Gynekologiset laskeumat

Mitä ovat gynekologiset laskeumat?

 

Gynekologiset laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä sekä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Arvioidaan, että jopa 40% naisista kärsii jonkin asteisesta gynekologisesta laskeumasta. Raskaus, alatiesynnytykset sekä estrogeenitason lasku vaihdevuosi-iässä altistavat muun muassa vaivan syntymiselle. 


Gynekologisissa laskeumissa voi olla kyse kohdun tai emättimen pohjan, emättimen etuseinämän eli virtsarakon pohjan (kystoseele), tai emättimen takaseinämän laskeumasta (rekto- tai enteroseele). Laskeuman taustalla on lantionpohjan tukirakenteiden pettäminen, minkä seurauksena jokin, tai useampi elimistä, pääsee laskeutumaan alaspäin aiheuttaen oireita.


Laskeuman syntyyn on monia syitä, mutta yksi tärkeimmistä vaikuttavista tekijöistä on kudostyyppi.


Laskeumat voivat oireilla monella tapaa. Tyypillinen oire on paineentunne lantionpohjassa rasituksen yhteydessä tai sen jälkeen. Muita tyypillisiä oireita ovat virtsaamisen- ja ulostamisen ongelmat, yhdyntäkivut, pidätyskyvyn ongelmat sekä alavatsan ja -selän kivut. Joissain tapauksissa laskeuma voi pullottaa emättimen suulla tai jopa sen ulkopuolella.

Laskeumalle altistavia tekijöitä ovat:


Perinnölliset tekijät (kudostyyppi)

Vaihdevuodet

Ylipaino

Tupakointi

Pitkään jatkunut fyysisesti raskas työ

Useat raskaudet ja synnytykset

Laskeuman ennaltaehkäisy ja hoito


Kudostyypille emme mahda mitään. Siksi olisi tärkeää vahvistaa lantionpohjaa riittävästi ja säännöllisesti, jotta elimiä kannattelevat tukirakenteet säilyisivät mahdollisimman vahvoina. Ennakoiva supistus ennen raskaita ponnisteluja on oleellista oppia. Liikuntaa ei tarvitse, eikä kannata jättää pois, vaan päinvastoin vahvistaa lihaskuntoa monipuolisesti. Lihaskuntoharjoittelulla vahvistetaan myös ryhdin kannattelua, mikä on osa laskeumien ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Mikäli laskeuman oireet ovat hankalat, voi kokeilla erilaisia lepoasentoja esimerkiksi selinmakuulla, lantio kohotettuna. Joskus hankalat laskeumat saattavat vaatia kirurgisen toimenpiteen, jossa laskeuma korjataan tyräverkolla. Leikkaus ei kuitenkaan poista aktiivisen lantionpohjalihasharjoittelun merkitystä, jota kannattaa tehdä ehdottomasti myös leikkauksen jälkeen hoitotuloksen säilyttämiseksi. Kiinnostaako sinua laskeumat ja lantionpohjaan liittyvät asiat? Voit opiskella Lantionpohjan hyvinvointineuvojaksi verkossa ja syventää käytännön osaamistasi Lantionpohjan tutkiminen ja kuntoutus koulutuksessaOpiskele lantionpohjan perusteet verkossa ja syvennä käytännön osaamistasi lantionpohjan tutkimisen ja kuntoutuksen parissa! 

 

Muita blogejamme

KLITORIKSEN KADOTETTU HISTORIA
Klitoris tunnetaan nykyään jo varsin hyvin, mutta historiassa on ollut käänteitä, jolloin se on poistettu kokonaan anatomian kirjoista. Mielenkiintoista eikö?
Tiedote: Virtsa karkaa jopa joka neljännellä naisella - ongelmaa taklataan moniammatillisella lantonpohjakoulutuksella
Virtsankarkailu heikentää monen elämänlaatua merkittävästi. Norjalaistutkimuksen mukaan jopa joka neljäs nainen kärsii virtsankarkailusta. Suomalainen Äitiysliikunta-Akatemia on kehittänyt ongelman ehkäisemiseksi täysin...
Ei enää lippulappuja - Pilatesharjoitteet osaksi neuvolakäyntiä?
Raskauden jälkeen synnyttänyt äiti tarvitsee lantionpohjaa vahvistavia sekä vatsan syvän tuen harjoitteita palautumisen tueksi. Mistä synnyttäneet naiset saisivat harjoitteluun opastusta?
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 4: Lantionpohja ja seksuaalinen nautinto -onko niillä yhteyttä?
Sukuelimet sijaitsevat lantionpohjassa. Millainen on lantionpohjan rooli seksuaalisen nautinnon kokemisessa ja miten lantionpohjan harjoitukset voivat tukea seksuaalista hyvinvointia?
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 3: Harjoitteletko lantionpohjalihaksia oikein?
Tiesitkö, että aina liikkuessasi lantionpohja toimii automaattisesti ilman, että sinun tarvitsee jännittää sitä tietoisesti esimerkiksi tuolilta ylösnousun tai juoksun aikana?⁠
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 2: Lantionpohja vuotaa - Ennaltaehkäise ja hoida lantionpohjan toimintahäiriöt ajoissa
Lantionpohjan toimintahäiriöt voivat olla seurausta jostakin elämässämme tapahtuneesta tai toisaalta toiminnan häiriöt voivat tuoda mukanaan asioita, jotka vaikuttavat elämänlaatuumme.