Vulvodynia - Mikä se on?
Tällä viikolla vietetään Vulvodyniaviikkoa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vulvodyniasta sekä tehdä oireyhtymää näkyväksi.
Koska oirekuva voi olla laaja ja kipu kroonistunutta, on lantionpohjafysioterapia tärkeässä roolissa vulvodynian hoidossa. .
Tiedätkö sinä, mikä on vulvodynia?
Vulvodynia on häpyalueen, ulkosynnyttimien tai ulkoisten sukupuolielinten monipuolinen ja usein kroonistuva kiputila, jolle ei välttämättä löydy selvää selittävää tekijää. Taustalla voi olla pitkäaikainen ehkäisypillerien käyttö, emättimen hiiva- tai bakteeritulehdukset tai esimerkiksi jokin lääkeaineallergiaan liittyvä reaktio.
Vulvodynia voi oireilla monin eri tavoin. Yleisesti oirekuvaan liittyy lantionpohjan lihasten jännittyneisyyttä, yhdyntäkipuja sekä vaikeutta käyttää tamponia. Osalla vulvodynia-asiakkaista vuldoyniaan liittyy vaginismia eli emätinkramppeja, jotka estävät pahimmillaan yhdynnän kokonaan. Vulvodynia jaetaan karkeasti kahteen eri alatyyppiin. Vestibuliittisyndroomassa oireyhtymä aiheuttaa enemmän paikallista kosketusarkuutta esimerkiksi emättimen reunoilla, kun taas dysesteettisessä vylvodyniassa oirekuva on haastavampi hermokipu emättimen, välilihan, peräaukon ja koko lantionpohjan alueella.
Tyypillisesti gynekologiset sisätutkimukset ovat kivuliaita vulvodynia-asiakkaille, minkä vuoksi oireiden takia hoitoon hakeutuminen voi olla vaikeaa ja pelkkä ajatuskin hirvittää. Lääkärit toteavat taudin vanutikkutestillä, jolloin vulvodynialle tyypillisiä kipupisteitä voidaan löytää emättimen aukolta ja sisäpuolelta ilman perinteistä sisätutkimustakin. Koska oirekuva voi olla laaja ja kipu kroonistunutta, on lantionpohjafysioterapia tärkeässä roolissa vulvodynian hoidossa. Lantionpohjafysioterapiassa opetellaan muun muassa lantionpohjan rentouttamista sekä kipupisteiden käsittelyä yksin tai yhdessä puolison kanssa. Lisäksi limakalvojen kunnosta huolehtiminen on tärkeä osa oireyhtymän hoitoa.
Joskus vulvodynia voi mennä ajan kanssa ohi itsestään. Apua kannattaa kuitenkin hakea ajoissa, sillä oireilu vaikuttaa moneen eri elämän osa-alueeseen ja saattaa olla kipeä paikka esimerkiksi parisuhteen kannalta.
Vulvodynia on alidiagnosoitu oireyhtymä, josta arvellaan kärsivän yli
200 000 naista Suomessa. Hoitamattomana oireyhtymä aiheuttaa elämänlaadun
ja seksuaaliterveyden laskua kun vulvodynia on esimerkiksi yleisin
yhdyntäkipujen aiheuttaja 18-40 -vuotiailla naisilla.
Lisää tietoa Vulvodyniasta ja sen hoidosta?
Äitiysliikunta-akatemian Lantionpohjan hyvinvointineuvoja -koulutuksessa saat lisää tietoa Vulvodyniasta ja sen hoidosta. Koulutus on suunnattu liikunta- ja terveysalan ammattilaisille. Fysioterapeuteille suunnatussa Lantionpohjan tutkiminen ja kuntoutus -koulutuksessa käymme läpi vylvodynia-asiakkaan kohtaamista, tutkimista sekä kipupisteiden käsittelyä. Tutustu koulutukseen ja ilmoittaudu mukaan tästä.
Blogin kirjoittaja Sofia Vesa on Äitiysliikunta-akatemian pääkouluttaja
Sofia on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti, jolla on vuosien kokemus liikunta- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamisesta.