Matka äitiyteen - raskaus eri kolmanneksilla
Raskausaika on ainutlaatuinen matka, joka tuo mukanaan monia muutoksia sekä kehoon että mieleen. Vaihe vaiheelta raskaus tarjoaa uusia kokemuksia ja tuntemuksia valmistautuessaan matkalla äitiyteen.
Tässä blogitekstissä käydään läpi mitä raskaus on eri kolmanneksilla. Mitä muutoksia raskaus tuo kehoon ja mitä helpotuksia epämiellyttäviin tuntemuksiin on.
Raskaus jaetaan kolmeen jaksoon
Raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa. Raskauden alku lasketaan alkaneeksi viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Raskaus jaetaan kolmeen jaksoon:
- Ensimmäinen kolmannes vkot 0-12
- Toinen kolmannes vkot 12-28
- Kolmas kolmannes vkosta 29 synnytykseen asti
Raskauden aikana keho kokee suuria muutoksia heti hedelmöittymisestä alkaen. Vaikka alussa raskaus ei vielä näy, voi odottajan tuntemukset olla jo suuria. Äidin keho ja mieli valmistautuu kasvattamaan vauvaa ja synnyttämään uuden elämän.
Ihmeellinen raskaus - kehon fysiologiset muutokset
Raskaus muuttaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä
Sydän, keuhkot ja koko verenkiertoelimistö kokee muutoksia raskauden alkuvaiheesta alkaen. Hapen tarve lisääntyy raskauden aikana ja tämän vuoksi hengitys -ja verenkiertoelimistön pitää mukautua muutokseen.
Verimäärä lisääntyy raskauden aikana. Tarkemmin sanottuna veren plasmatilavuus kasvaa, jotta hapenkuljetus vauvalle on turvattu. Punasolujen määrä ei lisäänny yhtä paljon suhteessa veriplasmaan ja tämän vuoksi veri laimenee ja odottajan hemoglobiini laskee. Verimäärän kasvaessa verisuonet joutuvat laajenemaan ja tämä taas laskee lepoverenpainetta.
Myös sydämen minuuttitilavuus ja iskutilavuus kasvaa raskauden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että sydän pumppaa verta enemmän minuutissa, sekä yhdellä lyönnillä.
Minuuttitilavuus on suurimmillaan raskauden puolen välin paikkeilla, mutta sydämen iskutilavuus kasvaa jo aiemmin, jo ensimmäisellä kolmanneksella.
Monet odottajat huomaavat huonon olon tunteen selinmakuuasennossa raskauden edetessä. Tätä kutsutaan nimellä supiinioireyhtymä.
Verenpaine laskee eniten ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana ja selinmakuulla ollessa kohdun paine painaa alaonttolaskimoa, jolloin verenvirtaus sydämeen vähenee.
Selinmakuuasentoa ei kuitenkaan tarvitse välttää kokonaan tai pelätä, mikäli huonoa oloa ei tule.
Hengitys -ja verenkiertoelimistön muutosten vuoksi odottaja voi hengästyä tavallista helpommin. Leposykekin on tavallisesti noin 10-20 iskua korkeampia ja liikunnan aikana syke nousee nopeammin.
Tämä on tavallinen tuntemus, mutta omaa oloaan liikunnan aikana kannattaa kuunnella nyt entistä tarkemmin. Sykkeen nousun vuoksi tutut liikuntalajit voivat nyt tuntua normaalia raskaammilta ja odottaja väsyy nopeammin.
Jatkuva pissahätä yllättää monet jo aivan alkuraskaudessa.
Tämä saattaa olla hämmentävää, koska kohtu ei ole kunnolla vielä edes kasvanut.
Tämä johtuu kuitenkin munuaisten verenvirtauksen lisääntymisestä, joka tapahtuu jo raskauden alussa ensimmäisellä kolmanneksella.
Raskaus ja hormonitoiminta
Raskauden aikana naisen kehossa tapahtuu monia hormonaalisia muutoksia, jotka ovat välttämättömiä sekä äidin, että vauvan terveydelle. Nämä hormonaaliset muutokset säätelevät monia kehon toimintoja ja valmistavat kehoa raskauden eri vaiheisiin.
- Estrogeenit vastaavat sikiön kasvusta, rintojen kasvusta, veritilavuuden kasvusta ja lisäävät turvotusta.
- Istukkahormoni eli hCG on syy monen alkuraskauden pahoinvointiin ja verensokerin laskuun.
- Progesteroni eli ns. keltarauhashormoni rentouttaa sileää lihasta verisuonten seinämissä, mutta myös ruuansulatuskanavassa ja moni kokeekin ummetusta jo ihan alkuraskaudesta asti.
