Mitä ovat gynekologiset laskeumat?

Mitä ovat gynekologiset laskeumat?

Gynekologiset laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä sekä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Arvioidaan, että jopa 40% naisista kärsii jonkin asteisesta gynekologisesta laskeumasta elämänsä aikana. Raskaus, alatiesynnytykset sekä estrogeenitason lasku vaihdevuosi-iässä altistavat muun muassa vaivan syntymiselle.

Mitä gynekologiset laskeumat ovat?

Gynekologisissa laskeumissa voi olla kyse kohdun tai emättimen pohjan, emättimen etuseinämän eli virtsarakon pohjan (kystoseele), tai emättimen takaseinämän laskeumasta (rekto- tai enteroseele).

Laskeuman taustalla on lantionpohjan tukirakenteiden pettäminen, minkä seurauksena jokin, tai useampi elimistä pääsee laskeutumaan alaspäin aiheuttaen oireita.

Laskeuman syntyyn on monia syitä, mutta yksi tärkeimmistä vaikuttavista tekijöistä on kudostyyppi

Laskeumat voivat oireilla monella tapaa. Tyypillinen oire on paineentunne lantionpohjassa rasituksen yhteydessä tai sen jälkeen. Muita tyypillisiä oireita ovat virtsaamisen- ja ulostamisen ongelmat, yhdyntäkivut, pidätyskyvyn ongelmat sekä alavatsan ja -selän kivut. Joissain tapauksissa laskeuma voi pullottaa emättimen suulla tai jopa sen ulkopuolella.

Laskeumalle altistavia tekijöitä ovat:

Perinnölliset tekijät (kudostyyppi)

Vaihdevuodet

Ylipaino

Tupakointi

Pitkään jatkunut fyysisesti raskas työ

Useat raskaudet ja synnytykset

Aloita lantionpohjalihasten harjoittelu!

 

Tunnista ja treenaa lantionpohjan lihaksia oikein. Sen myötä saavutat vahvemman, toimivamman ja oireettomamman lantionpohjan.


Lue lisää >>

Nainen makaa lattialla jalat kohotettuna ristissä ja harjoittelee lantionpohjan lihaksia. Äitiysfysioterapeutti opastaa verkon välityksellä. Hän näkyy kuvassa hologrammina.

Laskeuman ennaltaehkäisy ja hoito


Kudostyypille emme mahda mitään. Siksi olisi tärkeää vahvistaa lantionpohjaa riittävästi ja säännöllisesti, jotta elimiä kannattelevat tukirakenteet säilyisivät mahdollisimman vahvoina. Ennakoiva supistus ennen raskaita ponnisteluja on oleellista oppia. Liikuntaa ei tarvitse, eikä kannata jättää pois, vaan päinvastoin vahvistaa lihaskuntoa monipuolisesti.


Lihaskuntoharjoittelulla vahvistetaan myös ryhdin kannattelua, mikä on osa laskeumien ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Mikäli laskeuman oireet ovat hankalat, voi kokeilla erilaisia lepoasentoja esimerkiksi selinmakuulla, lantio kohotettuna.

Joskus hankalat laskeumat saattavat vaatia kirurgisen toimenpiteen, jossa laskeuma korjataan tyräverkolla. Leikkaus ei kuitenkaan poista aktiivisen lantionpohjalihasharjoittelun merkitystä, jota kannattaa tehdä ehdottomasti myös leikkauksen jälkeen hoitotuloksen säilyttämiseksi. 

Kiinnostaako sinua miten liikkua gynekologisista laskeumista huolimatta nousujohteisesti ja tuloksekkaasti?


Tutustu Toiminnallinen lantionpohja ja kehittävät harjoitusmenetelmät -koulutukseemme täältä >>

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua