Käsien puutuminen raskausaikana

Käsien puutuminen ja pistely, nainen hieroo sormiaan

Yöllinen käsien puutuminen loppuraskaudesta


Tässä artikkelissa kerromme yllättävästä, mutta hyvin yleisestä oireesta.


Käsien puutuminen ja pistely raskauden aikana on yksi hyvin yleinen raskauden mukanaan tuoma epämiellyttävä tuntemus. Monelle odottajalle käsien puutuminen tai pistely ilmenee loppuraskaudessa ja saattaa oireilla etenkin öisin. 

Mistä käsien puutumisessa on kyse?


Rannekanavaoireyhtymä


Kyseessä on rannekanavaoireyhtymä. Rannekanavaoireyhtymässä on kyse hermopinteestä, joka syntyy kun mediaalihermo eli ns. keskihermo joutuu puristuksiin ranteessa rannekanavassa. Tämä aiheuttaa ranteen ja kämmenen alueen puutumista, pistelyä ja jopa kipua.

Käsien puutuminen, nainen pitelee rannettaan.

Mistä käsien puutuminen ja pistely johtuu?

Käsien puutuminen on oire hermopinteestä


Perintötekijöillä on osuutensa oireen syntymiselle, mutta monelle odottajalle käsien puutuminen alkaa oirehtia loppuraskaudessa turvotuksen myötä. Turvotus eli solun ulkopuolisen nesteen kertyminen kudoksiin on tyypillistä loppuraskaudessa. Turvotus ilmenee etenkin nilkoissa, mutta myös ranteiden alueella.


Rannekanavanoireyhtymälle voi altistaa myös rasitus. Mikäli odottaja tekee vaikkapa näyttöpäätetyötä, saattaa hiirikäden rannekanava alkaa oireilla.


Myös muu fyysinen rasitus, kuten painavien laatikoiden kantaminen ja toistuva käden varaan tukeutuminen voi lisätä oireilua.

Miten ehkäistä käsien puutuminen?

Rannekanavaoireyhtymä johtuu usein turvotuksesta


Käsien puutuminen ja pistely helpottaa usein synnytyksen myötä ajan kanssa, mutta odotusaika voi olla pitkä kivun kanssa. Käsien puutuminen voi myös vaikuttaa peukalon puristusotteeseen, jolloin tavarat ei välttämättä pysy otteessa.


Onneksi on paljon asioita, joita voi testata oireilun helpottamiseksi.


Hermopinteen aiheuttaa keskihermon puristus, joka voi yleisesti johtua turvotuksesta. Tämän vuoksi riittävä ja monipuolinen liikunta ja vähäsuolainen ruokavalio estää ylimääräisen turvotuksen syntymistä. Liikunnan osalta kannattaa painottaa myös rintalihasten, hauislihasten ja kyynärvarren lihasten venytyksiä, sekä mahdollisesti raskaushierontaa vapauttamaan kireyksiä koko hermon kulkureitiltä.


Haluaisitko tehdä töitä äitiysliikuntavalmentajana, mutta et tiedä mistä aloittaa? Lue lisää ja tilaa ilmainen video "Minustako äitiysliikuntavalmentaja?" >>Käsien puutuminen yllättää etenkin öisin


Paras keino vähentää yöllistä puutumista on sitoa käteen lasta, jotta ranne pysyy suorana. Tähän toimii vaikkapa sideharsolla ranteeseen sidottu paistinlasta.


Monet ovat kertoneet, että käsien puutuminen öisin helpottaa, kun käsiä kastetaan vuorotellen kylmään ja kuumaan veteen.

Ota haltuun 10 kohdan vinkkilista miten ehkäistä käsien puutuminen:


  1. Kasta kädet vuorotellen kylmään ja kuumaan veteen
  2. Ravistele käsiä
  3. Lepuuta kättä kohoasennossa
  4. Tauota tunnin välein paikallaoloa ja liiku mahdollisuuksien mukaan paljon
  5. Tee rintalihaksia avaavia liikkeitä ja venyttele ylävartalon lihaksia
  6. Pyöritä ranteita ja pumppaa käsiä nyrkkiin ja auki
  7. Raskaushieronta
  8. Vähäsuolainen ruokavalio
  9. Sido lasta yöksi käteen siten, että ranne pysyy suorana
  10. Anna käsille lepoa, mikäli oireilun taustalla on fyysinen rasitus

Raskauspilates on suosittu raskausajan liikuntamuoto, sillä sen lempeät liikkeet ja rauhallinen tahti sopivat raskauden jokaiselle kolmannekselle.


Käsien puutuminen ja pistely voi helpottua myös raskauspilateksen avulla. Liikkeet on lempeitä ja rintakehän aluetta avaavia, mikä voi edistää turvotuksen laskemista ja näin ollen vaikuttaa keskihermon puristukseen ja käsien puutuminen helpottuu.


Lue lisää raskauspilateksesta blogikirjoituksesta Pilates raskausaikana - Turvallinen liikuntamuoto odottaville äideille.


Raskaana oleva nainen tekee raskauspilatesta ja käsien puutuminen helpottuu

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua