Lantionpohjan kireys ja sen hoitaminen

Virtsankarkailu ja tiheä virtsaamisen tarve yhdistetään tyypillisesti heikkoon lantionpohjan lihaksiston kuntoon. Mitä jos kertoisinkin, että lantionpohjan lihaksistosi onkin liian kireä ja yliaktiivinen ja säännöllisen harjoittelun sijasta tarvitsisitkin enemmän rentoutusharjoituksia?
Lantionpohjan kireys karkailun syynä?
Tiesitkö, että virtsankarkailun tai lantionpohjan oireiden syynä ei läheskään aina ole heikko lantionpohjan lihaksisto, vaan usein syynä onkin juuri ylikireät lihakset?
Harrastan itse latinalaistansseja. Olen useamman kerran kuullut tanssijoiden pohtivan keskenään, miksi heillä on tihentynyt tarve käydä pissalla jopa kesken tanssitunnin, vaikka eivät ole koskaan synnyttäneet tai olleet raskaana. Myöskään aktiivinen lantionpohjan treeni ei ole asiaa ratkaissut, vaan joillakin jopa pahentanut vaivaa.
Lantionpohjassa sijaitsee lihaksia kolmessa eri kerroksessa. Kuten muuallakin kehossa, myös lantionpohjaan voi kehkeytyä ylikireyttä, mikäli lantion seutu on jatkuvasti kovalla käytöllä ja aktiivinen. Erityisesti tanssijat, voimistelijat ja sellaisten lajien harrastajat, joissa vaaditaan tiukkaa keskivartalon hallintaa, altistavat lantionpohjan ylikireyden syntymiselle.
Ylikireä lihaksisto voi oireilla hyvin samantyylisesti, kuin heikkokin; mahdollistaa virtsan-, kaasun- ja ulosteenkarkailun liikunnan ja ponnisteluiden aikana. Ylikireys voi vaikuttaa myös seksuaalitoimintoihin ja aiheuttaa esimerkiksi yhdyntäkipuja.
Sisätutkimus lantionpohjan tutkimisen apuna
Lantionpohjan fysioterapeuttina teen pääasiallisesti asiakkailleni sisätutkimuksen, jonka avulla saan selvitettyä laajastikin lantionpohjan lihaksiston tilanteen ja toimintakyvyn. Sisätutkimus on tärkeä osa kokonaistutkimusta, sillä sen lisäksi, että siitä saa tärkeää informaatiota, jota ei päältäpäin näe, sitä pystyy myös käyttämään hoitokeinona. Lantionpohjan kireyttä ja mahdollisia arpikudoksia olisi hyvä käsitellä muun manuaalisen terapian lisäksi myös alateitse oireiden alueelta.
Lantionpohjan tutkiminen ja kuntoutus koulutuksessa tutustumme tarkemmin lantionpohjan toimintaan, lihasvoiman ja rentouden tutkimiseen, emg-mittauksiin sekä manuaaliseen käsittelyyn. Tutustu koulutukseen tarkemmin tästä.
Lantionpohjan rentoutuksen kotihoitovinkki
- Helppo tapa rentouttaa lantionpohjan lihaksistoa on hengitysharjoitukset.
- Asetu selinmakuulle, jalkapohjat yhteen, polvet avattuna sivulle.
- Tässä asennossa saat hyvän venytyksen reiden lähentäjälihaksiin.
- Aseta kädet alavatsalle. Hengitä syvään sisään ja anna alavatsan kohota.
- Päästä lantionpohja täysin rennoksi.
- Uloshengityksellä on luonnollista tuntea kevyttä aktivaatiota lantionpohjassa.
- Toista hengityksiä 10 kertaa.
Blogin kirjoittaja Sofia Lahtinen
Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttaja
Sofia on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta.
Tule mukaan Lantionpohjan hyvinvointineuvoja -koulutukseen! Lue lisää koulutuksesta >>
0 kommenttia