Lantionpohjan repeämät - itsehoito

Lantionpohjan repeämät - itsehoito

Lantionpohjan repeämät ja itsehoito synnytyksen jälkeen

Alatiesynnytyksessä tyypillistä on, että lantionpohjan alueelle tulee pieniä nirhaumia tai repeytymiä. On myös tavallista, että kätilöt ja lääkärit saattavat päätyä synnytystä edistääkseen episiotomiaan eli välilihan leikkaukseen. Synnytyksen jälkeen lantionpohjan arvet voivat kiristää aiheuttaen ongelmia esimerkiksi virtsaamiseen ja ulostamiseen tai ne voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Joskus arvet tuntuvat myös liikunnan aikana ja voivat hangata ja kiristellä liikkuessa.

Harva äiti tietää, että myös lantionpohjan arpia voi, ja kannattaa, käsitellä kuten muitakin kehon arpialueita. 

Repeymien taustalla useita tekijöitä

Ponnistusvaiheen pitkittyminen, syöksysynnytys sekä vauvan virhetarjonta ovat tyypillisiä tilanteita, joissa nirhaumia tai repeytymiä syntyy. Episiotomia taas tehdään harkiten. Syitä episiotomiaan voivat olla esimerkiksi sikiön vaarantunut hyvinvointi, sikiön suuri koko tai tarjontavirhe, imukuppiavusteinen synnytys tai synnyttäjän aikaisempi vakava repeämä ja siihen liittyvä voimakas arpikudos. Oli kyseessä sitten spontaani repeytymä tai episiotomia, voi välilihan alueella esiintyä arkuutta ja kipua, usein erityisesti yhdyntäkipua. Tavallisesti episiotomia- ja muut haavat paranevat muutamassa viikossa.

Joustava ja kivuton arpi käsittelyllä

Kuten muitakin kehon arpia, myös välilihan ja lantionpohjan alueen arpia kannattaa käsitellä. Käsittelyllä voidaan vähentää arven kiristyksestä johtuvia kipuja huomattavasti sekä parannetaan tuntoa ja aineenvaihduntaa alueella. Arpea voi lähteä lempeästi käsittelemään, kun arpikudos on parantunut kunnolla, ja haava on kiinni sekä tikit sulaneet. 

  • Käsittelyn voi aloittaa lempeästi esimerkiksi öljyn avulla. 
  • Arpea voi pyöritellä, venyttää ja kevyesti nostella ylöspäin. Näin lisätään liikettä arven alueelle.
  • Käsittelyä voi tehdä vaikka päivittäin.
  • Joustava arpi on pehmeä ja kivuton.  

Kokeile siis rohkeasti käsitellä arpiasi, se kannattaa!

Blogiartikkelin kirjoittaja Sofia Lahtinen lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutti

Sofia on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta. 

Kiinnostaako sinua lantionpohjan toiminta? Tutustu Toiminnallinen lantionpohja ja kehittävät harjoitusmenetelmät -koulutuksemme täältä >>

 

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua