Älä valmenna ilman äitiyscoachingtaitoja
Mistä äitien liikuntatottumukset, ruokailutavat tai hyvä fiilis lähtevät? Mielestä. Ajatuksista, tunteista ja usein piilossa olevista uskomuksista.
Haluatko tehdä työtä vaikuttavasti sekä kokonaisvaltaisemmin? Tuntuuko, että et pysty ohjaajana auttamaan äitejä niin paljon kuin haluaisit? Huomaat asiakastyössä, että äidin hyvinvointi ei vahvistu, ruokailutavat eivät muutu tai liikunnan iloa ei löydy. Periaatteessa kaikki sujuu niinkuin pitää, annat oikeanlaisia ohjeita ja asiakas kiittää iloisesti lähtiessään. Mutta silti tulokset eivät vastaa välttämättä kummankaan osapuolten toiveita.
Moni äitiysliikuntavalmentaja painii tuon riittämättömyyden tunteen parissa. Tuntuu, että ohjausprosessista puuttuu jokin näkymätön pala, jotta se olisi kokonainen. Tuo pala on äitien psyykkinen valmennus eli äitiyscoaching.
Et voi valmentaa kokonaisvaltaisesti ilman mielen valmennusta
Kun äiti tulee asiakkaaksesi, hän kaipaa ehkä uutta intoa liikunnan parissa, terveellisempää ruokavaliota tai yleistä hyvänolon virettä arkeen. Mistä äitien liikuntatottumukset, ruokailutavat tai hyvä fiilis lähtevät? Mielestä. Ajatuksista, tunteista ja usein piilossa olevista uskomuksista.
Jos ohjaat äitiä ilman mielen valmennusta, on onnistumisen lähtökohta varsin haastava. Liikunnan, ravinnon ja hyvinvoinnin ohjeistaminen ilman mielen valmentamista on kuin talonrakentamista ilman perustuksia. Kestävä pohja puuttuu. Onnistunut ohjaus edellyttää äitiyscoaching-taitoja.
Mitä on äitiyscoaching?
Äitiyscoachingin on mentaalivalmennuksen muoto, jonka keskiössä on äiti. Se auttaa äitejä sopeutumaan uuteen elämänvaiheeseen, löytämään tasapainon perhe-elämän ja henkilökohtaisten tavoitteiden välillä.
Valmennus sisältää usein keskusteluja, tavoitteiden asettamista ja käytännön neuvoja vanhemmuuteen. Äitiyscoaching voi myös auttaa äitejä käsittelemään synnytyksen jälkeistä masennusta, univajetta ja muita haasteita. Tavoitteena on vahvistaa äidin itseluottamusta, hyvinvointia ja jaksamista, jotta hän voi nauttia äitiydestä ja olla parhaimmillaan sekä itselleen, että perheelleen. Menetelmät toimivat niin liikuntaan, ravintoon kuin muihinkin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueiden ohjaustyössä.
Äitiyscoachingin ydin on tarkastella asiakkaan elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti ja äidin omaa tietoisuutta, sekä itsetuntemusta vahvistaen. Valmennus tuo äidin voimavarat esiin sekä mahdollistaa konkreettiset askeleet kohti asiakkaan toivomaa ratkaisua tai tulevaisuutta. Valmentajalle äitiyscoaching-taidot ovat inspiroiva matka uuteen, jossa opit näkemään näkymättömän ja kuulemaan sanomattoman. Taitosi kohdata asiakas aidosti syvenee ja tuo merkityksellisyyttä työhön.
Coachingissa valmentaja on rinnallakulkija, joka kysymysten ja harjoitusten kautta saa äidin aukaisemaan ajattelun solmut ja oivaltamaan ratkaisut arjen haasteisiin. Olet valmentajana prosessissa kiinnostunut, tarkkanäköinen ja kannustava ammattilainen, äiti puolestaan oman elämänsä ja muutoksensa asiantuntija.
Voidaan sanoa, että äitiyscoaching on valmentamisen kuninkuuslaji. Kun osaat coachata äitejä, osaat coachata ketä tahansa. Äitiys on ihmisen elämänkaaressa yksi suurimpia muutosmatkoja. Siihen mahtuu kehollisia mullistuksia, identiteetin muutosta, tunne-elämän myllerrystä ja vaikutuksia niin arjessa kuin ajanhallinnassa. Kaikki tämä vieläpä varsin lyhyessä ajassa. Ei siis ole ihme, että moni äiti on välillä vähän hukassa ja tarvitsee rinnalleen kokonaisvaltaisesti ajattelevaa valmentajaa.
