Ei enää lippulappuja - Pilatesharjoitteet osaksi neuvolakäyntiä?
Raskauden jälkeen synnyttänyt äiti tarvitsee lantionpohjan toimintaa, sekä keskivartalon syvää tukea edistäviä harjoitteita palautumisen tueksi.
Lantionpohja on tiiviissä yhteydessä tärkeimpään hengityslihakseen eli palleaan, sekä keskivartalon syvään tukeen. Vahvistavat harjoitteet vaativat näiden kaikkien yhteistyötä ja harjoitusten hyöty äidin palautumiselle sekä hyvinvoinnille on kiistaton. Spontaania palautumista tapahtuu, mutta tietoisilla harjoitteilla voidaan kuntoutumista tukea tehokkaasti. Mistä synnyttäneet naiset saisivat harjoitteluun opastusta?
Pilatesharjoitteet osana neuvolakäyntiä
Neuvolan terveydenhoitaja on ammattilainen, joka tapaa kaikki synnyttäneet äidit. Neuvolassa tehdään synnytyksen jälkitarkastus ja saadaan apua sekä ohjeita arkeen synnytyksen jälkeen. Jokaisen äidin olisi hyvä aloittaa syvän tuen harjoitteet, sekä lantionpohjanlihasten aktivoiminen mahdollisimman pian lapsen synnyttyä ja neuvolan terveydenhoitajalta tähän voisi saada helposti tukea neuvolakäyntien yhteydessä. Esimerkiksi pilates -tyyppiset harjoitteet ovat lantionpohjan -ja keskivartalon syvän tuen optimaalisen toiminnan edistämiseen erittäin sopivia.
❤ “Olen törmännyt useampaankin harjoitusoppaaseen tai -lehtiöön, joita neuvolassa äideille jaetaan synnytyksestä palautumisen tueksi. Usein ne ovat kotona itsenäisesti tehtäviä lantionpohjalihasten harjoitteita. Harmillisen monen olen kuullut kuitenkin kertoneen, että ne jäävät pöytälaatikkoon, kun ne eivät motivoi tarpeeksi. “
- Pilates koulutukseen osallistunut terveydenhoitaja
Pilateksessa aktivoidaan lantionpohjaa, sekä keskivartalon syvää tukea ja tavoitteena on löytää keholle tasapainoinen tapa toimia. Samalla opitaan hyödyntämään hengitystä niin kehon kuin mielenkin rauhoittamisessa. Pilatesta voi ohjata ryhmämuotoisesti tai yksilötasolla, vaikka vastaanottokäynnin yhteydessä. Ehkäpä terveydenhoitaja voisi antaa neuvolassa äidille käytännönopastusta pilates -harjoitteista, sekä kirjalliset ohjeet mukaan kotiin? Ohjaaminen on toteutettavissa nopeasti ja enemmän apua tarvitsevat asiakkaat voidaan ohjata edelleen fysioterapeutille.
Mistä apua synnytyksen jälkeen?
Fysioterapeutit, etenkin äitiysfysioterapeutit ja lantionpohjan fysioterapeutit opastavat erilaisten keskivartalon harjoitusten kanssa. Ongelmaksi muodostuu julkisen puolen resurssit, sillä fysioterapeuttien avun piiriin löytää ja pääsee vain osa synnyttäneistä. Apua saadaan suurimpiin ja vaikeimpiin ongelmiin mikä on tietysti täysin oikein ja ymmärrettävää, mutta kuinka käy äitien, joiden oireet ovat lieviä tai niitä ei tunnisteta? Esimerkiksi selkäsärky saatetaan jättää huomiotta, vaikka siihen voisi saada nopeastikkin apua pilatesharjoittelusta.
❤ “Olen terveydenhoitaja sekä kouluttautunut äitiysliikuntavalmentajaksi ja ohjannut pienimuotoisesti ryhmäliikuntaa. Pilates on kiehtonut minua aina, eniten viime aikoina sen mielen ja kehon yhteyden vuoksi. Aloitin joulukuussa Äitiysliikunta-Akatemian Äitiyspilateskoulutuksen. Neljästä kokonaisuudesta muodostuva koulutuskokonaisuus antaa myös kansainvälisen Appi-pilatesohjaajapätevyyden.
Jo ensimmäinen koulutusviikonloppu oli mullistava! Koulutuksessa pureuduttiin hengityksen ja kehon yhteistyöhön todella tarkasti, niin teoriassa kuin käytännössäkin. Jos tähän saakka olin ollut hiukan mietteliäs ja epävarma, kuinka terveydenhoitajana osaan ohjata asiakkaalle syvän tuen aktivointia ja etenkin kuinka havainnoida sen puutteet, niin tuon koulutusviikon jälkeen koin eräänlaisen palikoiden vahvan paikoilleen loksahtelun. Asiat opetettiin selkeästi, jolloin niiden käytäntöön vieminen oli helppoa.
Uskoisin, että osana neuvolakäyntiä voisin myös opastaa, kuinka lantionpohjan lihakset ja keskivartalon tuki aktivoidaan. Sen jälkeen asiakkaan olisi helpompi jatkaa kirjallisten ohjeiden kanssa kotona. Samalla varmasti huomaisin herkemmin, jos joku tarvitsee siihen enemmän apua ja osaisin ohjata hänet fysioterapeutille. Olen nimittäin sitä mieltä, että moni äiti varmasti tekisi kirjallisten ohjeiden mukaiset harjoitteet herkemmin, kun siihen saisi käytännön opastuksen ja tsemppauksen tueksi.“
- Pilates koulutukseen osallistunut terveydenhoitaja
Jokainen äiti hyötyy syvän tuen ja lantionpohjalihasten aktivoinnin ohjauksesta. Kun lantionpohjan alueen oppii tunnistamaan, aktivoimaan, sekä rentouttamaan, on kaikkien muiden harjoitteiden tekeminen paitsi helpompaa, myös tuloksellisempaa. Tällä hetkellä kuntoutuksen ammattilaisten keskuudessa on vahva ajatus siitä, että synnyttäneiden naisten liikkumista ei rajoiteta, vaan keho vahvistuu monipuolisella tekemisellä. Mutta kuka nämä ohjeet ja opastuksen antaa? Kuntoutuksen ja liikunta-alan ammattilaiset tietysti, mutta entäpä terveydenhoitaja neuvolassa tai työterveyshuollossa?
Moniammatillisen tiimin ohjaus ja neuvonta pienentäisi riskiä siitä, että synnyttänyt jää täysin tuen ulkopuolelle ja synnyttäneiden äitien ohjaus voitaisiin aloittaa kaikille jo heti neuvolassa. Jokaisen liikunta -ja terveysalan ammattilaisen olisi tärkeää tuntea oma osaamisensa osana palveluketjua, mutta lantionpohjan toiminnan edistäminen synnytyksen jälkeen kuuluu ehdottomasti useammalle ammattiryhmälle.
Kun lisäksi tiedetään ja ymmärretään mitä toiset alan ammattilaiset tekevät työssään, voidaan asiakkaita ohjata eteenpäin oikeaan suuntaan, kun oma osaaminen on käytetty. Esimerkiksi terveydenhoitaja voisi antaa äideille perusohjeet keskivartalon harjoitteista sekä harjoittelun hyödyistä ja seuloa yksilöllistä kuntoutusohjelmaa tarvitsevat henkilöt fysioterapeutin vastaanotolle.
Äitiyspilates ja ohjaajaksi kouluttautuminen
Kouluttaudu Äitiyspilatesohjaajaksi
0 kommenttia