- Relaksiini -hormoni pehmentää nivelsiteitä ja myös kohdunkaulaa. Usein odottajan nivelten liikelaajuus lisääntyy raskauden aikana ja tämän vuoksi vaikkapa ääriasennoissa tehdyt staattiset venytykset kannattaa vaihtaa lempeämpiin, dynaamisiin venytyksiin.
- Prolaktiini -hormoni vastaa rintamaidon tuotannon käynnistymisestä
- Oksitosiini eli ns. rakkaushormoni saa kohdun supistumaan ja maidon herumaan rinnoista.
Raskaus saa painon nousemaan
Painonnousu on välttämätöntä ja kuuluu osaksi raskauteen, kun vauva kasvaa ja kehittyy. Odottajan äidin nälkä ja energiantarve kasvaa raskauden aikana hieman, mutta kahden edestä ei tarvitse syödä.
Painonnousu on hyvin henkilökohtaista, mutta keskimäärin odottajan paino nousee n. 12-16 kg. Painonnousuun vaikuttaa sikiön paino, lapsivesi, istukka, kohtu, verimäärä, rintojen kasvu, lisääntyvä rasvakudos ja solujen ulkoinen neste.
Raskaus muuttaa myös tuki -ja liikuntaelimistöä
Raskaus vaikuttaa monella tapaa odottajan tuki -ja liikuntaelimistöön. Kehon painopiste muuttuu, kun kohtu kasvaa. Lisäksi kehossa vaikuttavat hormonit lisäävät kudosten ja nivelsiteiden elastisuutta. Kehon ollessa kokonaisuus, vaikuttavat nämä muutokset kaikkialle.
Raskaus ja ryhtimuutokset
Raskauden edetessä vartalon painopiste siirtyy eteen ja alas. Keho on viisas ja pyrkii aina kompensoimaan tätä painopisteen muutosta, jolloin odottavan äidin kehoon voi syntyä lihasepätasapainoa.
Vatsan alueen lihakset ja koko vatsanseinämä venyttyy ja menettää voimantuottokykyään, kun taas selkäpuolen lihakset joutuvat tekemään enemmän töitä.
Lantion asennon seurauksena monella lonkankoukistajien alue alkaa tuntua kiristävältä ja pakaroiden voimantuotto taas heikkenee. Lantion asennon muutos vaikuttaa myös ylemmäs rintarankaan. Yläselän alueen lihakset venyy, rintalihakset kiristyy ja pää ja hartiat työntyvät eteen.
Lihaskuntoharjoittelu, ryhtilihasten vahvistaminen ja kehonhuolto ovatkin tärkeitä läpi koko raskauden. Harjoittelun avulla äiti jaksaa fyysisesti kehossa tapahtuvat muutokset paremmin ja liitoskivutkin pysyvät paremmin loitolla.
Moni odottaja kokee liitoskipuja raskauden aikana.
Raskauden aikana keho tuottaa relaksiinihormonia, joka pehmentää kudoksia, niveliä ja nivelsiteitä kohti synnytystä. Relaksiini vaikuttaa koko kehossa tuoden instabiliteettiä niveliin, joka taas saattaa lisätä liitoskiputuntemuksia.
Raskausajan liitoskivuista ei tarvitse kärsiä
Yleisimpiä alueita, joissa liitoskipuja tuntuu ovat häpyliitoksen alue, sekä SI-nivelen alue. Tyypillinen liitoskipu tuntemus on äkillinen, vihlaiseva kipu, joka ilmenee esimerkiksi kävellessä, yöllä tai asennon muutoksen yhteydessä. Liitoskipu voi alkaa jo hyvin pian hedelmöittymisen jälkeen, mutta tavallisinta se on raskauden puolen välin jälkeen.
Liitoskivut ovat vaarattomia, mutta hyvin epämiellyttäviä. Liitoskipuihin on onneksi olemassa paljon helpottavia keinoja, joten liitoskivuista ei tarvitse missään nimessä kärsiä.
Jos liitoskipu vaivaa öisin ja herättää odottajan, kannattaa asiaan hakea apua pikaisesti, sillä odottavan äidin uni on tärkeää. Yöllisiin liitoskipuihin saa apua hyvin, kun huolehtii hyvästä nukkumisergonomiasta. Nukkumisergonomian kannalta yksi tärkeimpiä hankintoja on tukeva vartalotyyny.
Lisää aiheesta artikkelissa: Nukkumisasennon merkitys raskausajan kiputiloihin >>
Liitoskipuihin auttaa myös lantion aluetta vahvistava ja tukea antava liikunta, sekä manuaalinen käsittely.
