Voiko ryhmäliikuntatunti pahentaa vatsalihasten erkaumaa?

Voiko ryhmäliikuntatunti pahentaa vatsalihasten erkaumaa?

Vastaus kysymykseen ei ole yksiselitteinen. Ihan ensimmäiseksi mieleen juolahtaa muutamia kysymyksiä asiakkaan tilanteeseen liittyen; onko takana raskauksia, mahdollisesti useampia? Millaisia synnytykset ovat olleet (alatiesynnytys, sektio)? Millainen liikuntatausta asiakkaalla on ja millaisesta ryhmäliikuntatunnista on kyse? Osaako ohjaaja antaa sellaisia vaihtoehtoja liikkeisiin, joissa keskivartaloon ja lantionpohjaan kohdistuva paine olisi mahdollisimman pieni?

Parempi liikkua kuin jämähtää paikoilleen

Lähtökohtaisesti synnytyksen jälkeen on parempi lähteä liikkeelle kuin jämähtää sohvalle peläten pahentavansa vatsalihasten erkauman tilannetta tai ajatellen hidastavansa synnytyksestä palautumista. Mikäli asiakas on todella epävarma omasta tilanteesta, suosittelemme luonnollisesti kääntymään ensisijaisesti äitiysliikunnan ammattilaisen tai äitiysfysioterapeutin puoleen palautumiseen liittyvissä asioissa ja hakemaan alkuun varmuutta oman kehon käyttöön liittyen. 


Ryhmäliikuntatunnit ovat usealle naiselle kuitenkin se liikuntamuoto, minkä pariin halutaan palata piankin synnytyksen jälkeen. Kun ryhmäliikunnoissa liikutetaan isoja massoja, voi asiakkaalla olla vaikea soveltaa liikkeitä omaan kuntotasoonsa nähden, mikäli hän ei ole saanut omaan henkilökohtaiseen palautumiseen liittyen vielä mitään palautetta. Liikunnan aloittamisen suhteen kiinnostaa usein eniten se, miten lantionpohja ja keskivartalo ovat lähteneet palautumaan synnytyksestä ja millainen kehon hallinta asiakkaalla on.


Useimmiten perinteiset keskivartaloharjoitteet, kuten vatsarutistukset, jalkojen nostot tai lankut eivät sovi heti synnytyksen jälkeiseen aikaan. Yhtälailla isot perusliikkeet, kuten kyykyt, maastavedot, punnerrukset ja soudut vaativat entistä parempaa tukea, jotta ne voitaisiin tehdä turvallisesti oikein. Sovellettu harjoittelu vaatiikin sekä asiakkaalta että ohjaajalta kykyä liikkeiden eriyttämiseen tilannekohtaisesti. 


Yksi isoimmista riskitekijöistä vatsalihasten erkauman syntymiselle on liian raskas harjoittelu ilman riittävää keskivartalon syvää tukea.

Ohjaajan ammattitaito on kullanarvoinen synnyttäneelle naiselle


Synnytyksen jälkeistä aikaa ja palautumista tukevia tunteja suunnitellessa on äärimmäisen tärkeää tunnistaa, mitkä ovat suurimmat haasteet kehon osalta. Kun keskivartalon tukea ei ole ja lantionpohja on heikko, on aika miettiä, mikä on helpoin kyykyn tai punnerruksen variaatio, jota voimme teettää asiakkailla tukien samalla heidän palautumistaan? 


Keho muuttuu raskauksien ja synnytysten myötä ja asiakkailla saattaa olla paljon epävarmuuttaa oman kehon käytön suhteen. 


"Entä jos pissa lirahtaa housuun tunnilla?" 

"Vatsani pömpöttää oudosti lihaskuntoliikkeissä, teenkö jotain väärin?" 

"Minulla on vaikeutta ylläpitää asentoja ja ryhtiä liikkuessani." 


Nämä ovat hyvin tyypillisiä kommentteja ja kysymyksiä synnytyksen jälkeen.  


2Baby-ryhmäliikuntakonsepti huomioi äidin palautumisen eri vaiheet

Bailamama 2Baby -tunneilla on huomioitu synnytyksestä palautumisen tukeminen. Synnytyksen jälkeen yksi liikuntaharrastuksen aloitusta jarruttava tekijä voi olla se, että vauvasta pääsee irtaantumaan vain lyhyiksi hetkiksi. Äiti voi myös kokea vauvasta erossa olemisen varhaisessa vaiheessa epämiellyttäväksi. 2Baby-tunneilla treenataan yhdessä vauvan kanssa ja lisätään samalla äidin ja vauvan keskinäistä vuorovaikutusta. 

 

2Baby-ryhmäliikuntakonseptin sisällön on luonut Äitiysliikunta-akatemian moniammatillinen tiimi. 2Baby-tunti on turvallinen, mutta tehokas ja pidetty ryhmäliikuntatunti synnytyksen jälkeen niin äidille kuin vauvalle. Ohjaajana saat valmiin ryhmäliikuntatunnin opetusvideoineen, sekä kattavan teoriaosion. Uutuutena ohjaajat kuuluvat Bailamama ohjaajaklubiin, mistä saat kuukausittain arvokasta materiaalia tunneille ja ohjaamiseen, sekä tiimin ja muiden ohjaajien tuen.Nyt sinullakin on tilaisuus liittyä mukaan Bailaman uudistuneeseen ohjaajakonseptiin ja tulla osaksi upeaa ohjaajatiimiämme!

 

Muita blogejamme

Gynekologiset laskeumat
Gynekologiset laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä sekä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Arvioidaan, että jopa 40% naisista kärsii jonkin asteisesta gynekologisesta laskeumasta. Raskaus, alatiesynnytykset...
Vulvodynia - Mikä se on?
Vulvodynia on alidiagnosoitu oireyhtymä, josta arvellaan kärsivän yli 200 000 naista Suomessa. Hoitamattomana oireyhtymä aiheuttaa elämänlaadun ja seksuaaliterveyden laskua kun...
Rakkauslihastreenillä lisää nautintoa
Vahvoilla lantionpohjalihaksilla on useita naisen terveyteen vaikuttavia hyötyjä ja yksi niistä on seksuaalisen nautinnon lisääminen ja voimistaminen. Tämän vuoksi niitä...
Nukkumisasennon merkitys raskausajan kiputiloihin
Tiesitkö, että nukkumisergonomialla voidaan vaikuttaa suuresti erilaisiin kiputiloihin raskausaikana ja synnytyksen jälkeen? Vietämme sängyssä noin 7-9 tuntia yössä ja se on...
Lantionpohjan kireys ja sen hoitaminen
Tiesitkö, että virtsankarkailun tai lantionpohjan oireiden syynä ei läheskään aina ole heikko lantionpohjan lihaksisto, vaan usein syynä onkin juuri ylikireät...
Sisätutkimus osana synnyttäneen naisen tutkimista
Lantionpohjan anatomian ja toiminnan ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää silloin, kun halutaan tukea äitejä esimerkiksi toipumaan synnytyksestä tai pääsemään eroon häiritsevistä...