Lantionpohjan kireys ja sen hoitaminen
Virtsankarkailu ja tiheä virtsaamisen tarve yhdistetään tyypillisesti heikkoon lantionpohjan lihaksiston kuntoon. Mitä jos kertoisinkin, että lantionpohjan lihaksistosi onkin liian kireä ja yliaktiivinen ja säännöllisen harjoittelun sijasta tarvitsisitkin enemmän rentoutusharjoituksia?
Lantionpohjan kireys karkailun syynä?
Tiesitkö, että virtsankarkailun tai lantionpohjan oireiden syynä ei läheskään aina ole heikko lantionpohjan lihaksisto, vaan usein syynä onkin juuri ylikireät lihakset?
Harrastan itse latinalaistansseja. Olen useamman kerran kuullut tanssijoiden pohtivan keskenään, miksi heillä on tihentynyt tarve käydä pissalla jopa kesken tanssitunnin, vaikka eivät ole koskaan synnyttäneet tai olleet raskaana. Myöskään aktiivinen lantionpohjaa vahvistava treeni ei ole asiaa ratkaissut, vaan joillakin jopa pahentanut vaivaa.
Lantionpohjassa sijaitsee lihaksia kolmessa eri kerroksessa. Kuten muuallakin kehossa, myös lantionpohjaan voi syntyä ylikireyttä, mikäli lantion seutu on jatkuvasti kovalla käytöllä ja aktiivinen. Erityisesti tanssijat, voimistelijat ja sellaisten lajien harrastajat, joissa vaaditaan tiukkaa keskivartalon hallintaa, altistavat ylikireyden syntymiselle lantionpohjassa.
Ylikireä lihaksisto voi oireilla hyvin samantyylisesti, kuin heikkokin; mahdollistaa virtsan-, kaasun- ja ulosteenkarkailun liikunnan ja ponnisteluiden aikana. Ylikireys voi vaikuttaa myös seksuaalitoimintoihin ja aiheuttaa esimerkiksi yhdyntäkipuja sekä tihentynyttä virtsaamisentarvetta.
Lantionpohjan kireyden tunnistaminen
Lantionpohjan kireys voi syntyä vuosien saatossa ja sen tunnistaminen voi olla hankalaa. Omaa lantionpohjan toimintaa on hyvä tarkastella omien oireiden kautta. Mikäli sinulla ei ole synnytyksiä tai raskauksia taustalla, mutta kärsit esimerkiksi karkailuoireista, on lantionpohjan kireys yksi mahdollinen syy oireille. Myös tihentynyt virtsaamisen tarve sekä erilaiset kivut kuvastavat sitä, ettei lantionpohjan toiminta ole optimaalinen.
On tärkeää muistaa myös, että lantionpohjan kireys ja ylijännitys on mahdollista, vaikka raskauksia ja synnytyksiä olisikin taustalla. Kireydelle altistavat raskaat ponnistelut ja fyysisesti kuormittava työ, kova fyysinen aktiivisuus, ylipaino sekä esimerkiksi runsas kofeiinin käyttö. Stressillä ja hermoston ylivireydellä sekä ylipäätänsä kuormitustasolla on myös merkittävä rooli lantionpohjan oireiden, erityisesti kireyden syntymiseen. Tämän vuoksi kireyden hoidossa on tärkeää tarkastella laajasti omaa elämäntilannetta, elintapoja sekä kuormittuneisuutta.
Lantionpohjan kireydestä kertovat oireet. Kireyttä voit myös testata esimerkiksi pienen pallon päällä istuen. Mikäli istuminen on kivuliasta, se voi olla merkki kireydestä lantionpohjalihaksissa. Jos tämän lisäksi sinulla on hankaluutta tunnistaa lantionpohjalihaksia tai koet, että lantionpohjasi väsyy nopeasti sitä treenatessa, viittaisivat nämä merkit myös kireyteen ja jännittyneisyyteen.
Jos koet lantionpohjassasi olevan kireyttä, niin silloin kannattaa tehdä lantionpohjalle rentouttavia harjoituksia. Hengitysharjoittelu sekä kehon ja hermoston rauhoittaminen toimivat lantionpohjaa rentouttavina toimenpiteinä. Kokeile alla olevaa lantionpohjan rentouttavaa harjoitusta.
Lantionpohjaa rentouttava harjoite
Helppo tapa rentouttaa lantionpohjalihaksia on hengitysharjoitukset.
- Asetu selinmakuulle, jalkapohjat yhteen, polvet avattuna sivulle. Tässä asennossa saat hyvän venytyksen reiden lähentäjälihaksiin.
- Aseta kädet alavatsalle. Hengitä syvään sisään ja anna alavatsan kohota.
- Päästä lantionpohja täysin rennoksi. Uloshengityksellä on luonnollista tuntea kevyttä aktivaatiota lantionpohjassa.
Toista hengityksiä 10 kertaa.
Haluatko lisää lantionpohjaa rentouttavia harjoitteita?
Tutustu lantionpohjan fysioterapeuttien suunnittelemiin Relax & Enjoy -harjoituksiin >>
Sofia on naisten fysioterapiaan ja valmennukseen erikoistunut fysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta.
Kiinnostaako sinua lantionpohjaan liittyvät asiat?
Tutustu Toiminnallinen lantionpohja ja kehittävät harjoitusmenetelmät -koulutukseemme!
0 kommenttia