Voiko raskausajan liikunnalla vaikuttaa synnytyksen kulkuun?

Voiko raskausajan liikunnalla vaikuttaa synnytyksen kulkuun?

 

Raskausajan liikunnalla on todettu olevan monia hyödyllisiä vaikutuksia niin äidin kuin kasvavan vauvan terveyteen. Hyvä lihaskunto ja riittävä kestävyyskunto auttavat mukautumaan raskauden mukanaan tuomiin muutoksiin ryhdin ja kehon painopisteen suhteen. Kehoa voi olla helpompi ja kivuttomampi liikuttaa, kun lihakset ovat hyvässä kunnossa. Sykkeen vaihteluilla taas vahvistetaan myös kasvavan lapsen sydäntä. 


On todettu, että kestävyysliikuntaa harrastavien naisten lapset syntyvät keskimäärin hieman pienempi kokoisina. Tämä liittyy rasvakudokseen määrään kehossa, jota näillä lapsilla on hieman vähemmän. Raskausajan liikunnan tavoitteena ei tietysti ole vaikuttaa vauvan kokoon, mutta vaikutus kertoo kestävyysharjoittelun vaikuttavuudesta myös syntyvään lapseen. Tutkimusten mukaan myös synnytysten kestot ovat keskimäärin lyhyempiä ja ne päätyvät harvemmin sektioon äideillä, joilla on hyvä fyysinen kunto. Aika monta hyvää syytä siis pitää omasta kehosta ja kunnosta huolta raskausaikana!

Taito, jota synnytyksessä vaaditaan on rentous.  

Kehoa on tärkeä vahvistaa raskausaikana, mutta usein kehonhuolto ja rentoutus jäävät taka-alalle. Raskauden loppuvaiheessa vauvan tulisi päästä laskeutumaan alas luiseen lantioon ja kiinnittyä synnytyskanavaan. Kun lantion alue on rento, eikä siellä ole liikoja lihaskireyksiä, vauva pääsee asettumaan hyvään asentoon lantioon. Tämän vuoksi kehoa huollettaessa kannattaa panostaa lantionseudun lihaskireyksien poistamiseen. Pakarat, reiden etu- ja takaosat sekä lonkankoukistajat ovat usein hyvin kireät. Onkin ajateltu, että lantion kireydet voivat johtaa siihen, että vauva jää virhetarjontaan lantioon. 


Huoltavien harjoitusten lomassa on hyvä hetki keskittyä myös lantionpohjan rentouttamiseen hengityksen avustuksella. Hengitys rentouttaa synnytyksessä niin kehoa kuin mieltä ja sen avulla synnytyksen kulkua voidaan hienosti edistää, kun keho rentoutuessaan antaa synnytyskanava kypsyä synnytystapahtumaa varten.

9Months-tunti toimii loistavasti synnytykseen valmistautumisen tukena 


Bailamaman 9Months -tunneilla keskitytään vahvistamaan ja huoltamaan erityisesti lantionpohjan ja koko lantion seutua. Raskausajan liikunta käy mainiosti osana synnytysvalmennusta ja useat äidit ovat kokeneet 9Months-tunnit valtavat hyödyllisiksi tämän vuoksi. Kun lantionpohjatreenit tehdään tunneilla synnytyksestä tutuissa ponnistusasennoissa, äidit voivat tuntea olonsa turvalliseksi myös synnytyksessä.Kiinnostaako sinua kouluttautua 9Months -ohjaajaksi ja työskennellä raskaana olevien naisten parissa? Avaamme Bailamaman ohjaajakoulutukset pian verkossa. Tutustu lisää koulutuksiin tästä ja tule mukaan Bailamama-ohjaajien tiimiin! Nyt sinullakin on tilaisuus liittyä mukaan Bailaman uudistuneeseen ohjaajakonseptiin ja tulla osaksi upeaa ohjaajatiimiämme!

 

Muita blogejamme

Ruokailu raskauden jälkeen – kolme kovaa kysymystä ammattilaiselle
Synnytyksen jälkeen tuore äiti palautuu raskaudesta ja synnytyksestä, ja alkaa opetella uutta arkea uuden perheenjäsenen kanssa. Myös ammattilaisen tulee muistaa uunituoreen...
Raskaana oleva liikkuja -kuinka syödä?
Moni raskaana oleva liikkuja pähkäilee, mitä ja minkä verran tulisi syödä, jotta puhti pysyy yllä ja vatsassa jumppaava vauvakin saa...
Muistatko  tämän;
Vajaa kymmenen vuotta sitten syntyivät Bailamama ryhmäliikuntatunnit. Tunnit erottuivat valtavirrasta sillä, että mukana oli lantionpohjalihasten supertreeni. Näkyvien lihasten ohella treenattiin siis myös...
Voiko raskausajan liikunnalla vaikuttaa synnytyksen kulkuun?
Raskausajan liikunnalla on todettu olevan monia hyödyllisiä vaikutuksia niin äidin kuin kasvavan vauvan terveyteen. Hyvä lihaskunto ja riittävä kestävyyskunto auttavat...
Faskioiden merkitys synnytyksestä palautumisessa
Tiesitkö, että lantionpohjan toimintaan ja keskivartalon palautumiseen vaikuttaa suuresti myös kehon sidekudoskalvojen eli faskioiden toiminta ja liikkuvuus?
Onko Bailamama -ohjaajalla lantionpohjalihakset kunnossa?
Lantionpohjan lihasten treenaaminen on yksi Bailamama-tuntien keskeinen osio, se punainen lanka.