa joka neljäs nainen kärsii virtsankarkailusta. Suomalainen Äitiysliikunta-Akatemia on kehittänyt ongelman ehkäisemiseksi täysin...
Ei enää lippulappuja - Pilatesharjoitteet osaksi neuvolakäyntiä?
Raskauden jälkeen synnyttänyt äiti tarvitsee lantionpohjaa vahvistavia sekä vatsan syvän tuen harjoitteita palautumisen tueksi. Mistä synnyttäneet naiset saisivat harjoitteluun opastusta?
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 4: Lantionpohja ja seksuaalinen nautinto -onko niillä yhteyttä?
Sukuelimet sijaitsevat lantionpohjassa. Millainen on lantionpohjan rooli seksuaalisen nautinnon kokemisessa ja miten lantionpohjan harjoitukset voivat tukea seksuaalista hyvinvointia?
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 3: Harjoitteletko lantionpohjalihaksia oikein?
Tiesitkö, että aina liikkuessasi lantionpohja toimii automaattisesti ilman, että sinun tarvitsee jännittää sitä tietoisesti esimerkiksi tuolilta ylösnousun tai juoksun aikana?⁠

Vielä ehdit mukaan! Seuraava Äitien ravinto-ohjauksen peruskoulutus 14.-20.12.2020