LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 1:

Kerro, kerro kuvastin 

- Lantionpohjalihasten tunnistaminen peilin avulla

Lantionpohjan hyvinvointiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Tämän 4 osaisen Lantionpohjan hyvinvointi -sarjan tavoitteena on nostaa esiin se, miten lantionpohjan hyvinvointi voi vaikuttaa niin naisten, miesten kuin nuortenkin elämän eri osa-alueisiin.

Kerro kerro kuvastin - Lantionpohjan tunnistaminen peilin avulla

Lantionpohja, sen toiminta tai toimimattomuus vaikuttaa äärettömän monella eri elämän osa-alueella. Useat asiat, kuten fyysinen aktiivisuus, inaktiivisuus, hengitys, eri asennot, raskaus ja synnytys, mielen hyvinvointi, stressi, ikääntyminen, ravitsemus tai uni voivat vaikuttaa joko suoraan tai välillisesti lantionpohjan toimintaan.


Edellä oleva lista kuvastaa jo, kuinka tärkeästä lihasryhmästä todella on kyse ja kuinka useat eri asiat vaikuttaa lantionpohjaan… joten Lantionpohja ON TODELLA TÄRKEÄ!

 • Lantionpohja toimii lantion elinten tukena ja kannattelee mm. virtsarakkoa, virtsaputkea, peräsuolta, kohtia ja munasarjoja

 • Lantionpohja tekee yhteistyötä muiden lihasten kanssa ja osallistuu asennon hallintaan, sekä lantion ja alaselän tukeen.

 • Lantionpohja on mukana tilanteissa, joissa vatsaontelon paine kohoaa, kuten ponnistelut, yskiminen, aivastus, nauraminen

 • Lantionpohja vaikuttaa seksuaaliseen nautintoon

Lantionpohjalihakset ovat yksi kehon haasteellisimmista lihasryhmistä harjoittaa, koska ne ovat piilossa luisen lantion sisällä. Lantionpohja on luisen lantiorenkaan sisällä oleva lihasten ja lihaskalvojen muodostama kokonaisuus, joka on monessa kerroksessa ja toimii yhteistyössä muiden lihasten, sekä hengityksen kanssa. 


Lantionpohjan kunto ei näy ulospäin, mutta lantionpohjalihasten toimintahäiriö voi näkyä erilaisina ongelmina kuten virtsan- ilman- ulosteenkarkailuna, laskeumina tai lantion alueen kipuina.


KIINNOSTAAKO LANTIONPOHJALIHASASIAT SINUA >> KOULUTTAUDU LANTIONPOHJAN HYVINVOINTINEUVOJAKSI

Lantionpohjan harjoittelu aloitetaan lantionpohjan lihasten tunnistamisella

Jotta lantionpohjalihaksia voi alkaa harjoittaa, pitää lantionpohjalihakset ensin löytää. Lantionpohjalihasten ympärillä on paljon isoja lihasryhmiä, jotka jännittyvät helposti mukana, kun lantionpohjan lihaksia aktivoidaan. 


Lantionpohjan eriytynyt harjoittelu tarkoittaa sitä, että lantionpohja pystytään aktivoimaan tahdonalaisesti myös yksinään, ilman muiden lihasten mukaantuloa. Tyypillisiä lantionpohjan mukana aktivoituvia lihaksia on pakaralihakset ja vatsalihakset. Treeni voi mennä ns. pakaroille. Siksi lantionpohjalihasten harjoittelu aloitetaan aina erilaisilla lantionpohjan tunnistamisharjoituksilla.

Tunnistamiseen on paljon erilaisia tapoja:


 • Mielikuvat

 • Kosketus

 • Peili

Lantionpohjan fysioterapeutit, lääkärit ja terveydenhoitajat voivat testata lantionpohjan toimintaa sormin tekemällä sisätutkimuksen, ultraäänilaitteella tai emg -mittauksella, mutta edellä mainitut asiat ovat kätevä apu itsetutkiskeluun.