Raskaus ja ihanat, kamalat raskausoireet
Pahoinvointi on yleinen alkuraskauden oire
Noin 80% raskaana olevista naisista kärsii alkuraskauden pahoinvoinnista.
Pahoinvointi on yleisintä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, usein viikoilla 8-12 välillä.
Toisilla pahoinvointia ilmenee vain aamuisin, mutta toisilla se voi kestää koko päivän. Oireilu on kaikkea etovasta olosta aina oksentamiseen saakka.
Pahoinvoinnin helpottamiseksi on olemassa keinoja:
Usein pienten välipalojen syöminen usein voi helpottaa oloa.
Myös kylmien ja raikkaiden juomien ja ruokien syöminen voi tuoda helpotusta.
Pahoinvointiin on olemassa myös lääkitys. Voimakkaassa pahoinvoinnissa, joka rajoittaa elämää kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Raskaus ja ummetus - ennaltaehkäise kotikonstein
Raskausajan hormonit hidastavat suolen toimintaa ja ummetus voi yllättää odottavan äidin jo aivan alkuraskaudessa. Raskauden lopulla kasvava vauva painaa lisäksi suolistoa, joka voi entisestään tehdä olosta tukalamman. Monet joutuvat syömään raskauden aikana lisärautaa ja tämä on yksi tekijä lisääntyneeseen ummetukseen.
Mahdollista ummetusta kannattaa ennaltaehkäistä jo syömällä alkuraskaudesta asti riittävästi kuituja, leseitä, luumuja ja muita suolen toimintaa tehostavia ruoka-aineita. Myös riittävä vedenjuonti ja liikunta ovat tärkeitä ummetuksen ehkäisyssä.
Hyvä ravitsemustila rakennetaan ennen raskautta -artikkeli käsittelemme aihetta tarkemmin. >>
Raskaus tuo monelle myös närästyksen
Närästys tulee tutuksi monelle odottajalle. Raskaushormonit ovat tässäkin yhtenä osatekijänä sillä hormonit löysyttävät myös ruuansulatuskanavan lihaksistoa. Raskauden loppupuolella lisäksi kasvava kohtu painaa mahalaukkua ja pahentaa närästysoireita.
Myös faskia eli sidekudosverkosto kehon etupuolella kiristää usein loppuraskauden aikana. Ruokatorven alasulkija on lähellä kohtaa, jossa ruokatorvi kulkee pallealihaksen läpi. Etuosan faskioiden kireys vaikuttaa pallean toimintaan ja sitä kautta ruokatorven alasulkijaan.
Raskauden aikana paine keskikehossa kasvaa ja myös tämä vatsaontelon paineen kasvu vaikuttaa sulkijaan. Kaikki nämä tekijät mm. voivat tuoda oireita.
Ryhtiharjoittelu kannattaa aina, koska lysähtänyt asento voi vaikuttaa nielemiseen, sekä ruokatorven ja pallean toimintaan.
Vinkkejä närästyksen helpottamiseen:
- Kehonhuolto auttaa säilyttämään hyvän ryhdin ja tuo rentoutta kehoon
- Hengitysharjoitukset auttaa pallean toimintaa
- Kehon etuosaa avaavat asennot voivat tuoda helpotusta kiristyksen tunteeseen
Raskaus turvottaa
Turvotus, eli solun ulkopuolisen nesteen kerääntyminen kudoksiin lisääntyy monella raskauden loppua kohden. Kasvava kohtu painaa laskimoita ja usein veri pääsee pakkautumaan jalkoihin.
Moni odottaja tietääkin tunteen, kun iltaa kohden tekee mieli nostaa jalat ylös kohti kattoa.
Turvotus voi ahtauttaa myös ranteissa olevaa rannekanavaa, jolloin odottaja kokee käsien puutumista ja pistelyä. Tämä on ikävä vaiva, joka saattaa vaikeuttaa myös nukkumista.
Käsien puutumiseen on olemassa vaivaa helpottavia keinoja, joista voit lukea blogista: Käsien puutuminen raskausaikana >>
Raskaus on ainutlaatuinen kokemus
Matka äitiyteen on täynnä ihmeitä ja haasteita, mutta oikeilla tiedoilla ja tuella voimme tehdä siitä mahdollisimman miellyttävän.
Kaiken kaikkiaan raskaus on ainutlaatuinen kokemus, joka vaatii kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja omistautumista omalle hyvinvoinnille. Muista kuunnella kehoasi, levätä tarpeeksi ja hakea apua tarvittaessa.
Matka äitiyteen voi olla haastava, mutta se on myös täynnä iloa, rakkautta ja odotusta uudesta elämästä. Muista siis arvostaa itseäsi ja nauttia tästä ainutlaatuisesta matkasta!
0 kommenttia