Esivaihdevuodet koskettaa yli 35-vuotiaita naisia - Näin valmistaudut muutoksiin

Kolme naista keskustelemassa kahvin äärellä esivaihdevuosista ja siitä, että oireet voivat alkaa jo 35-vuotiaana

“Ei minun tarvitse vielä miettiä vaihdevuosi asioita, minähän olen vasta alle nelikymppinen nainen!”


Moni nainen ajattelee varmasti juuri näin - vaihdevuodet tulevat sitten joskus viidenkympin tienoilla... 


Tutkimusten mukaan vaihdevuodet eli menopaussi tapahtuu noin 51-vuoden iässä. Tällöin viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi aikaa, eikä uusia kuukautisia enää tule.


Harva tietää, että menopaussia edeltää siirtymävaihe, jota kutsutaan esivaihdevuosiksi, premenopaussiksi. Siirtymävaihe voi alkaa jo 15 vuotta ennen varsinaista menopaussia, joten ensimmäiset esivaihdevuosioireet voivat esiintyä jo 35-vuotiaana. Siksi esivaihdevuosiin kannattaa perehtyä hyvissä ajoin - ettei tule yllätyksiä.


Tässä blogissa on käsittelyssä esivaihdevuodet ja kuinka voit ottaa huomioon sen tuomat muutokset kehossa ja mielessä. 

Esivaihdevuodet - mitä silloin tapahtuu?

Esivaihdevuosissa naisen tärkeimpien sukuhormonien, estrogeenin ja progesteronin tuotanto vähenee hiljalleen. Samalla munasarjojen toiminta hiipuu ja loppuu lopulta kokonaan menopaussissa.

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat naisen elämään monialaisesti, sillä progesteroni ja estrogeeni vaikuttavat naisen kehossa muun muassa:


  • Mielialaan ja jaksamiseen 

  • Lisääntymisterveyteen ja hedelmällisyyteen

  • Uneen

  • Lihasten ja luuston terveyteen

  • Kehon vastustuskykyyn ja tulehdustilaan

  • Ihon terveyteen ja aineenvaihduntaan

  • Lantionpohjan toimintaan

Äitiysliikunta-Akatemian, lantionpohjan fysioterapeuttien laatima ohjelma, joka ottaa huomioon kaikki toimivan ja hyvinvoivan lantionpohjaan tarvittavat treenit. 


Erinomainen ohjelma tukemaan esivaihdevuosien tuomia muutoksia kehossa. 

Esivaihdevuosi-iässä voi siis jo huomata muutoksia omassa jaksamisessa ja olotilassa sekä esimerkiksi heikentyneissä yöunissa.


Monet saattavat huomata painon nousevan, vaikka elintavat olisivat pysyneet hyvin samanlaisia. Osalla mielialan vaihtelut voivat olla arkipäivää tai työpäiviä alkaa värittää niin sanottu aivosumu


Usein oireet voivat mennä myös monen muun asian piikkiin - kiire, huono syöminen, lapset valvottavat, liian vähän omaa aikaa... 


On hyvä tiedostaa, että kaikki nämä asiat kulkevat käsi kädessä. Kun hormonitasapaino horjuu elintapojen vuoksi, se voi pahentaa ja voimistaa esivaihdevuosien oireita. 

Nainen pitää molemmilla käsillä ohimoistaan kiinni, tuskainen ilme kasvoillaan. Kyseessä mahdollisesti esivaihdevuosien oire, aivosumu.

Esivaihdevuodet - Miten valmistautua?

Ei siis kannata odottaa sitä oikeaa hetkeä tehdä muutoksia, vaan omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 


Elintavoilla on valtavan suuri merkitys hormonitasapainon ylläpitäisessä ja siksi viimeistään esivaihdevuosi-iässä on tärkeää panostaa omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. 


Haasteena usein on ruuhkavuodet, jotka vievät mennessään ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää viimeisille sijoille. Hormonikorvaushoitokin on mahdollinen, mutta sitä käytetään usein vasta vaihdevuosissa ja menopaussin aikaan. 


Tutkimusten mukaan esivaihdevuosissa riski sairastua erilaisiin elintapaperäisiin sairauksiin kasvaa. Riski nousee hormonitasojen laskun myötä ja riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen sekä esimerkiksi autoimmuunisairauksiin kasvaa. 

Kun haluat välttää tai lieventää hormoniepätasapainosta johtuvia oireita, keskity erityisesti näihin asioihin arjessasi:


  • Monipuolinen liikunta ja erityisesti lihaskuntoharjoittelu riittävän suurella kuormituksella.

  • Tulehdusta ehkäisevä ruokavalio, mikä pitää sisällään pehmeitä rasvoja, kuituja, marjoja, kasviksia sekä kalaa riittävästi.

  • Säännöllinen unirytmi ja riittävän pitkät yöunet.

