Hyvä ravitsemustila rakennetaan ennen raskautta

Hyvä ravitsemustila koostuu monipuolisesta ruokavaliosta

Hyvä ravitsemustila on hyvinvoinnin pohja


Moni havahtuu terveyttä edistäviin ruokavaliomuutoksiin saatuaan tiedon raskaudesta – ja hyvä niin. Raskaus tarjoaa mainion tilaisuuden orientoitua rakentamaan hyvä ravitsemustila paitsi oman, myös vatsassa kasvavan pienen ihmeen hyvinvoinnin vuoksi.


Nykyään tiedostetaan kuitenkin myös se, että raskautta edeltävä hyvä ravitsemustila ja ruokailu on suuressa merkityksessä raskauden alkamisen, kulun ja lapsen terveyskehityksen näkökulmista.


Halutko oppia lisää äitien ravinnosta synnytyksen jälkeen? Lue lisää Äitiysliikuntavalmentaja koulutuksesta >>

Hyvä ravitsemustila raskaana olevalla naisella

Ammattilaisen rooli raskaana olevan tukena on tärkeä.

Mitä hyvä ravitsemustila on?

Monipuolinen ruokavalio ja hyvä ravitsemustila kulkevat käsikädessä


Jos suunnittelet tai toivot raskautta, voit oheisen listauksen pohjalta varmistaa, tukeeko sinun ruokavalio haavetta raskautumisesta? Riittää, että suuret linjat ovat kunnossa – ruokavalinnoista stressaaminen tai ruokavalion turha karsiminen ei ainakaan edistä asiaa.


Mikäli terveys- tai ruokavalioasiat huolettavat, kannattaa rohkeasti kääntyä ammattilaisen puoleen myös raskautta suunniteltaessa. 


Hyvä ravitsemustila koostuu monipuolisesti eri ruoka-aineista, eli on tärkeää syödä monipuolisesti terveyttä edistäviä ruokia. Hyvinvointi on muutakin kuin hyvä ravitsemustila, mutta se auttaa suuressa määrin kokonaisvaltaiseen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että hyvä ravitsemustila rakentuu pienistä osista, joita voi pikkuhiljaa lisätä ruokavalioon.


Hyvä ravitsemustila koostuu:


  • Kasviksia ja kuituja. Kasvikset, hedelmät ja marjat tarjoavat täysjyväviljan ohella ravintokuitua ja raskauden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten folaattia. "Joka aterialla ja välipalalla jossain muodossa" on hyvä nyrkkisääntö – eikä annoskoon tai värikirjon suhteen kannata kitsastella. Kasvikunnan tuotteiden ja kuidun määrä ruokavaliossa heijastelee useimmiten millainen ravitsemustila on.

  • Hyvät rasvat. Kasvi- ja kalanrasva sisältää raskauden kannalta ensiarvoisia pehmeitä rasvoja ja välttämättömiä rasvahappoja. Kasviöljyt, kasviöljypohjaiset margariinit, levitteet ja tahnat, öljypohjainen salaatinkastike, rasvainen kala, avokado, pähkinät ja siemenet on syytä ottaa jossain muodossa päivittäiseen käyttöön. Mikäli ruokavalion kokonaisrasvamäärä jää liian niukaksi, painottuu se herkästi elintarvikkeisiin piiloutuneeseen kovaan rasvaan.

  • Juomat. Vesi pesee mehut ja virvoitusjuomat päivittäisenä janojuomana. Maito, piimä ja täydennetyt kasvijuomat tuovat hyvän lisän vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavalioon. Kahvin ja muiden kofeiinia sisältävien juomien kulutuksesta on syytä olla tietoinen, jos raskaus on toiveissa. Hyvin runsas kahvinjuonti liittyy usein epäterveelliseen ruokavalioon ja elämäntapoihin, ja voi vaikuttaa raskauden sujumiseen. Alkoholi heikentää sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä, mutta maltillinen käyttö ennen raskautta ei ole nykytiedon valossa haitallista.

  • Joustava ruokasuhde. Hyvänä periaatteena kannattaa pitää sitä, että nälkä syödään pois ”kunnon ruoalla”, ja herkut ja jälkiruoat ovat makea bonus päälle. Kun ensisijaisesti valitaan fiksuista raaka-aineista valmistettua perusruokaa, on sopiva ruokamäärä suurempi kuin mihin moni on tottunut. Rohkea syöminen ja kehon nälkä- ja kylläisyysviestien kuuntelu aterioilla sammuttaa pohjattomat mieliteot ja tarpeen ehdottomuuksiin. Syömisen tasapainotila, jossa sekä keho että mieli voivat aidosti hyvin, on kaikkein tärkeintä raskaaksi tulon kannalta.

Äitiysliikuntavalmentajia tarvitaan lisää!

Lue lisää >> Minustako äitiysliikuntavalmentaja?

ja katso miten hyvinvointivaikuttaja Anna Oinonen rakentanut menestyksekkään uran äitiysliikuntavalmentajana >> Ilmainen webinaari - Ura Äitiysliikuntavalmentajana



0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua