Ammattilainen, huomioi nämä asiat raskaana olevan lantionpohjan harjoittelussa!

Raskausaikana lantionpohjalihakset joutuvat todella kovalle rasitukselle. Raskaushormonit löystyttävät nivelsiteitä, lihaskalvoja ja lantion liitoksia. Kohtu kasvaa ja kasvava paine venyttää lantionpohjaa. Kaikki tämä voi aiheuttaa kipua lantion alueelle raskauden aikana. Tutkimuksen* mukaan naiset, jotka kärsivät lantion alueen kivuista raskauden aikana, tunsivat edelleen kipua lantiossaan 2 vuotta synnytyksen jälkeen. Erityisesti naiset, joilla oli ollut raskauden aikana kipua kaikissa kolmessa lantionivelessä, tunsivat sitä edelleen synnytyksen jälkeen.

Siksi ohjattu oikeanlainen lantionpohjan harjoittaminen jo raskausaikana on erityisen tärkeää. Vahva, mutta joustava eli hyvinvoiva lantionpohjan lihaksisto voi osaltaan ehkäistä kipuja.

Raskaana olevien lantionpohjalihasten harjoittelun ohjauksessa on hyvä huomioida kolme tärkeää asiaa:

  • Raskaana olevat kannattaa ohjata harjoittelemaan lantionpohjalihaksia erilaisissa ponnistusasennoissa (puoli-istuva, kylkiponnistusasento ja konttausasento). Näin tuleva äiti voi samalla valmistautua tulevaan synnytykseen ja harjoitella eri ponnistusasentoja.

  • Raskaana olevien ohjauksessa on tärkeä kiinnittää erityistä huomiota lantionpohjanlihasten rentouttamisen ohjaamiseen. Synnytyksen aikana lantionpohja on tärkeää osata rentouttaa, koska jännittyneet lihakset voivat vaikeuttaa vauvan laskeutumista lantiossa. Lantionpohjan lihakset pitää oppia aluksi tunnistamaan, supistamaan ja tämän jälkeen tietoisesti rentouttamaan. Raskaana oleville asiakkaille kannattaa ohjata myös paljon lantionaluetta rentouttavia ja avaavia harjoitteita sekä kevyttä lantionpohjaa aktivoivaa liikuntaa.

  • On tärkeää, että ammattilainen tarkastelee mahdollisia lantion alueen kipuja vielä raskauden jälkeenkin. Äidin palatessa liikunnan pariin, on tärkeää ohjata häntä tekemään kevyitä harjoitteita, jolloin lantionpohjaan ja ympäröiviin kudoksiin ei kohdistu liikaa painetta. Harjoittelun tulee aluksi olla kevyttä, hallinnan tunteeseen tähtäävää ja kuormitusta lisätään asteittain äidin yksilöllisen palautumisen mukaan. Suuret kuormat jätetään myöhemmälle ajalle, erityisesti jos lantio on edelleen kipeä synnytyksen jälkeen.

Kaipaatko lisää tietoa ja varmuutta raskaana olevien ja synnyttäneiden äitien ohjaamiseen ja valmentamiseen. Tutustu Äitiysliikunnan ohjaamisen peruskoulutukseen >>

*Albert, H., Godskesen, M. and Westergaard, J. (2001), Prognosis in four syndromes of pregnancy-related pelvic pain. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 80: 505-510.

2019-01-17T20:02:44+00:00