Vatsaontelon paine nousee kaikilla meillä useita kertoja päivän aikana, kuten tuolilta ylös noustessa, kävellessä tai lasta syliin nostaessa eli aina kun ponnistelemme. Tämä paineen nousu on tarpeellinen, jotta saadaan sisäinen tuki keskivartalolle. Vatsaontelon paineen noustessa tarvitaan kuitenkin saumatonta yhteistyötä pallealta, lantionpohjalta, sekä poikittaiselta vatsalihakselta. Tämä toiminnallinen yhteistyö on välttämätön, jotta painetta pystytään säätelemään oikein. Mikäli tämä paineensäätely ei toimi oikein saattaa nouseva paine ”puskea” liikaa kohti lantionpohjaa tai vatsaa. Lantionpohjaa kohti puskeva kova tai toistuva paine on aina rasite lantionpohjan rakenteille. Raskauden aikana vatsaontelon paine on jatkuvasti koholla ja virtsankarkailu onkin monilla yleinen oire, varsinkin loppuraskauden aikana.
Miksi sitten yskä on tilanne, jossa moni huomaa virtsan karkaavan helpommin, kuin esimerkiksi kävelyn aikana, vaikka molemmissa vatsaontelon paine nousee?
Jos verrataan hieman näitä arkisia toimintoja toisiinsa, niin tiedetään, että yskimisen aikana vatsaontelon paine nousee jopa 14-200 cmH2o ja vaikkapa juoksun aikana paine nousee vain n. 27-99 cmH2o. Yskiminen vaatii siis lantionpohjalta paljon enemmän vastavoimaa ja joustokykyä verrattuna juoksuun.
Hetkellinen korkea vatsanontelon paineen nousu ei useinkaan ole ongelma, vaan ongelmia syntyy kun kuormitus jatkuu pitkän aikaa. Pitkään jatkuva yskä on kova kuormitus lantionpohjalle ja hyvin usein kuulee sanottavan, että kipeänä olo ja yskiminen ja aloittanut säännöllisen virtsankarkailun oireilun.
Ponnistusvirtsankarkailussa syy on siinä, että vatsaontelon paineen noustessa lantionpohja ei ehdi tai jaksa reagoida nousseeseen paineeseen tai toisena vaihtoehtona on virtsaputken sulkijan heikkous.
Miten lantionpohjasta tulee väsynyt ja hidas?
Syy voi olla lihasten heikkoudessa, mutta usein pitkään jatkuneen yskimisen seurauksena lantionpohja on hyvin väsynyt ja jopa ylijännittynyt. Usein karkailua ilmenee vasta, kun yskä on jatkunut jo pidemmän aikaa ja toistuvaa kuormitusta on tullut lantionpohjalla useiden päivien, jopa viikkojen ajan.
Tällöin vastaus karkailuun ei siis suinkaan ole lantionpohjan lihasten vahvistaminen ja supistelu, vaan lantionpohjaan tarvitaan myös rentoutta, elastisuutta, joustoa ja kontrolloitua toimintaa yhdessä pallean ja syvien keskivartalon lihasten kanssa.
Mainittu oli fakta, että raskauden aikana vatsaontelon paine on kohonneena koko ajan. Paine kohoaa raskauden edetessä, kun raskausvatsa kasvaa. Tässä kohtaa mainittakoon, kuitenkin yleinen, kiusallinen ja todella vähän puhuttu asia, nimittäin alkuraskauden pahoinvointiin liittyvän oksentamisen yhteydessä tapahtuva virtsan tahaton karkaaminen. Jo heti hedelmöittymisen jälkeen hormonaaliset muutokset saattavat toisilla vaikuttaa isommin ja löystyneet kudokset myös virtsaputken sulkijoiden rakenteissa saattaa lisätä virtsankarkailu oiretta. Voimakas oksentaminen nostaa vatsaontelon painetta todella paljon ja ei ole tavatonta tilanne, jossa raskaana oleva on polvistunut vessanpöntön eteen oksentamaan ja samalla kun oksennus tulee, karkaa virtsaa housuun.
Vinkkejä tukemaan lantionpohjaa pitkittyneessä yskässä:
Hyvä uutinen on se, että usein pitkään jatkuneen yskän loputtua myös lantionpohjan rasitus ja oireilu helpottaa. Lantionpohjan hyvinvoinnista kannattaa kuitenkin pitää huolta ja antaa sille niin huoltavaa kuin vahvistavaakin harjoittelua. Jos ongelmat jatkuvat, niin silloin kannattaa hakeutua osaavan lantionpohjan fysioterapeutin, äitiysliikuntavalmentajan tai lantionpohjan hyvinvointineuvojan vastaanotolle, jotta lantionpohjalle saadaan tarvittava hoito.
Kaikki lähtee liikkeelle oman tilanteen tunnistamisesta
Äitiysliikunta-Akatemia ja Hyvinvointiklinikka ovat yhteistyössä luoneet kaikille naisille audioharjoitteita sisältävän, WhatsApp pohjaisen Voimaa lantionpohjaan -ohjelman.
Ohjelman aikana lantionpohjan ammattilaiset opastavat sinua tunnistamaan lantionpohjan lihaksesi ja treenaamaan niitä oikein. Ohjelman treenit ja harjoitteet saat suoraan puhelimeesi ja kuuntelet ne sinulle sopivana ajankohtana. Mikäli lantionpohjalihastesi tilanne askarruttaa ja kaipaat valmista ohjelmaa niin silloin Voimaa lantionpohjaan -ohjelma tehty sinua varten.
Uskalla tutustua lantionpohjaasi, tärkeimpään lihasryhmääsi!