  • Alkoholin käytön vähentäminen.

  • Tupakoinnin lopettaminen tai välttäminen.

  • Stressinhallinta. 

Kuvassa erilaisia marjoja, jotka ovat hyvä kuidun lähde hormonitasapainon huomioimiseen esivaihdevuosissa.

Esivaihdevuodet - Aika tutustua oman kehon toimintaan

Vaikka esivaihdevuodet voivat kuulostaa masentavalta siirtymävaiheelta kohti menopaussia, ei sen suinkaan tarvitse sellainen olla.


Jokaisen naisen on hyvä olla tietoinen omasta hormonitoiminnastaan sekä sen muutoksista vuosien varrella. Kun tulet tietoisemmaksi omasta kehostasi ja sen toiminnasta ja pystyt kuulemaan sen tarpeita, voit saavuttaa entistä energisemmän arjen ja olon. 


Ensimmäinen askel on rauhoittaa arkea, että mieli pystyy kuulemaan kehon tarpeita. Aloita tutustuminen viimeistään nyt omaan kuukautiskiertoosi ja sen mukana tuomiin vaihteluihin. Opettele tarkastelemaan kriittisesti omaa arkeasi ja siellä piileviä aikasyöppöjä sekä elintapoja, jotka eivät tue hyvinvointiasi ja tee rohkeasti pieniä muutoksia kerrallaan.


Suosittelen myös lämpimästi perehtymään vuorokausibiologiaan sekä siihen, miten hyvin pienillä arkisilla teoilla voimme tukea luontaista hormonitoimintaa ja samalla estrogeeni- ja progesteronitasoja.

Tässä sinulle vielä muutama vinkki oman luontaisen hormonitoimintasi tukemiseksi:


  • Altistu luonnon valolle tunnin sisällä heräämisestä.
  • Vältä ruutua tunti heräämisen jälkeen ja tunti ennen nukkumaan menoa.
  • Syö runsas, proteiinipitoinen aamupala tunnin sisällä heräämisestä.
  • Jätä arjessa aikaa myös itsellesi sekä rentouttavalle puuhailulle.

Nainen sohvalla rennossa asennossa nauttimassa luonnonvalosta ja ruuduttomasta ajasta, jotka tukevat hormonitoimintaa ja edesauttavat esivaihdevuosien oireilua.

Kukoista esivaihdevuosissa - Uutta tulossa 2025

Äitiysliikunta-akatemia julkaisee keväällä 2025 ammattilaiskoulutuksen sekä kaikille naisille suunnatun valmennuksen, jonka avulla voit kukoistaa esivaihdevuosissasi. 


Olemme innoissamme tästä tulevasta koulutuksesta, joka lisää tietoisuutta esivaihdevuosista ja sen vaikutuksista naisen terveyteen sekä hyvinvointiin. Haluamme kouluttaa terveys- ja liikunta-alan ammattilaisia aiheesta, jotta esivaihdevuodet osataan laajasti ottaa huomioon mm.elintapavalmennuksissa ja liikunnassa. - Sofia Lahtinen Äitiysliikunta-Akatemian pääkouluttaja


Liity uutiskirjeemme tilaajaksi niin kuulet uutustuotteesta ensimmäisten joukossa! Liity alta.


Lisäksi meitä kannattaa seurata sosiaalisessa mediassa, jossa saat tärkeää lisäietoa naisten terveydestä. 


@aitiysliikunta-akatemia  | Instagram

@Äitiysliikunta-Akatemia  | Facebook

@Äitiysliikunta-Akatemia | Youtube


Lisätietoa vaihdevuosista luettavissa myös täältä >>

Yhteiskuvassa Äitiysliikunta-Akatemian tiimi Sofia, Maija, Merja ja Aino . Suunnitteilla ohjelma esivaihdevuosiin.

Tilaa uutiskirje

Fysioterapeutti Sofia Lahtinen kädessään lantionpohjalihasten anatominen malli

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Sofia on lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaalineuvoja, äitiysliikuntavalmentaja ja personal trainer. Hänellä on myös psykofyysisen fysioterapian asiantuntemusta, mikä tarkoittaa, että hän huomioi asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäen kehon ja mielen näkökulmat. 


Sofian laaja-alainen osaaminen ja henkilökohtainen lähestymistapa tekevät hänestä arvostetun asiantuntijan, joka tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidensa tarpeisiin ja tukee heitä kohti parempaa elämänlaatua.

APUA ÄITIYSLIIKUNTAVALMENTAJAN VASTAANOTOLTA


Äitiysliikuntavalmentajan vastaanotolta saat apuja useisiin raskausajan ja naisten terveyteen liittyvissä kysymyksissä. 


Kuvassa Äitiysliikuntavalmentajan vastaanotto. Äitiysliikuntavalmentaja hymyilee iloisesti.

Lisää luettavaa Äitiysliikunta-akatemian blogeista

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua