Äitiysliikuntavalmennus - tarvitaanko täydennyskoulutusta vai onko personal trainerilla ja fysioterapeutilla tarpeeksi ammattitaitoa?

Äitiysliikuntavalmennus - tarvitaanko täydennyskoulutusta vai onko personal trainerilla ja fysioterapeutilla tarpeeksi ammattitaitoa?

Perusolettamus - koulutettu fysioterapeutti ja personal trainer osaa antaa raskaana olevalle oikeanlaiset harjoitteet ja tutkia synnyttäneen äidin vatsalihasten erkauman, sekä valita harjoitteet, jotka tukevat vatsalihasten palautumista. Käytännössä valmistuneilla fysioterapeuteilla ja personal trainereilla ei ole koulutuksessa käyty näitä asioita lainkaan läpi. Joku pätevä itseoppinut fysioterapeutti tai personal trainer voi osata valmentaa ja kuntouttaa äitejä, mutta ammatilliseen peruskoulutukseen se ei kuulu.

Äitiysliikuntavalmennus -tarvitaanko täydennyskoulutusta vai onko personal trainerilla ja fysioterapeutilla tarpeeksi ammattitaitoa?

Synnyttäneen tai raskaana olevan naisen yleisin kysymys personal trainerille tai fysioterapeutille liittyy usein vatsalihasten erkauman syntymiseen ja palautumiseen. 

“Mihin asti raskautta voin treenata vatsalihaksiani?” “Voinko alkaa treenata vatsalihaksia normaalisti heti synnytyksen jälkeen? Onko minulla vatsalihasten erkauma?”

Tiedän. Nämä ovat todella vaikeita kysymyksiä vastata. Itsekin painin näiden samojen kysymysten äärellä joitakin vuosia sitten. Olin tehnyt personal trainerin työtä jo useita vuosia ja lisäksi juuri valmistunut fysioterapeutiksi. Silti en voinut olla varma, miten vastata näihin kysymyksiin.

Asiat, jotka minua pelottivat olivat, että voinko väärillä harjoitteilla pilata vatsalihasten palautumisen ja äidille jää pömppövatsa, sekä huonosti toimiva keskivartalo loppuiäksi. Tai voinko ohjata raskaana olevalle asiakkaalleni sellaiset painot ja harjoitteet, että synnytys käynnistyy ennen aikaisesti. 

On normaalia tuntea ahdistusta näistä tilanteista. Ei personal trainerin tai fysioterapeutin peruskoulutukseen sisälly raskausajan tai synnytyksen jälkeisen harjoittelun osioita. Ja aina ei selkeitä vastauksia olekaan, koska jokainen raskausaika ja synnytys ovat yksilöllisiä. Tämä tekee asioita vielä vaikeampaa. 

Asian ei kuitenkaan tarvitse olla hankala.

Raskaana oleva tai synnyttänyt nainen olettaa, että sinä osaat asiat jos olet koulutukseltasi liikunta- tai terveysalan ammattilainen -varsinkin jos olet fysioterapeutti tai personal trainer. Vahva osaaminen raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten ohjaamiseen ja valmentamiseen opitaan kuitenkin täydennyskoulutuksessa.

 

Tämä saattaisi kiinnostaa sinua: 

Lataa ilmainen äitiysliikuntavalmentaja opas >>

Erkaumaa 2 sormen leveyttä -pitääkö harjoittelua muuttaa? 

Jos synnyttäneellä naisella on vatsalihasten erkaumaa harjoittelua on ehdottomasti muutettava. Vai onko? Asia ei olekaan niin yksiselitteinen. 

