Miksi Pilates on loistava laji läpi raskauden?

Keho kokee paljon muutoksia raskauden aikana ja kaikki nämä muutokset on tarkoitettu vahvistamaan keho ja vauva odotusaikaan, sekä tulevaan synnytykseen.
Toisinaan nämä muutokset tuovat mukanaan kireyksiä, lihasepätasapainoa ja ylikuormitusta. Muutokset lisääntyvät raskauden loppua kohden, joten jo varhain aloitettu harjoittelu on eduksi raskauden edetessä.
Pilates on täydellinen laji raskausajan harjoitteluun.
Pilates on harjoitus, jossa käytetään keskivartalon syvää tukea (vatsalihakset, lantionpohja, selkälihakset ja pallea) se edistää hyvää kehon kannattelua, tukea ja hallintaa. Pilates on loistava laji kenelle tahansa, mutta erityisesti raskausaikana ja myös synnytyksen jälkeen, kun vauvan hoito -ja kantoasennot kuormittaa kehoa uudella tavalla.
Mitä fyysisiä muutoksia voi tapahtua raskauden aikana?
Vatsalihasten voimantuoton heikkeneminen
Lantionpohjan lihasten lisääntynyt kuormitus
Lisääntynyt lannerangan lordoosi
Eteenpäin kallistunut lantio
Pakaralihasten voiman heikkeneminen
Rintakehän jäykkyys
Kireät reiden lähentäjät
Häpyluuliitoskipu

Hormonaaliset muutokset alkavat jo raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja mm. relaksiiini hormonin määrä lisääntyy. Tämä pehmentää nivelsiteitä koko kehossa, mutta yleisimmin vaikutus tuntuu lantion alueella, kuten SI -nivelen seudussa ja häpyluuliitoksessa.
Kasvava kohtu ja lisääntynyt painonnousu (keskimäärin noin 12 kg) vaikuttaa lantioon entisestään, koska lantion nivelet pääsevät liikkumaan normaalia enemmän ja vaikuttavat lantion lihasten ja hermojen toimintaan.
Kasvava kohtu siirtää vatsalihaksia pois keskilinjasta ja venyttää koko vatsanseinämää. 66-100 %:lla naisista on kolmannella kolmanneksella vastalihasten erkauma, mutta tämä on täysin luonnollinen ilmiö. (Spitzangle et al. 2007) .
Pakaralihasten voimantuotto heikkenee ja reiden lähentäjälihaksiin kohdistuu venytystä usein, sillä kasvava kohtu lisää lanneselän lordoosia. Tämä voi johtaa liitoskipuihin reiden sisäosissa ja kipuun häpyluun alueella. Moni viimeisillään raskaana oleva saattaakin kävellä tämän vuoksi hieman vaappuen, joka vaikuttaa kehon liikemalleihin.
Ylävartalon asento muuttuu myös monella. Hartiat kääntyy enemmän eteen, rintalihakset kiristyy ja yläselän lihasvoimaheikkenee ylävartalon kompensoidessa lantion asentoa. Tämä voi aiheuttaa kireyksiä ja jännitystä koko niskahartiaseudun alueelle. Kuormitus tälle alueelle lisääntyy entisestään synnytyksen jälkeen, kun vauvaa pidetään sylissä pitkiä ja toistuvia aikoja.
Lantionpohja ja Pilates
Kasvavan kohdun myötä paine kohti lantionpohjaa lisääntyy. Yhdessä nivelsiteiden löysyyden kanssa lantionpohjan lihakset voivat venyttyä ja voima heikentyy.
Lantionpohjan muutokset palautuvat pikkuhiljaa synnytyksen jälkeen ja palautumiseen voi kulua jopa 5 kk, jopa pidempään jos äiti imettää Gabbe 2012).
Lantionpohjan lihakset kannattelee virtsarakkoa, peräsuolta ja kohtua. Lantionpohjan lihakset huolehtivat virtsan ja ulosteenpidätyskyvystä, antavat tukea, sekä osallistuvat seksuaalisen nautinnon kokemiseen.
Toimintahäiriöt lantionpohjan lihaksissa latistavat virtsankarkailulle, lantion elinten laskeumille, sekä yhdyntäkivuille. Niillä on yhteyd myös synnytyksen jälkeiseen alaselän ja lantion kipuun (Pool-Goudzwaard et al. 2004).
Pilates vahvistaa lantionpohjaa ja keskivartalon syviä lihaksia ja harjoittelun tavoitteena on minimoida synnytyksen jälkeiset toimintahäiriöt. Toimiva lantionpohja auttaa myös synnytyksessä, sillä lantionpohjan lihasten tulee rentoutua alatiesynnytyksen aikana ja väistyä syntyvän vauvan pään edeltä.
Pilates-harjoitukset
- Vahvistaa vatsan, lantionpohjan, pakaran ja yläselän lihaksia
Lisää lantion vakautta ja voimaa
Mobilisoi rintarankaa ja vähentää jäykkyyttä
Lisää liikkuvuutta rinnan alueelle ja avaa koko vartalon etuosaa
Auttaa ryhdin ja kehonhallinnassa
Vahvistaa koko kehoa jaksamaan läpi raskauden

