Lantionpohjan repeämät - itsehoito

Lantionpohjan repeämät - itsehoito


Lantionpohjan repeämät ja itsehoito


Lantionpohjan repeämät ja itsehoito synnytyksen jälkeen

Alatiesynnytyksessä tyypillistä on, että lantionpohjan alueelle tulee pieniä nirhaumia tai repeytymiä. On myös tavallista, että kätilöt ja lääkärit saattavat päätyä synnytystä edistääkseen episiotomiaan eli välilihan leikkaukseen. Synnytyksen jälkeen lantionpohjan arvet voivat kiristää aiheuttaen ongelmia esimerkiksi virtsaamiseen tai yhdyntään, joskus tuntuvat myös liikunnan aikana. Harva äiti tietää, että myös lantionpohjan arpia voi, ja kannattaa, käsitellä kuten muitakin kehon arpialueita.


Repeymien taustalla useita tekijöitä

Ponnistusvaiheen pitkittyminen, syöksysynnytys sekä vauvan virhetarjonta ovat tyypillisiä tilanteita, joissa nirhaumia tai repeymiä syntyy. Episiotomia taas tehdään harkiten. Syitä episiotomiaan voivat olla esimerkiksi sikiön vaarantunut hyvinvointi, sikiön suuri koko tai tarjontavirhe, imukuppiavusteinen synnytys tai synnyttäjän aikaisempi vakava repeämä ja siihen liittyvä voimakas arpikudos. Oli kyseessä sitten spontaani repeymä tai episiotomia, voi välilihan alueella esiintyä arkuutta ja kipua, usein erityisesti yhdyntäkipua. Tavallisesti episiotomia- ja muut haavat paranevat muutamassa viikossa.


Joustava ja kivuton arpi käsittelyllä

Kuten muitakin kehon arpia, myös välilihan ja lantionpohjan alueen arpia kannattaa käsitellä. Käsittelyllä voidaan vähentää arven kiristyksestä johtuvia kipuja huomattavasti sekä parannetaan tuntoa ja aineenvaihduntaa alueella. Arpea voi lähteä lempeästi käsittelemään, kun arpikudos on parantunut kunnolla, ja haava on kiinni sekä tikit sulaneet. 

- Käsittelyn voi aloittaa lempeästi esimerkiksi öljyn avulla. 
- Arpea voi pyöritellä, venyttää ja kevyesti nostella ylöspäin. Näin lisätään liikettä arven alueelle. 
- Käsittelyä voi tehdä vaikka päivittäin. 
- Joustava arpi on pehmeä ja kivuton.  

Kokeile siis rohkeasti käsitellä arpiasi, se kannattaa! 


Blogin kirjoittaja Sofia Vesa on Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttaja.

Sofia on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta. 

Haluatko lisätä osaamistasi lantionpohjan tutkimisessa ja käsittelyssä?

Tule mukaan Lantionpohjan tutkiminen ja kuntoutus - koulutukseemme! 


 

Blogimme

KLITORIKSEN KADOTETTU HISTORIA
Klitoris tunnetaan nykyään jo varsin hyvin, mutta historiassa on ollut käänteitä, jolloin se on poistettu kokonaan anatomian kirjoista. Mielenkiintoista eikö?
Tiedote: Virtsa karkaa jopa joka neljännellä naisella - ongelmaa taklataan moniammatillisella lantonpohjakoulutuksella
Virtsankarkailu heikentää monen elämänlaatua merkittävästi. Norjalaistutkimuksen mukaan jopa joka neljäs nainen kärsii virtsankarkailusta. Suomalainen Äitiysliikunta-Akatemia on kehittänyt ongelman ehkäisemiseksi täysin...
Ei enää lippulappuja - Pilatesharjoitteet osaksi neuvolakäyntiä?
Raskauden jälkeen synnyttänyt äiti tarvitsee lantionpohjaa vahvistavia sekä vatsan syvän tuen harjoitteita palautumisen tueksi. Mistä synnyttäneet naiset saisivat harjoitteluun opastusta?
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 4: Lantionpohja ja seksuaalinen nautinto -onko niillä yhteyttä?
Sukuelimet sijaitsevat lantionpohjassa. Millainen on lantionpohjan rooli seksuaalisen nautinnon kokemisessa ja miten lantionpohjan harjoitukset voivat tukea seksuaalista hyvinvointia?
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 3: Harjoitteletko lantionpohjalihaksia oikein?
Tiesitkö, että aina liikkuessasi lantionpohja toimii automaattisesti ilman, että sinun tarvitsee jännittää sitä tietoisesti esimerkiksi tuolilta ylösnousun tai juoksun aikana?⁠
LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 2: Lantionpohja vuotaa - Ennaltaehkäise ja hoida lantionpohjan toimintahäiriöt ajoissa
Lantionpohjan toimintahäiriöt voivat olla seurausta jostakin elämässämme tapahtuneesta tai toisaalta toiminnan häiriöt voivat tuoda mukanaan asioita, jotka vaikuttavat elämänlaatuumme.

Jätä kommentti