Yhdistäessäsi äitiyscoachingin taidot nykyiseen ammattitaitoosi, hiot asiantuntijuudestasi todellisen timantin. Tarjoat asiakkaille kokonaisvaltaista tukea, parannat heidän elämänlaatuaan ja edistät hyvinvointia tavalla, joka jättää pysyvän vaikutuksen.
Äitiyscoachingin hyödyt:
Lisää motivaatiota
Lisää vastuunottoa omasta elämästä, tavoista ja valinnoista
Tukee oma-aloitteisuutta ja päätöntekoa
Vahvistaa asiakkaan itsensäjohtamisen taitoja
Tehostaa rutiineja ja toivottuja uusia tapoja
Kehittää aiempaa luovempaa ja ratkaisukeskeistä ajattelua
Kirkastaa tulevaisuuden tavoitteita
Auttaa ymmärtämään omat vahvuudet ja voimavarat
Tukee tavoitteiden saavuttamista omien arvojen mukaisesti
Saa ymmärtämään, että matka on merkityksellinen siinä missä päämäärä
Ota valmennusfilosofia haltuusi
Äitiyscoachingin valmennusfilosofia perustuu viiteen peruspilariin. Äitiyscoaching-koulutuksissamme saat nämä mielenvalmennuksen keinot käyttöösi monipuolisten ja käytännönläheisten työkalujen myötä. Näiden avulla tuet asiakkaidesi henkistä ja fyysistä hyvinvointia, autat heitä saavuttamaan henkilökohtaiset tavoitteensa ja vahvistat heidän itsetuntoaan.
Asiakaslähtöisyys
Valmennuksessa asiakas eli äiti määrittelee yhteistyön tavoitteen ja painopisteet. Valmentaja ei vain jaa omaa tietämystään tai näkemyksiään, vaan vahvistaa asiakkaan oivalluspolkua kohti hänelle sopivia valintoja. Valmennuksessa asiakas on oman elämänsä asiantuntija.
Voimavarakeskeisyys
Tavoitteiden saavuttaminen tai ongelmien ratkaiseminen ei onnistu puutteisiin nojaten, vaan voimavaroja hyödyntäen. Valmennuksessa painopiste on asiakkaan vahvuuksissa, taidoissa ja kyvyissä vaikuttaa omaan elämäänsä. Valmennuksessa äiti löytää itsestään ja elämästään voimavaroja kulkea kohti tulevaisuutta.
Ratkaisukeskeisyys
Valmennuksen keskiössä on menneisyyden ja ongelmien sijaan ratkaisut sekä tulevaisuuden toiveet. Menneisyyttä tai ongelmia ei ohiteta, vaan niitä tarkastellaan tulevaisuudesta ja ratkaisuista käsin. Ratkaisukeskeisyyden ydin on keskittyä siihen, mihin voi vaikuttaa ja tehdä sitä, mikä toimii.
Narratiivisuus
Äitiys ja äidin kokemus elämästä ovat tarinallisia kokemuksia ja tulkintoja. Vaikka asiakkaan kertomus olisi vain lauseen mittainen, sen äärelle voi valmennuksessa pysähtyä. Narratiivinen valmentaminen mahdollistaa asiakkaalle uudenlaisen tarinan, joka on toiveikas ja sisältää muutoksen, jota äiti toivoo.
Merkityksellisyys
Merkityksellisyyden kokemus ja motivaatio ovat olennainen osa muutosta. Sisäisen motivaation syntyminen on tapojen ja tekemisen muuttamisessa.
Blogin kirjoittaja Karoliina Beckman (YTM) on äitiyscoachingin pioneeri Suomessa. Hän on tuonut valmennukselliset menetelmät osaksi äitiysalan ammattilaisten työtapaa.
Karoliinan tausta on sosiaali- ja terveysalan asiantuntijatehtävissä. Karoliina ei suhtaudu fundamentaalisesti valmentamiseen, vaan ammentaa valmentamisessa eri koulukuntien lähtökohdista.
Kouluttajana Karoliina on innostava ja hänellä on kyky nähdä jokaisessa äitiysalan ammattilaisessa oma erityinen supervoima.
Haluatko sinä tehdä työtä vaikuttavasti ja kokonaisvaltaisemmin?
0 kommenttia