Pilateksen hyödyt
- Pilates on mielen ja kehon harjoitusmuoto. Tämä tarkoittaa, että harjoitukset ovat tehokkaampia, jos keskittää mielen tukillihasten harjoittamiseen. Tutkimukset osoittavat, että syviä tukilihaksia ohjaa erillinen aivojen alue, joten tämän yhteyden vahvistamiseksi on keskityttävä harjoitukseen (Hodges 2008).
Keskittyminen auttaa kehotunnossa ja siinä, että tietää, mitä on tekemässä. Raskauden aikana harjoittelun on osoitettu vähentävän unettomuutta, stressiä, ahdistusta ja lievää masennusta (Price et al. 2012).
Pilates-harjoitukset voidaan suorittaa myös tietyllä hengitysmallilla. Tämä tarkoittaa uloshengitystä harjoituksen haastavammassa osassa ja sisäänhengitystä helpoimmassa osassa. Syvät lihakset aktivoituvat aikaisemmin uloshengityksen aikana ja tämä mahdollistaa selkärangalle suurimman paikallisen ja harjoituksen tarvitseman tuen (Hodges et al. 1997).
Tämä hengitysmalli varmistaa sen, että pysyy keskittyneenä siihen, mitä on tekemässä. Näitä hengitysperiaatteita voi käyttää myös ahdistuksen aikana, jolloin raskaus saattaa tuntua ylivoimaiselta ja kun kipu muuttuu epämukavammaksi tai jopa synnytyksen aikana. Rauhallisuus ja rentona pysyminen voivat auttaa kehoasi ja mieltäsi.
Kouluttaudu pilatesohjaajaksi
Haluatko kouluttautua Pilates-ohjaajaksi?
Suomessa kouluttajanasi toimii Tiina Granroth. Tiina on fysioterapeutti, jolla on yli 10 vuoden kokemus Pilateksen parissa.
Tiinalla on laaja ja asiantunteva kouluttajakokemus Iso-Britanniasta ja hän on tuonut APPI pilateksen Suomeen vuonna 2015.

OPISKELE ÄITIYSLIIKUNTA-AKATEMIASSA - Tilaa ilmainen ohjaaja opas
Äitiysliikunta-Akatemia on Australian Physiotherapy & Pilates Instituutti (APPI) koulutuskumppani Suomessa. APPI toimii yli 30 maassa ja on kouluttanut yli 70 000 pilates-ohjaajaa.
Suomessa on mahdollista kouluttautua ohjaajaksi ja erikoistua äitiyspilatekseen.

APPI Pilates on yksi maailman suosituimmista pilateskoulutuksista, sillä se on räätälöitävissä erilaisille asiakaskunnille, kuntoutuksesta huippu-urheiluun. APPI koulutus on hyvin tunnettu eri puolilla maailmaa, erityisesti Australiassa, USA:ssa sekä Iso-Britanniassa.
Koulutus perustuu viimeisimpään tutkittuun tietoon rangan ja lantion stabiliteetista sekä voima- ja kestävyysharjoittelusta, mikä tekee tästä loistavan ja erityisen tarpeellisen työkalun kenen tahansa nykyisen tai tulevan terveyden- tai liikunnan alan ammattilaisen työkalupakkiin.
Harjoitteet sopivat sovellettuna lähes kaikille valmennettaville ja mahdolliselle kuntoutujille. Pilateksen avulla poistat esteitä tavoitteellisen liikunnan ja valmentamisen tieltä.
APPI on analysoinut kaikki 34 perinteistä pilatesharjoitetta ja pilkkonut ne eri tasoihin, jolloin ne on sovellettavissa kenelle tahansa. Jokaiselle tasolle esitetään sopivat sovelluskohteet.
Sinusta uusi pilates-ohjaaja?
Miten pilateksella pystytään tukemaan raskaana olevaa ja synnyttänyttä naista?
Oppaassa esittelemme miten pilates tukee raskausaikaa, valmistautumista synnytykseen ja synnytyksestä palautumista sekä esittelemme kansainvälisen äitiyspilateskoulutuksen.

Naisten terveyden edelläkävijä - tietoa, tukea ja treeniä elämän eri vaiheissa - Äitiysliikunta-Akatemia
Äitiysliikunta-Akatemian takana on moniammatillinen ja kokenut tiimi, joka on omistautunut edistämään naisten hyvinvointia.
Tiimimme koostuu asiantuntevista terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisista, joilla on vuosien kokemus ja monipuolinen koulutustausta.
Liity joukkoomme ja tule opiskelemaan Äitiysliikunta-Akatemiaan! Meidän kanssamme voit kehittää osaamistasi ja tehdä merkittävää työtä naisten hyvinvoinnin eteen.

Lisää luettavaa Äitiysliikunta-akatemian blogeista
Tilaa uutiskirje
0 kommenttia