Kuukautiskierto ja sen vaiheet -nämä asiat sinun tulee tietää

Jokaisen naisen olisi tärkeä oppia tuntemaan oma kuukautiskiertonsa. Miksi? Kuukautiset ovat ikkuna naisen hormoni- ja kokonaisterveyteen.
Kiertotietoisuuden avulla voidaan edistää hormonitasapainoa ja optimoida palautumisen, liikunnan ja ravitsemuksen tilaa sekä tukea arjessa, opinnoissa ja työelämässä jaksamista.
Jos olet huomannut, etteivät energiatasosi ole päivästä toiseen samanlaiset tai olet ehkä miettinyt miksi välillä olet energinen ja hyvällä tuulella, kun taas toisinaan on tunne, ettet jaksa yhtään mitään eikä treenitkään kulje - kyse on mitä todennäköisimmin kehosi syklisyydestä ja sen normaalista vaihtelusta.
Meidän ei kuulukaan jaksaa joka päivä, viikosta toiseen samalla sykkeellä. Puhumattakaan vuodenaikavaihteluista.
Useimmiten tunnistamme itse, kun elämä kuormittaa meitä. Kuormittuneisuus voi näkyä heikkoina yöunina, painonhallinnan ongelmina, mielenterveyden haasteina tai jatkuvana uupumuksen tunteena ja mielenkiinnon vähenemisenä aiemmin mukavalta tuntuviin asioihin.
Kuukautiskierron häiriöt, oli ne kivuliaat kuukautiset, niukat tai runsaat vuodot tai epäsäännöllinen kierto, ovat kehon hätähuutoja ja merkkejä siitä, ettei keho ole tasapainossa.
Siksi oman kuukautiskierron tunteminen ja kehon viestien kuuntelu on ensiarvoisen tärkeää oman hyvinvoinnin parantamisessa ja kokonaisterveyden eheyttämisessä. Tässä blogissa pääset syventymään tarkemmin kuukautiskierron vaiheisiin.
Tunne kuukautiskiertosi ja voi paremmin
Ennen kuin syvennymme kuukautiskierron kulkuun tarkemmin, käydään vielä läpi kootusti, mitä hyötyjä oman kuukautiskierron tuntemisesta eli kiertotietoisuudesta siis on:
- Opit tunnistamaan ne ajat kuukaudesta, kun sinun voisi olla hyvä joko hidastaa tahtia ja levätä tai toisaalta painaa kaasua ja pistää parhaimmat ideat kehiin - arki palvelee tarpeitasi tällöin paremmin
Optimoit treenisi paremmin, jolloin kevyemmät ja raskaat harjoitukset rytmittyvät tukemaan jaksamistasi paremmin
Löydät arjestasi asiat, jotka kuormittavat sinua ja kaipaavat muutosta
Pääset eroon turhista itsesyytöksistä, jos et aina jaksakaan itsellesi tutulla tavalla
Vähennät mahdollisia kuukautisten aikaisia kipuja
Pääset eroon kuukautiskierron häiriöistä, kuten runsaasta vuodosta

Kuukautiskierron tunteminen eli kiertotietoisuus auttaa sinua jaksamaan arjessa paremmin!
Normaali kuukautiskierto, sen eri vaiheet ja hormonitoiminta
Kuukautiskierto on keskimäärin 28 päivää kestävä sykli, mikä jaetaan tyypillisesti neljään eri vaiheeseen.
On tärkeää muistaa, että kuukautiskierrossa on paljon yksilöllisiä eroja, kun kierron pituus voi vaihdella kaikkea 21-35 päivän välillä.
1. Kuukautisvuoto (päivät 1–7): Kohdun limakalvo irtoaa ja poistuu kuukautisvuotona. Tässä vaiheessa naishormoneista estrogeeni- ja progesteronitasot ovat alhaiset.
Vuodenaikasykleihin perustuen verrataan vuodenaikana talveen, jolloin keholla on usein tarve lepoon, pysähtymiseen ja hiljentymiseen. Myös kuukautisvuodon aikana keho voi viestiä levon tarpeesta ja vain kevyestä tarpeesta liikuskella.
2. Follikkelivaihe (päivät 7–13): Aivolisäkkeen erittämä follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) saa munarakkulat kehittymään munasarjoissa. Munarakkulat tuottavat estrogeenia, joka paksuntaa kohdun limakalvoa valmistellen sitä mahdollista raskautta varten. Stressihormoni kortisolin tasot ovat alhaisimmillaan.
Vuodenaikasykleihin perustuen verrataan vuodenaikana kevääseen, jolloin tyypillisesti energisyys ja jaksaminen lisääntyvät. Vuotoajan jälkeen voitkin huomata energiatasojen lisääntyvän ja olet aikaansaavempi ja luovempi. Mielesi tekee myös liikkua enemmän ja ehkä kovatehoisemmin.
3. Ovulaatiovaihe (noin päivä 14): Luteinisoivan hormonin (LH) piikki laukaisee ovulaation, jolloin kypsä munasolu irtoaa munasarjasta ja siirtyy munanjohtimeen. Myös estrogeeni- ja testosteronitasot ovat koholla ennen ovulaatiota, kun taas melatoniinihormonitasot ovat alhaisimmillaan.
Vuodenaikasykleihin perustuen verrataan vuodenaikana kesään, jolloin mielen ja kehon valtaa voimakas energisyys, seksuaalienergia korkealla ja olo voi olla jopa ylivirittynyt. Yöunet voivat heikentyä ovulaation aikana, mutta muutoin ovulaation ympärillä olevat päivät voivat olla huippusuoritusten aikaa, jolloin treenit kulkevat loistavasti ja töissä ja opintojen parissa saat paljon aikaiseksi.
4. Luteaalivaihe (päivät 15–28): Irronneen munarakkulan tilalle muodostuu keltarauhanen, joka erittää progesteronia. Progesteroni valmistaa kohdun limakalvoa mahdollisen hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä varten. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu, hormonitasot laskevat ja uusi kuukautiskierto alkaa. Estrogeeni- ja progesteronitasot alkavat hiljalleen laskea.
Vuodenaikasykleihin perusten verrataan vuodenaikana syksyyn, mikä on rauhoittumisen ja keskittymisen aikaa. Voit huomata tarpeesi vetäytyä omaan rauhaan, peiton nurkaan sohvalle sekä rauhallisemman liikunnan pariin. PMS-oireet esiintyvät usein luteaalivaiheen lopussa, mikäli hormonitoiminta on epätasapainossa.

