Mitä ammattilaisen tulisi tietää vatsalihasten erkaumasta?

Mitä ammattilaisen tulisi tietää vatsalihasten erkaumasta?

Mistä tiedän onko asiakkaallani vatsalihasten erkauma? Miten ohjata turvallisesti, mutta nousujohteisesti asiakasta, joka aloittaa liikunnan synnytyksen jälkeen? Mitä asioita harjoittelun suunnittelussa tulisi ottaa huomioon? Näitä asioita miettii moni personal trainer ja liikunnanohjaaja, joka työskentelee synnyttäneiden naisten kanssa.

Jokainen nainen palautuu synnytyksestä yksilöllisesti. Ennen harjoittelun aloittamista tulee valmentajan olla selvillä asiakkaan sen hetkisestä tilanteesta. Mahdollinen vatsalihasten erkauma pitää huomioida ja keskivartalon tuki saada kuntoon ennen haastavampiin liikkeisiin siirtymistä.

Kun tuore äiti haluaa aloittaa liikunnan synnytyksen jälkeen ammattilaisen ohjauksessa, ohjaajan pitää ymmärtää mikä on suorien vatsalihasten erkauma, miten keskivartalon toimintaa voidaan testata ja minkälaiset harjoitteet ovat sopivia missäkin palautumisen vaiheessa.

 

Vatsalihasten aktivoitumisjärjestys sekaisin

Vatsalihasten erkauma voi tulla periaatteessa kenelle tahansa, mutta hyvin yleinen se on raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla. Joskus ongelmien syy on myös se, että vatsalihakset aktivoituvat eri järjestyksessä, kuin pitäisi. Vatsalihaksia on kolmessa eri kerroksessa. Jos keskivartalon syvin lihaskerros ei aktivoidu ensimmäisenä tukemaan rankaa, voi se aiheuttaa tai ylläpitää erkaumaa ja aiheuttaa väsymyksen tunnetta sekä kipuja selkään. Myös lihasepätasapaino ja kehon kireydet voivat vaikuttaa heikentävästi keskivartalon tukeen. Syvät vatsalihakset, sekä lantionpohjanlihakset ovat siis syytä saada toimintaan ensimmäisenä, mikäli niiden toiminnassa on vielä ongelmaa. 

Raskauden aikana kasvava kohtu tarvitsee tilaa ja vatsalihakset mukautuvat tähän kasvavaan paineeseen siirtymällä sivummalle. Lisäksi kehossa vaikuttavat äitiyshormonit löystyttävät tukikudoksia ja nivelsiteitä. Nämä muutokset venyttävät kehon keskilinjassa kulkevaa valkoista jännesaumaa, linea albaa sekä vatsan lihaskalvoja. Joskus myös yksipuolinen harjoittelu ja pinnallisten vatsalihasten voimakas harjoittelu, ilman syvän tuen mukaan ottamista puskee vatsaontelon paineen kohti lantionpohjaa ja venyttää samalla jännesaumaa. Raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten kanssa toimivien ammattilaisten on hyvä ymmärtää miten nämä kaikki asiat vaikuttavat keskivartalon tukeen, ryhtiin, hengitykseen ja lantionpohjaan.

Vatsalihasten erkauma on toimintahäiriö

Jotta keskivartalon lihasten yhteistyö ja oikea-aikainen toiminta saataisiin palautumaan, on hyvä lähteä liikkeelle pienistä asioista. Hyviä harjoitteita alkuun on mm. ryhtiä ja liikkuvuutta parantavat harjoitteet ja hengitysharjoitteet. Myös lantionpohjan lihasvoimaharjoitukset, sekä syvien lihasten aktivointiharjoitukset on tärkeää aloittaa pian synnytyksen jälkeen.

Vatsalihasten erkauma on koko kehon toimintahäiriö, koska valkoinen jännesauma yhdistää rintakehän ja lantion ja on tätä kautta yhteydessä lähes kaikkiin kehon liikkeisiin. Tämän vuoksi kokonaisvaltainen harjoittelu ja kokonaisuuden huomioiminen ohjauksessa on hyvin tärkeää.

Haluatko oppia lisää keskivartalon palautumisesta synnytyksen jälkeen?

Äitiysliikuntavalmentaja koulutuksessa saat hyvää tietoa synnytyksestä palauttavista harjoitteista ja kuinka testata keskivartalon palautumista asiakkaalta synnytyksen jälkeen. 

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua