Raskaana oleva liikkuja -kuinka syödä?
Moni raskaana oleva liikkuja pähkäilee, mitä ja minkä verran tulisi syödä, jotta puhti pysyy yllä ja vatsassa jumppaava vauvakin saa omansa. Raskaus ei estä liikkumista kuin tietyin lääketieteellisin perustein. Tottunut liikkuja vaihtaa rasittavista lajeista kohti kevyempää intensiteettiä ja ottaa valikoimaan myös lempeää liikettä. Vähemmän liikuntaa harrastanut odottaja taas voi motivoitua kävelemään ja kuntoilemaan pienokaisen hyvinvointia silmällä pitäen.
Liikkujan ruokavalio koostuu samoista elementeistä kuin kenen tahansa muunkin.
Energian ja proteiinin lisääntyneeseen tarpeeseen vastataan syömällä reilummin – omaa nälän ja kylläisyyden tunnetta kunnioittaen. Myös raskaana oleva liikkuja koostaa ateriansa tuttuja ateria- ja välipalamalleja mukaillen. Herkuttelullakin on sija terveyttä ja liikuntaa tukevassa ruokavaliossa. Liikunnallinen elämäntapa korostaa säännöllisen ateriarytmin merkitystä, jotta energiaa on sopivasti käytössä ja palautuminen liikuntahetkestä sujuu ongelmitta. Raskausaikana suositaan niitä elintarvikkeita, joiden käyttö on sikiönäkökulmasta turvallista ja huolehditaan riittävästä ruokahygieniasta.
Raskauteen liittyvät pulmat, kuten pahoinvointi, väsymys ja vatsan toimintahäiriöt voivat haitata normaalia liikkumista – usein ohimenevästi. Oireita on hyvä kuunnella, mutta lempeitä apukeinojakin voi kokeilla. Pienet, säännölliset ja raikkaat ateriat pitävät verensokerin tasaisena ja pahoinvoinnin ja väsymyksen paremmin aisoissa.Kuitupitoinen ruoka, riittävä vedenjuonti, lepo ja liike ovat puolestaan avaimia vatsan hyvinvointiin. Liikunnan harrastaminen itselle sopivassa muodossa – esimerkiksi raikkaassa ulkoilmassa - tukee fiksua syömistä ja sopivaa painonnousua. Raskausaikana kehon kuuntelun merkitys korostuu, ja samalla tarjoutuu oiva tilaisuus harjoittaa myös intuitiivisen syömisen periaatteita – elimistön ja mielen tarpeista kumpuavaa, joustavaa ruokailua.
Äitiysliikuntavalmentaja koulutus pureutuu raskausajan ruokavalioon ja tarjoaa kattavan paketin syventävää tietoa sinulle terveys-, liikunta- tai hyvinvointialalla toimiva ammattilainen. Mukaan koulutukseen pääset tämän linkin takaa!
Kirjoittaja: Anni Lehtonen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Äitiysliikunta-akatemia
Haluatko oppia lisää äitien ravinnosta synnytyksen jälkeen?
0 kommenttia