Vulvodynia - Mikä se on?

Kuvassa: Sofia Lahtinen, Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttaja

Yhdyntä sattuu, emättimen alue on kuin tulessa.. gynekologiset tutkimukset aiheuttavat kipua, eikä tamponin pitäminen onnistu..


Tässä artikkelissa käsittelemme vulvodyniaa eli – kroonista kiputilaa, joka vaikuttaa moniin naisiin ympäri maailman. Vulvodynia on kivulias ja usein väärinymmärretty tila, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja hyvinvointiin.


Vulvodynia on alidiagnosoitu oireyhtymä, josta arvellaan kärsivän yli 200 000 naista Suomessa. Hoitamattomana oireyhtymä aiheuttaa elämänlaadun ja seksuaaliterveyden laskua kun vulvodynia on esimerkiksi yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18-40 -vuotiailla naisilla. 

Tiedätkö sinä, mikä on vulvodynia?

Vulvodynia on häpyalueen, ulkosynnyttimien tai ulkoisten sukupuolielinten monipuolinen ja usein kroonistuva kiputila, jolle ei välttämättä löydy selvää selittävää tekijää. 


Taustalla voi olla pitkäaikainen ehkäisypillerien käyttö, emättimen hiiva- tai bakteeritulehdukset tai esimerkiksi jokin lääkeaineallergiaan liittyvä reaktio.


Vulvodynian syntyyn arvellaan vaikuttavan myös muita tulehduksellisia, hormonaalisia, hermostollisia ja psykologisia tekijöitä, jolloin sen hoidon pitäisi olla myös laaja-alaista. 

Vulvodynia voi oireilla monin eri tavoin. Yleisesti oirekuvaan liittyy lantionpohjan lihasten jännittyneisyyttä, yhdyntäkipuja sekä vaikeutta käyttää tamponia. Osalla vulvodynia-asiakkaista vuldoyniaan liittyy vaginismia eli emätinkramppeja, jotka estävät pahimmillaan yhdynnän kokonaan.

Vulvodynia jaetaan karkeasti kahteen eri alatyyppiin

Vestibuliittisyndroomassa oireyhtymä aiheuttaa paikallista kosketusarkuutta esimerkiksi emättimen reunoilla.

Dysesteettisessä vylvodyniassa oirekuva on haastavampi hermokipu emättimen, välilihan, peräaukon ja koko lantionpohjan alueella.

Lantionpohjan fysioterapia on tärkeässä roolissa vulvodynian hoidossa

Tyypillisesti gynekologiset sisätutkimukset ovat kivuliaita vulvodynia-asiakkaille, minkä vuoksi oireiden takia hoitoon hakeutuminen voi olla vaikeaa ja pelkkä ajatuskin hirvittää. 


Lääkärit toteavat taudin vanutikkutestillä, jolloin vulvodynialle tyypillisiä kipupisteitä voidaan löytää emättimen aukolta ja sisäpuolelta ilman perinteistä sisätutkimustakin.


Vulvodynian oirekuvan ollessa laaja, on tärkeää löytää apua vaivan hoitamiseen asiaan perehtyneeltä asiantuntijalta. Lantionpohjaosaaminen sekä psykofyysinen lähestymistapa ovat tehokkaita keinoja vulvodynia-asiakkaan hoidossa.


Oireiden vähentämiseksi ja hoitamiseksi keskiössä ovat usein erilaiset lantionpohjan ja koko lantion seutua rentouttavat harjoitteet. Näiden lisäksi emättimen alueen käsittelyt ja kipupisteiden epäherkistämisharjoitteet ovat hoidon keskiössä. Limakalvoista huolehtiminen on myös tärkeä tapa hoitaa vulvodynian oireita.

Kuvassa: Lantionpohjalihasten rentoutus

Oireet ovat usein kestäneet vuosia ja vaikuttaneet laajasti asiakkaan elämän eri osa-alueisiin, jolloin vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi parisuhteessa, seksuaalisuudessa sekä hyvin kokonaisvaltaisesti asiakkaan hyvinvoinnissa ja jaksamisessa.


Koska oirekuva voi olla laaja ja kipu kroonistunutta, on lantionpohjafysioterapia tärkeässä roolissa vulvodynian hoidossa. Lantionpohjafysioterapiassa opetellaan muun muassa lantionpohjan rentouttamista sekä kipupisteiden käsittelyä yksin tai yhdessä puolison kanssa. Lisäksi limakalvojen kunnosta huolehtiminen on tärkeä osa oireyhtymän hoitoa.


Joskus vulvodynia voi mennä ajan kanssa ohi itsestään. Apua kannattaa kuitenkin hakea ajoissa, sillä oireilu vaikuttaa moneen eri elämän osa-alueeseen. Fyysisen rasituksen lisäksi oireilu tuo henkistä kuormitusta, mikä saattaa olla kipeä paikka esimerkiksi parisuhteen kannalta. Hoitoon tarvitaan usein moniammatillista lähestymistapaa, joka sisältää sekä fyysisen että psyykkisen hoidon elementtejä. 

Lue lisää lantionpohjan toimintahäiriöistä ja kiputiloista >>

Lisää tietoa Vulvodyniasta ja sen hoidosta?

Äitiysliikunta-akatemian Lantionpohjan hyvinvointineuvoja -koulutuksessa saat lisää tietoa Vulvodyniasta ja sen hoidosta. Koulutus on suunnattu liikunta- ja terveysalan ammattilaisille. Fysioterapeuteille suunnatussa Lantionpohjan tutkiminen ja kuntoutus -koulutuksessa käymme läpi vylvodynia-asiakkaan kohtaamista, tutkimista sekä kipupisteiden käsittelyä.

Blogin kirjoittaja Sofia Lahtinen on Äitiysliikunta-Akatemian pääkouluttaja.


Sofia on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta. 


Kuvassa: Blogin kirjoittaja Sofia Vesa on Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttaja

0 kommenttia

Jätä viesti

Viestit tarkastetaan ennen julkaisua