Peiliä voit hyödyntää esimerkiksi lantionpohjan supistuksen ja rentouden tunnistamisessa.


Naiset voivat kokeilla seuraavaa:

Asetu kyykkyyn tai selinmakuulle sängylle, nappaa käsipeili käteen ja kurkista. 

 • Supistuuko peräaukko, emättimen suu ja kohoaako virtsaputken suu kevyesti ylöspäin kun supistat lantionpohjaasi?

 • Rentoutuuko lantionpohja kun rentoutat lihakset? 

 • Yskäise. Tunnetko painetta ulospäin?

Miehet voivat kokeilla seuraavaa:  

Mene ison peilin eteen niin, että näet itsestäsi vähintään puoli vartaloa.

 • Mene peilin eteen, jännitä lantionpohjalihaksia  ja katso kohoaako kivekset ja penis ylöspäin?

 • Laskeutuuko kivekset, kun rentoutat lantionpohjaa?

 • Yskäise. Nouseeko rakenteen ylöspäin?Seuraavalla videolla näet Äitiysliikunta-Akatemian Merja Kyhyräisen ohjaaman lantionpohjalihasten tunnistamisharjoituksen. Merja on terveydenhoitaja, lantionpohjan hyvinvointineuvoja, joka on erikoistunut seksuaaliterveyteen. 


Video on osa “Tipattoman tammikuun” lantionpohjalihasten treeniohjelmaa. 

Lantionpohjalihasten treeniohjelma on ilmainen, voit ladata sen itsellesi tästä >> 


Tipattoman tammikuun tavoitteena on lisätä tietoutta lantionpohjalihasten harjoittelusta ja aktivoida harjoittamaan tätä tärkeää lihasryhmää. Kampanja on tehty yhteistyössä Treenikavereiden ja Lunetten kanssa. 


Kouluttaudu Lantionpohjan hyvinvointineuvojaksi  

Lue lisää ja kouluttaudu

 

Muita blogejamme

LANTIONPOHJAN HYVINVOINTI OSA 1: Kerro kerro kuvastin - Lantionpohjan tunnistaminen peilin avulla
Lantionpohjan hyvinvointiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Useat asiat, kuten fyysinen aktiivisuus, inaktiivisuus, hengitys, eri asennot, raskaus ja synnytys, mielen hyvinvointi, stressi,...
Äitiyspilates tukena synnytyksestä palautumisessa
Äitiyspilates on loistava keino tutustua omaan, uudenlaiseen kehoon. Äitiyspilates on turvallinen tapa aktivoida kehoa ja löytää yhteys uudelleen kehon ja...
Juoksu - koska aloittaa synnytyksen jälkeen?
Aurinko paistaa ja ihanat kelit houkuttaa laittamaan juoksulenkkarit jalkaan.Ennen kuin alkaa kirmailemaan sen enempää on hyvä kurkistaa lantionpohjan kuulumiset -...
Missä piilee syy, kun asiakas ei pääse tavoitteeseensa? 5 SYYTÄ, MIKSI MUUTOS EI TOTEUDU
Jokainen äitiysliikuntavalmentaja on varmasti joskus tuskastellut toteutumattomien tavoitteiden äärellä. Asiakkaan painonpudotus ei etene toivotusti tai äiti ei tee sovittuja lantiopohjan...
Äitiysliikuntavalmennus - tarvitaanko täydennyskoulutusta vai onko personal trainerilla ja fysioterapeutilla tarpeeksi ammattitaitoa?
Perusolettamus - koulutettu fysioterapeutti ja personal trainer osaa antaa raskaana olevalle oikeanlaiset harjoitteet ja tutkia synnyttäneen äidin vatsalihasten erkauman, sekä...
2Baby -ohjaaja tukee synnytyksestä palautumista
2Baby-tunti on osa Bailamaman ryhmäliikuntakonseptia, jossa äidit ja vauvat jumppaavat yhdessä. Palautuminen synnytyksestä on yksilöllistä. Koulutetut ohjaajat osaavat ottaa tämän...