Kun ei ole aikaa kuunnella omaa kehoa
Vanha sanonta tuo tärkeän ajatuksen myös kiertotietoisuuteen liittyen; “mikäli sinulla ei ole aikaa huolehtia hyvinvoinnistasi nyt, sinulla tulee olla tulevaisuudessa aikaa sairastaa”.
Mikäli elintapamme ovat pielessä; nukumme liian vähän, emme huolehdi omista voimavaroistamme, syömme mitä sattuu kiireessä, suoritamme ja stressaamme, sekä jätämme treenit välistä, tulee se enemmin tai myöhemmin järkyttämään kehon homeostaasia eli tasapainotilaa ja hormonitasapainoa.
Tästä hyvänä esimerkkinä ovat naishormonitoiminnan häiriöt, kuten kuukautiskierron haasteet.
Kuukautiskiertosi onkin kuin peili omista elintavoistasi ja elämänrytmistäsi.

Ajatuksen tasolta käytäntöön
Miten omaa kiertoa voisi siis konkreettisesti seurata? Suosittelen kiertopäiväkirjan pitoa, johon merkkaat omia fiiliksiäsi kiertosi mukaan. Mitä kehosi kaipaa ja huutaa missäkin kierron vaiheessa? Huomaatko vuotoaikaan jotain poikkeavaa ja pystytkö yhdistämään asioita aiemmin kierron aikana tapahtuneisiin tapahtumiin? Jos kuukautisesi ovat esimerkiksi erityisen runsaat tai kivuliaat mieti, onko mennyt kuukausi ollut sinulle kuormittavampi?
Useilla naisilla voi ehkäisyn tai kuukautiskiertohäiriöiden vuoksi olla käytössä hormonaalinen ehkäisy, jolloin oma luontainen kierto ei pyöri kehossa. Voit siitä huolimatta seurata kuukausitasolla oman jaksamisesi ja olotilan muutoksia ja kirjata niitä ylös eli kierron seurantaa voi ja kannattaa tehdä hormonaalisten valmisteiden käytöstä huolimatta.
Kun opit lukemaan paremmin kehoasi ja sen tarpeita, opit hiljalleen myös vastaamaan niihin paremmin. Ehkä huomaatkin, että luteaalivaiheen rauhoittumisen jälkeen kuukautiset olivatkin aiempaa kivuttomammat tai huomaat todella olevasi aikaansaavempi follikkelivaiheessa. Kokonaisvaltaisesti parempi ja tasapainoisempi ravitsemus voi vähentää ovulaatiokipuja ja vuotoajan lepo ja hiljentyminen lisäävät voimavarojasi huomattavasti. Tärkeät huomiot motivoivat myös jatkamaan muutoksia. Hyödynnä siis ihmeessä kuukautiskierron viisautta, kun haet tasapainoa ja hyvinvointia arkeesi, sillä se jos mikä on hyvä mittari siihen!
Kierron seurantaa voi ja kannattaa tehdä hormonaalisten valmisteiden käytöstä huolimatta.
Naisten terveyden edelläkävijä - tietoa, tukea ja treeniä elämän eri vaiheissa - Äitiysliikunta-Akatemia
Äitiysliikunta-Akatemian takana on moniammatillinen ja kokenut tiimi, joka on omistautunut edistämään naisten hyvinvointia.
Tiimimme koostuu asiantuntevista terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisista, joilla on vuosien kokemus ja monipuolinen koulutustausta.
Liity joukkoomme ja tule opiskelemaan Äitiysliikunta-Akatemiaan! Meidän kanssamme voit kehittää osaamistasi ja tehdä merkittävää työtä naisten hyvinvoinnin eteen.

Tilaa uutiskirje
0 kommenttia