Yleensä ensimmäinen ongelma tulee jo mittausvaiheessa. Synnyttänyt äiti on saattanut kotona kokeilla ylävartalon nostotestillä ja huomata, että hänellä menee kaksi sormea vatsalihasten väliin. Hän tulee luoksesi ja kertoo, että hänellä on vatsalihasten erkauma. Vatsalihasten erkaumaa ei kuitenkaan arvioida suorien vatsalihasten välissä olevan senttimetrimäärän mukaan vaan on normaalia, että vatsalihasten välissä on 1-2 cm tilaa. Synnyttäneellä naisella harvoin on vatsalihakset kiinni toisissaan. Voi jopa olla, että vatsalihasten väli on yli 2 cm ja silti kaikki on kunnossa. Näin voi olla, jos vatsalihasten välinen jännesauma on napakka, keskivartalon syvä tuki löytyy ja lihakset aktivoituvat oikea-aikaisesti, yhteistyössä liikkumisen aikana. Toiminnallisuus on tärkeintä ja toiminnasta kertoo senttimetrimäärää paremmin se, uppoavatko sormet syvälle jännesaumaan ja se, saako asiakas omalla toiminnallaan jännesauman napakaksi. 

Toinen ongelma syntyy, kun vatsalihasten erkauma testataan vain yhdestä kohtaa -yleensä navan kohdalta. Vatsalihasten erkauma tulisi arvioida koko jännesauman matkalta -häpyluusta rintalastan alaosaan saakka. Mitat vaihtelevat, riippuen mistä kohtaa on mitattu. Niin sanottu oikea mitta ja ainut arvioitava asia ei tässäkään kohtaa ole kaksi sormea. 

Kolmas ongelma on, että erkauma on mitattu väärin. Jännesaumaa pitää testata eri asennoissa ja muillakin testeillä, kun vain ylävartalon nostotestillä. Aktiivisesti päätä alustalta nostaessa vatsalihakset saattavat menevät nätisti yhteen. Mutta kun pää lasketaan takaisin alas, vatsalihakset häviävät johonkin sivulle. Vatsalihasten ei tulisi hävitä ja kadota, vaan pysyä samalla etäisyydellä toisistaan. Tämä on usein vatsalihasten erkauman hahmottamisen hankalin vaihe, varsinkin jos äidillä on paljon rasvakudosta vatsalihasten päällä -vatsalihasten reunoja on vaikea tuntea.

Erkauman arvioimiseen tarvitaankin asiaan erikoistunut osaaja.


 

 

Kokenut äitiysliikuntavalmentaja teettää äidillä erilaisia testejä, joiden avulla hän arvioi liikehallintaa, sitä miten keskivartalon tuki löytyy ja miten äiti käyttää kehoaan erilaisissa liikkeissä ja asennoissa. Asiakkaan testaamisen jälkeen äitiysliikuntavalmentaja osaa antaa oikeanlaiset harjoitteet, jotka tukee synnytyksestä palautumista ja keskivartalon hallintaa.

 

Raskaus- ja synnytyksen jälkeinen aika on erityistä aikaa. Keho on kokenut jättimäisen muutoksen. Painoa on voinut tulla 12 kk aikana 10-30 kg, josta osa on lähtenyt ja osa ei. Hormonit ylläpitävät kudosten löysyyttä ja voivat tunnemyrskyjen lisäksi saada aikaan erilaisia kipuja SI-nivelissä ja lonkissa. Uusi elämäntilanne, uusi pieni ihminen, joka valvottaa öisin, univaje ja mielialan muutokset yhdistettynä harjoitteluun, jossa pitäisi päästä takaisin “omiin mittoihin” ei vain onnistu.

Joskus liian aikaisin aloitettu juoksuharrastus tai kuntosalilla ilman keskivartalon ja lantionpohjan tukea tehdyt voimaharjoitteet tuovatkin paineen tunnetta alapäähän. Nämä kaikki aiheuttavat monia kysymyksiä, joihin äiti kaipaa vastauksia.

Pitäisikö personal trainerin tai fysioterapeutin todella osata vastata näihin kaikkiin kysymyksiin valmistumisen jälkeen?  

No ei todellakaan! Äitien valmentaminen raskausaikana ja synnytyksen jälkeen vaatii täydennyskoulutusta. Äitiysliikuntavalmentaja -koulutuskokonaisuus vastaa tähän tarpeeseen.

Äitiysliikuntavalmentaja osaa valmentaa turvallisesti ja ammattitaidolla äitejä raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. 

>> Lue lisää koulutuksesta ja kouluttaudu Äitiysliikuntavalmentajaksi! <<

 

Blogiartikkelin kirjoittaja Aino Silvast lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutti

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua