Valmentaja vauhdittamassa synnytyksestä palautumista

Valmentaja vauhdittamassa synnytyksestä palautumista

Valmentajan rooli voi olla hyvin merkittävä asiakkaan fyysisessä, ja miksei henkisessäkin palautumisessa synnytyksen jälkeen. Äidit käyvät neuvolassa jälkitarkastuksessa ja mahdollisesti äitiys-/lantionpohjan fysioterapiassa kerran tai kaksi, mutta tämän jälkeen he siirtyvät suurelta osin muiden liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisten palvelujen ääreen, jolloin myös vastuu palautumisen tukemisesta siirtyy heille.  


Valmentajan rooli voi olla joko vauhdittaja, tai joskus jopa maltillisuudesta ja armollisuudesta muistuttava  

Liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaiset törmäävät usein asiakkaisiin, jotka haluavat palata nopeasti synnytyksen jälkeen omiin mittoihinsa ja olla jälleen elämänsä kunnossa. Jokaisella on omat lähtökohdat palautumiseen; mm. miten raskaus on mennyt, millaista liikuntaa on harrastanut ennen raskautta ja sen aikana, monesko raskaus on kyseessä ja mikä on tavoite. Valmentajan tärkein ensimmäinen askel onkin tehdä kattava haastattelu, mutta myös ymmärtää raskauden ja synnytyksen mekanismit ymmärtääkseen asiakkaan tilanteen.


Vaikka jokainen raskaus on erilainen ja synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä, tulisi valmentajan osata huomioida asiakkaan yksilölliset tarpeet. Joillekin synnytyksen jälkeinen valmennus voi olla nopeastikin intensiivistä, joidenkin kanssa taas on syytä edetä rauhallisesti. Joskus valmentaja kokeekin tässä kohtaa epävarmuutta, koska raskauden ja synnytyksen vaikutukset kehoon eivät ole tuttuja. 


Maltti on valttia

Mikäli valmentaja kokee epävarmuutta, on hyvä aloittaa mieluummin liian rauhallisesti kuin liian rasittavilla liikkeillä. Valmentajalla tulisi olla laaja liikepankki liikkeistä, joilla voi synnytyksen jälkeen vähentää keskivartaloon ja lantionpohjaan kohdistuvaa kuormitusta.

Hyvä esimerkki tällaisesta liikevariaatiosta on leveän kyykkyasennon vaihtaminen kapeaan kyykkyasentoon tai askelkyykkyyn. Tällöin asiakas löytää paremmin kontaktin lantionpohjaan ja vähentää rasitusta lantionpohjan lihaksiin. Toinen esimerkki on suorien vatsalihasten perinteisten harjoitteiden vaihtaminen syviä vatsalihaksia aktivoiviin liikkeisiin. Tällöin mm. vatsarutistukset olisi hyvä vaihtaa lempeämpiin liikevariaatioihin, jotta vähennetään valkoiseen jännesaumaan kohdistuvaa virheellistä rasitusta, mikäli asiakkaalla on vatsalihasten erkaumaa tai keskikehon lihaksissa toimintahäiriötä.

Haluatko syventää osaamistasi synnytyksen jälkeiseen liikuntaan ja äidin palautumiseen? 

Tutustu Äitiysliikuntavalmentaja koulutuskokonaisuuteen tästä.


valmentaja ja valmennettava

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua