Miltä liitoskivut tuntuvat?

Raskaana olevalla naisella liitoskipuja, pitää kädellä vatsaansa

Aiemmassa blogipostauksessa Raskausajan liitoskipujen hoito - parhaat vinkit kerroimme mistä liitoskivut johtuvat ja miten liitoskipuja pystyy helpottamaan. 


Suosittelemme kurkkaamaan kirjoituksen mikäli kärsit parhaillaan raskausajan liitoskivuista tai haluat ennaltaehkäistä liitoskivut tehokkaasti.


Tässä blogipostauksessa keskitymme siihen, miltä liitoskivut tuntuvat eli miten voit tunnistaa onko sinulla liitoskipuja. Pidämme liitoskipuja usein sukkapuikkomaisina tuikkaisuina haarovälissä, mutta liitoskivut on paljon muutakin. Uppoudutaan seuraavaksi lisää aiheeseen - miltä liitoskivut tuntuvat.

Mikä aiheuttaa liitoskipuja?

Liitoskivut johtuvat raskauden aikaisista muutoksista lantion alueella. Kehosi alkaa valmistautua synnytykseen jo hyvissä ajoin: hormonit, erityisesti relaksiini, pehmentävät sidekudoksia ja nivelsiteitä, jotta lantio voi joustaa vauvan syntyessä. Tämä aiheuttaa liikkuvuutta lantion alueen nivelissä – ja tämä liike voi olla kivuliasta. 


Liitoskipuja voi olla ihan kaikilla - liikkuvilla ja aktiivisilla sekä vähemmän liikkuvilla naisilla. Liitoskipujen ilmaantumista ei voikaan etukäteen ennustaa.


Raskaus kuormittaa hyvin paljon häpyliitoksen aluetta, mutta liitoskivuista puhuttaessa otetaan huomioon muutokset myös SI-nivelessä selän puolella sekä kohdun kannatinrakenteissa, jotka nekin venyvät raskauden myötä. 


Näin ollen liitoskipuja voi olla vatsalla, kyljissä, reisissä, alaselässä, alavatsalla, häpyliitoksessa sekä pakaroissa.

Miltä liitoskivut tuntuvat?

Kokemus on yksilöllinen, mutta tässä muutamia yleisiä kuvauksia:


Terävää tai viiltävää kipua häpyluun seudulla. Tuntemus syntyy usein, kun käännät esimerkiksi kylkeä sängyssä, nouset autosta ulos tai suoristat mattoa. Tuntemus voi olla hyvin pistävä ja terävä, kuin jokin repisi tai olisi sijoiltaan alhaalla lantiossa. Kipu voi estää myös hetkellisesti liikkumisen kokonaan vaikkapa kävelylenkillä.

Särkyä tai jomotusta lantiossa, alaselässä tai reisissä. Aina liitoskivut eivät ole teräviä, vaan voivat esiintyä enemmänkin jomotuksena ja särkynä eripuolilla kehoa. Kipua voi esiintyä molemmin puolin tai toispuoleisesti esimerkiksi selässä tai reisissä.

Tunne, että "lantiota särkee sisältäpäin". Joillakin liitoskivut tuntuvat syvällä lantiossa, joskus jopa istuessa tai maatessa. Syvällä tuntuvien kipujen taustalla on useimmiten kohdun kannatinrakenteiden venyminen raskausvatsan kasvaessa. Kipuja voi helpottaa esimerkiksi tukivyöllä, jonka avulla vatsalle saadaan parempi kannatus. Myös spinning babies -tekniikoissa on hyviä harjoitteita tämän tyylisten liitoskipujen hoitoon.

Naksumista tai lonksumista lantiossa.

Liitoskipuihin ja liitosten löystymiseen voi liittyä myäs ääniä ja outoja tuntemuksia liikkuessa. Osa kuulee selälleen mennessään alaselässä napsumista tai vaihtoehtoisesti häpyliitoksessa esimerkiksi portaita noustessa. Liitosten periksi antavuus voi aiheuttaa epävakauden tunnetta, heikentynyttä tasapainoa ja koordinaatiota sekä yleistä kömpleyyttä liikkuessa. 

Raskaana olevalla naisella liitoskipuja, pitelee vatsaansa käsillä

Ovatko liitoskivut vaarallisia?

Ei ole, mutta ne voivat olla tosi ikävä seuralainen raskausaikana, sillä pahaksi äityessään ne vaikuttavat niin nukkumiseen kuin liikkumiseenkin. Liitoskipuihin voidaan vaikuttaa monelta eri kantilta. Omaa ryhtiä kannattaa tarkastella niin, ettei raskausvatsa pääsee notkistamaan alaselkää liikaa tai vaihtoehtoisesti ettet kallista ylävartaloa liiaksi taaksepäin vatsan kasvaessa. Liitoskipuja voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa myös tehokkaasti liikeharjoittelun avulla.


Mikäli sinulla on liitoskipuja, suosittelemme tutustumaan Äitiysliikunta-Akatemian Cherish your pelvis -ohjelmaan, mikä on suunniteltu juuri tähän. Ohjelma sisältää yhden treenin, jossa tehdään erilaisia lantion alueen liitoksia vahvistavia ja rentouttavia harjoitteita, jotka ovat toimineet jo sadoille äideille vähentämään liitoskipuja ja helpottamaan liikkumista.


Hanki omat treenisi tästä >>

Tunnistatko kärsiväsi liitoskivuista?


Cherish your pelvis -harjoitus sopii kaikille odottaville äideille, joiden raskaus etenee normaalisti ja jotka haluavat voida hyvin läpi raskauden ja tukea oman kehonsa toimintaa. Harjoitus sopii läpi koko raskauden.


Harjoitus sopii kaikille, joilla on liitoskipuja häpyluun, SI-nivelen, alaselän, lonkkien tai vatsan ja nivusten alueella. Harjoitus toimii loistavasti jo ennaltaehkäisevänä ennen, kuin liitoskipuja edes ilmenee.

Kuvassa fysioterapeutti Sofia Lahtinen

Blogiartikkelin kirjoittaja:


Sofia Lahtinen

Sofia on lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaalineuvoja, äitiysliikuntavalmentaja ja personal trainer. Hänellä on myös psykofyysisen fysioterapian asiantuntemusta, mikä tarkoittaa, että hän huomioi asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhdistäen kehon ja mielen näkökulmat.

Sofian laaja-alainen osaaminen ja henkilökohtainen lähestymistapa tekevät hänestä arvostetun asiantuntijan, joka tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidensa tarpeisiin ja tukee heitä kohti parempaa elämänlaatua.

Naisten terveyden edelläkävijä - tietoa, tukea ja treeniä elämän eri vaiheissa - Äitiysliikunta-Akatemia

Äitiysliikunta-Akatemian takana on moniammatillinen ja kokenut tiimi, joka on omistautunut edistämään naisten hyvinvointia.


Tiimimme koostuu asiantuntevista terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisista, joilla on vuosien kokemus ja monipuolinen koulutustausta.


Liity joukkoomme ja tule opiskelemaan Äitiysliikunta-Akatemiaan! Meidän kanssamme voit kehittää osaamistasi ja tehdä merkittävää työtä naisten hyvinvoinnin eteen.


Kuvassa Äitiysliikunta-Akatemian tiimi

LIITY AKATEMIAN POSTITUSLISTALLE

0 kommenttia

Jätä viesti