Vatsalihasten erkauma urheilijalla

Vatsalihasten erkauma urheilijalla

Vatsalihasten erkauma on pitkään puhuttanut lähinnä synnyttäneiden naisten vaivana. Viime aikoina on onneksi alettu puhumaan myös siitä, että erkaumaa voidaan tavata niin naisilla kuin miehilläkin, ikäryhmästä riippumatta. Vatsalihasten erkauman taustalla voi tällöin olla raskauden lisäksi esimerkiksi keskivartalolihavuus tai raskas fyysinen työ. Tiedämme myös, että erkaumasta kärsivät urheilijat, erityisesti voimaharjoittelijat. Mikä vatsalihasten erkauman syntymekanismin taustalla tuolloin on? 

Voimaharjoittelu ja vatsalihasten erkauma

Voimaharjoittelussa yleisesti käytetään hengitystekniikkana Valsalva -hengitystä. Käytännössä siis tehdään voimakas palleahengitys sisään, jännitetään lantionpohjaa, vatsa- ja selkälihaksia ja nostetaan vatsaontelon sisäistä painetta (IAP: intra abdominal pressure) mahdollisimman korkeaksi. Näin saadaan keskivartalon sylinterirakenne tukemaan selkärankaa mahdollisimman hyvin. Valsalvan aikana myös poikittaisen vatsalihaksen tulisi aktivoitua ja erityisesti alavatsan litistyä.

Omien urheilija-asiakkaideni kanssa tässä ollaan menty usein pieleen. Valsalvalla on saatu IAP:tta korkeammaksi, mutta vatsa onkin pullistunut ulospäin. Poikittainen vatsalihas ja lantionpohja eivät siis olekaan olleet riittävästi töissä mukana, mikä on luonnollista, jos kyseisiä lihaksia ei olla koskaan aiemmin paikannettu tai tiedostettu niiden olemassaoloa. Näin ollen isojen nostojen ja ponnistusten aikana paine keskivartalossa on kasvanut liian suureksi ja venyttänyt linea albaa (valkoinen jännesauma suorien vatsalihasten välissä) samalla haurastuttaen sen vetolujuutta.  

Harjoittelun kuormituksella on merkitystä

Toistuva vääränlainen kuormitus keskivartalossa voi johtaa siis vatsalihasten erkauman syntymiseen, kun linea albaan kohdistuu liikaa painetta raskaiden perusliikkeiden ja ponnistusten aikana. Samalla altistamme lantionpohjaa erilaisten toimintahäiriöiden, kuten gynekologisten laskeumien, syntymiselle. Tyypillisesti urheilijoiden kohdalla törmäämme myös niin sanottuun toimintahäiriöön, jossa vatsalihasten erkaumaa ei ole ja jännesaumakin on napakka, mutta vatsa pullistelee liikkeiden aikana, koska keskivartalon syvä tuki ei jaksa tehdä sille tarkoitettua työtä. Tämä tilanne korjaantuu usein kohtuullisen helposti opettelemalla ottamaan tukea muualtakin, kuin pinnallisista keskivartalolihaksista.

Urheilijoilla harvemmin tavataan siispä suurta erkaumamittaa (ellei taustalla ole esimerkiksi synnytyksiä ja raskauksia). Usein linea alban alue antaa periksi ja vatsa pääsee pullistumaan liikkeen aikana menettäen samalla voimantuottokykyään ja aiheuttaen esimerkiksi turhia selkäkipuja harjoittelun aikana. Aivan oleellista urheilijoiden kanssa olisi ennaltaehkäisevässä mielessä opettaa tunnistamaan ja käyttämään lantionpohjalihaksistoa sekä poikittaista vatsalihasta tietoisesti liikkeessä tukemassa muuta keskivartalon syvää tukea.  

Äitiysliikuntavalmentaja -koulutus

Äitiysliikuntavalmentaja -koulutuksessa käydään mm. läpi vatsalihasten erkauman syntymekanismeja, riskitekijöitä, erilaisia erkaumia, tutkimista, havannointia sekä erkauman kuntoutumisen tukemista. 

Koulutukseen pääset tutustumaan lisää tästä >>

Blogiartikkelin kirjoittaja Sofia Lahtinen lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutti

 

Äitiysliikuntavalmennus -koulutuksessa

Saat tietoa vatsalihasten erkauman syntymekanismeista, riskitekijöistä ja erilaisista erkaumista sekä opit tutkimista, havainnointia ja erkauman kuntoutumisen tukemista.

Lue lisää

0 kommenttia

Jätä viesti