Ruokailu raskauden jälkeen – kolme kovaa kysymystä ammattilaiselle

Ruokailu raskauden jälkeen

kuvassa äiti ja vauva

Synnytyksen jälkeen tuore äiti palautuu raskaudesta ja synnytyksestä, ja alkaa opetella uutta arkea uuden perheenjäsenen kanssa. Huomio kiinnittyy vauvan tarpeiden täyttämiseen ja vuorovaikutuksen luomiseen. Vauvakuplassa äidin ruokailutottumukset ja ateriarytmi päivittyvät pienokaisen rytmin mukaisiksi. Tasainen ruokailu voi tämän vuoksi aluksi tuntua haastavalta.

Äidin ei tule tyystin unohtaa omia tarpeitaan, sillä raskaudesta ja synnytyksestä toipuva keho vaatii erityistä huolenpitoa – riittävästi energiaa ja reippaasti ravitsevaa ruokaa. Mahdollinen imetys lisää ravinnontarvetta entisestään. Hyvällä raskaudenjälkeisellä ravitsemustilalla on myös suora yhteys äidin mielialaan ja jaksamiseen vauva-arjessa. Siksi säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on erityisen tärkeää palautumisenkin aikana. Äidin hyvinvoinnin heijastevaikutusta lapseen ei tule myöskään unohtaa. 

Äitien ruokailu ja miten ammattilaisen tulee muistaa uunituoreen äidin rajalliset voimavarat ohjaustyössään

Massiivisten ruokaremppojen ja jumppakuurien otollisin aika ei ole synnytyksen välittömässä läheisyydessä. Uudessa elämäntilanteessa on tärkeää valaa äitiin malttia ja muistuttaa perushyvien arkivalintojen ja maalaisjärjen merkityksestä. Myös kaikenlaisen hyvää, riittävää syömistä tukevan avun vastaanottamiseen kannattaa äitiä kannustaa – oli se sitten läheisen tarjoamaa kauppa-apua, puolison valmistamaa ruokaa tai piristävä ruokailu yhdessä aikuisessa seurassa.

kuvassa kasviksia

Mikäli asiakkaanasi tai ystävänäsi on tuore äiti…

✔ Kysy, miten hän voi ja jaksaa itse. Kuuntele - ja ohjaa eteenpäin, jos huoli herää.

✔ Varmista, että hän on muistanut huolehtia myös omista ravitsemuksellisista tarpeistaan – vähintään kolme reilumpaa ateriaa sekä täydentävät välipalat päivittäin.

✔ Kannusta häntä kaupassakäyntiin, ruoanvalmistukseen ja ruokailun toteuttamiseen liittyvän avun ja helpotuksen vastaanottamiseen – yhdessä syömisen iloa unohtamatta. 

Työkaluja ammattilaisen ohjauspakkiin voit hankkia Äitiysliikuntavalmentaja koulutuksessa

   Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä. 

Tervetuloa oppimaan uutta työsi tueksi!

Kirjoittaja: Anni Lehtonen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Äitiysliikunta-akatemia

Haluatko oppia lisää äitien ravinnosta synnytyksen jälkeen?

Ilmoittaudu mukaan Äitiysliikuntavalmentaja koulutukseen. Lue lisää